Radić: Za razliku od Plenkovića, ja sam se borio za Hrvatsku, rat se puno više osjetio ovdje nego u Parizu gdje je on tada bio

Pin It

Bio sam u ratu i bio sam i borac, za razliku od Andreja Plenkovića. Vjerujem da se rat puno više osjetio u Vukovaru, Osijeku i u Hrvatskoj, nego u Parizu gdje je on bio.

Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić komentirao je presudu Vrhovnog suda u slučaju Franak, prema kojoj korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata. Osvrnuo se i na temu obuke ukrajinskih vojnika i sudjelovanja Hrvatske u misiji pomoći Ukrajini EUMAM:

''Bankarski lobi je sigurno jedan od najjačih u državi, o tome nema razgovora, ali je li utjecao na presudu Vrhovnog suda, to su ipak malo teške riječi. Ipak, da su se trudili da presuda ide u ovom pravcu, sigurno jesu. U tom trenutku se radilo o nekih 20 milijardi kuna koje su banke trebale vratiti. Ruku na srce, u tom trenutku je zakazao cijeli sustav – HNB, država…''.

''Guverner Boris Vujčić je rekao jednu vrlo značajnu rečenicu, da on odsad ništa više ne može napraviti u Hrvatskoj, već može samo slušati preporuke Centralne banke. Više to nije naša HNB, nego ispostava Centralne banke. Izgubili smo polugu državnog suvereniteta''.

''Mi u DP-u imamo duboko sažaljenje za Ukrajince. Osobno znam što je rat. Bio sam u ratu i bio sam i borac, za razliku od Andreja Plenkovića. Vjerujem da se rat puno više osjetio u Vukovaru, Osijeku i u Hrvatskoj, nego u Parizu gdje je on bio. No, obuka ukrajinskih vojnika je preporuka Europske komisije, a ne direktiva. To nije misija NATO-a. U ovom se trenutku na Kosovu zvecka oružjem, tu su i tenzije u Crnoj Gori, a mi se ponašamo kao da smo u šarenom balonu i kao da će se sve riješiti samo od sebe''.