Apsurd našeg vremena: Zagađivat ćemo grijanjem na ugljen, a planet spašavati tako da jedemo manje crvenog mesa

Pin It

The Big Idiot Club - YouTube

Inflacija. Rat. Nestašica. Neizvjesnost. Dug. Kriza. Klimatske promjene. Propast. Strah od jeseni. Smrzavanje. Teške riječi i poruke gomilaju se jedna za drugom na svakom koraku. I tako je već nešto dulje od pet mjeseci. Vijesti o izvjesnoj katastrofi iz uznemirujućih s kraja veljače prešle su u naporne na početku kolovoza.

Negdje na liniji između uznemirenja i napora nađe se i pokoji apsurd. Ovaj put nije riječ o hrvatskom apsurdu, već o europskom koji zapravo predivno opisuje vrijeme u kojem živimo.

Jack Harlow, Lil Nas X, Kendrick Lamar Lead MTV VMA Nominees

U razmaku od desetak dana u jeku proteklog toplotnog udara papa Franjo je pozvao mlade ljude diljem svijeta da u ime spašavanja planeta od klimatskih promjena manje jedu crveno meso jer goveda proizvode previše metana, a vrh njemačke politike je u nedostatku boljeg rješenja odlučio ponovno upaliti termoelektrane na ugljen koje su pogašene zbog spašavanja planeta od klimatskih promjena jer sagorijevanje ugljena zagađuje okoliš.

Međutim, nedostatak ruskog plina i nužnost štednje energije te mogućnost da će Nijemcima na zimu biti hladno dovela je do toga da je kratkoročno izgleda važnije ugrijati se i održati ekonomiju i industriju u pogonu nego biti odgovoran u očuvanju okoliša. Tako će se izgleda Europa grijati na stara goriva dok ih još ima, a planet ćemo spašavati odricanjem od crvenog mesa. Zvuči toliko "fantastično" da ne može biti uvjerljivo niti uz najbolju komunikacijsku strategiju. I ne samo da nije uvjerljivo nego nije niti izvedivo. Donekle je i uvredljivo.

U vremenu nediscipliniranih politika, licemjernih obrata usred ratnih sukoba, dvostrukih mjerila i zakašnjelih reakcija, u vremenu ponegdje već i galopirajuće inflacije u kojoj će cijene nastaviti rasti 'zbog rasta cijene energije' i dugo nakon što cijene energije budu padale građanima se s pozicija moći upućuju pozivi da budu – disciplinirani. Ta zahtijevana disciplina sažima se u grijanje na do 19 stupnjeva, na hlađenje ograničeno na 25 stupnjeva, na smanjenje konzumacije mesa. Uskoro će nam savjetovati i manje putovanja posebno osobnim automobilima, a doista je neobično kako već nismo čuli poruke da se kupuje manje odjeće jer ona jeftina i brzo odbačena ponajviše zagađuje okoliš. Za sada je lobi proizvođača odjeće očito snažniji od proizvođača mesa. No, svaki od ovih dijelova sam za sebe ne znači puno izvan konteksta u kojem se događa, a kontekst je vrlo apsurdan.

Političke vlasti ne mogu naći način da zaustave rat, globalni poslovni lideri slijedom toga ne vide način da zaustave rast cijena i povećanje duga, ali od građana se očekuje da u tim uvjetima budu disciplinirani. To, na žalost, neće funkcionirati jer baš kao što djeca u odrastanju uče na osnovu primjera pred njima tako se i građani ponašaju na osnovu primjera prvenstveno političkih lidera. U Hrvatskoj ne trebamo očekivati nikakvu disciplinu. Niti po pitanju grijanja i hlađenja, ali ni kad je riječ o manjoj konzumaciji mesa. Dovoljno je samo ući u hrvatske trgovine na Jadranu i sasvim je jasno da se u njima temperatura snižava na onu bliskiju dugim rukavima nego kupaćem kostimu, a isto će tako zimi grijanje biti takvo da motivira na skidanje jakne, a ne na ostanak u njoj.

Uostalom, predsjednik Zoran Milanović je usput izazvavši skandal s vrijeđanjem Roma na nacionalnoj osnovi i podržavajući politiku 'use, nase i podase' već rekao da hlađenje ograničeno na 25 stupnjeva i grijanje na 19 stupnjeva nisu potrebni uopće. On očito nema namjeru štedjeti energiju.

Sudeći pak prema jelovniku u restoranu Hrvatskog sabora u kojem su jela poskupjela za nekoliko kuna pa se sada kompletan ručak mora platiti 'vrtoglavo visokih' 32 kune odricanje od crvenog mesa u kategoriji je znanstvene fantastike. Prema jelovniku koji je objavio portal net.hr i datira s kraja lipnja ponedjeljak obilježavaju pečena vratina i pirjana teleća jetrica, utorak junetina u šampinjonima i umak bolognese, srijedu bečki odrezak i kobasice, četvrtak pljeskavica, a u petak se poslužuje riba i pileći file. Dakle, crveno meso je na meniju tijekom četiri od pet radnih dana u tjednu.

Teško je vjerovati da je  u Njemačkoj drugačije. Vratimo li se na teške riječi i poruke zabrinjavajuće je to što ako je potrebno provesti ograničenje grijanja i hlađenja te smanjenje konzumacije mesa prvo će se postizati redukcijama, a drugo rastom cijena. I to će biti politika za građane, a povlašteni će usred siječnja u kratkim rukavima jesti janjetinu. Poanta priče je u tome da je izrazito naivno vjerovati da ćemo spasiti planet od klimatskih promjena smanjivanjem konzumacije crvenog mesa i ograničavanjem grijanja i hlađenja dok se energija nemilice rasipa na rat i njegove posljedice.

dRAGANA Radusinović/direktno.hr