Penava: Idem u Knin u spomen na poginule i živuće hrvatske branitelje, to mi je dužnost

Pin It

 Predsjednik DP-a Ivan Penava za N1 televiziju komentirao je ovogodišnju proslavu VRO Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu:

''U Knin ću obavezno otići, kao i svake godine, s obzirom na značaj koji Knin ima u stvaranju Hrvatske. U spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile, u spomen na one živuće, ali ponajprije na simboliku stvaranja moderne hrvatske države, dužnost mi je biti u Kninu i kao gradonačelniku Vukovara, ali i kao čelniku parlamentarne stranke''.

''Nikad ne govorimo o bitnim stvarima, nego o sporednim, o tome tko će doći, a tko neće, a to je puno manje bitno od spomena na ljude koji su zaslužili da ih se spominje. Oluja je hrvatska pobjeda i to moramo taj dan slaviti. Iz aspekta službene politike i povijesti istina je samo jedna – da je oslobođen hrvatski teritoriji i da je napravljano grandiozno djelo za koje je plaćeno stotinama i tisućama života''.

''Trebamo uvažiti pojedinačne sudbine, pa čak i onih koji su bili na strani agresora, pa su poslije inkorporirani u pravni sustav Hrvatske. Ali to ne može biti ista ravan. Kad su drugi ratovi u pitanju, jako dobro pazimo da ne izjednačimo pripadnike druge strane, a ovdje tražimo drugu praksu. Kao što ne možemo prihvatiti fašizam niti komunizam, jednako tako ne možemo prihvatiti ni Miloševićevu politiku. SDSS radi kvarnu priču, priču izjednačavanja krivnje i takva je politika maliciozna za Hrvatsku''.

'Milanović i Plenković daju doprinos političkim tenzijama svojim egom i ponašanjem. Oni su, valjda, mali bogovi koji hodaju po zemlji i mora sve biti po njihovom. Volio bih kada bi se češće događala situacija poput ove na Pelješkom mostu, kada bi taj ego bio u drugom planu. Jedan od takvih trenutaka je 05. kolovoz, jednako kao što je bio i Pelješki most, kada događaj nadrasta ego''.