Šterc smatra da popis stanovništva kasni jer će srpska manjina pasti na ispod četiri posto

Pin It

Stjepan Šterc o Bleiburgu i križnim putevima: 'Popis stanovništva 1948.  pokazuje gubitke od 639 000 osoba' – narod.hr

Demograf Stjepan Šterc kaže za RTL: “Pretpostavka je da će prevladavajuća manjinska populacija u Hrvatskoj pasti ispod 4 posto i čini mi se da je to zapravo jedan od razloga zašto se između ostalog kasni”.

Popis stanovništva u kojem su se najduže prikupljali podaci, iako je bio i digitalan možda ćemo ga pamtiti i po najdužoj obradi podataka.

U siječnju su nas iz Državnog zavoda za statistiku šokirali podatkom da nas je 400 tisuća manje nego prije 10 godina i od tada šute. Iako su konačne podatke o dobu, spolu i narodnosti obećali dati sredinom godine, već drugi put odgoda. Provjerili smo gdje je zapelo.

Početkom srpnja pitali smo Državni zavod za statistiku kada će biti objavljeni konačni podaci. Tada su nam rekli krajem srpnja. Sedmi mjesec je prošao pa smo upit poslali i danas i na konkretno pitanje dobili informaciju kako su završne kontrole obrade podataka pri kraju te će objava konačnih podataka biti pravovremeno najavljena.

Kada točno, još se ne zna, a upravo su, među podacima koji se najviše očekuju, i oni o etničkoj pripadnosti.

Demograf Stjepan Šterc kaže za RTL: “Pretpostavka je da će prevladavajuća manjinska populacija u Hrvatskoj pasti ispod 4 posto i čini mi se da je to zapravo jedan od razloga zašto se između ostalog kasni”.

Mogao se popisat i onaj, koji nije po definiciji Eurostata stanovnik Hrvatske

Državna tajnica za demografiju očekuje da će Zavod za statistiku konačni posao obaviti uskoro, vjerojatno kroz koji mjesec. Poručuje kako obrada podataka popisa nije jednostavna.

Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade tvrdi: “Ja bih ipak njima dala tu mogućnost da ti podaci budu doista kvalitetno obrađeni i ako ih nećemo sad dobiti u ovom mjesecu, ako ćemo ih dobit za mjesec dana, mislim da svaka kvalitetna informacija, koju ćemo dobit, bit će nam dobro došla”.

I demograf Šterc podsjeća da su se konačni rezultati popisa iz 2011. čekali duže i to do kraja 2013. godine.

“Oni sasvim sigurno kontroliraju. Zašto? Zato što je prvi put omogućeno u ovom popisu stanovništva takozvano on line popisivanje, a to znači da se mogao popisat i onaj, koji nije po definiciji Eurostata stanovnik Hrvatske, ali možda ima prebivalište, možda ima dokumente i bez obzira što nije fizički u Hrvatskoj, on se mogao upisat kao stalni stanovnik Hrvatske”, navodi.

Predlaže osnivanje registra stanovništva, kako bi se uveo red u podatke. A uz podatke o etničkoj pripadnosti, očekuju se i točan broj stanovnika prema spolu i starosti. A oni sigurno neće biti obećavajući jer već i ptice znaju da Hrvatska stari.

Izvor: narod.hr/RTL