Penava: Plenković je rasprodao hrvatske strateške resurse, moramo pronaći snage i promijeniti takvu politiku

Pin It

Penava je dodao kako je ovo što rade Andrej Plenković i njegov HDZ protivno Hrvatskoj i hrvatskim interesima: ''To je politika koja je Sisak, Banovinu i Republiku Hrvatsku osudila na ekonomsku, demografsku i socijalnu propast. To je politika grijeha, struktura, koja razara osnovnu supstancu Republike Hrvatske

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu izjave premijera Plenkovića s tiskovne konferencije održane 24. prosinca 2016. godine u kojoj navodi: ''Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske''.

Penava je uvodno pustio snimku s konferencije za novinare Andreja Plenkovića iz 2016. godine, na kojoj je Plenković najavio pokretanje procesa otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i, a potom je rekao kako smo čuli u ovome obraćanju kako je govorio Andrej Plenković nekada, i kako je to i trebao govoriti. 

''Vidimo da nije postojao nikakav model, a kamoli razrađeni, koji neće povećati javni dug. INA-u nažalost nismo kupili, međutim, javni dug Republike Hrvatske se povećao za približno 60 milijardi kuna od kada je on predsjednik Vlade. Citiram riječi Andreja Plenkovića s te tiskovne konferencije, gdje kaže: - Moja je odgovornost prema hrvatskoj javnosti da uoči najvećeg kršćanskog blagdana obavijestim o ovoj strateškoj odluci koja je donesena u najboljem interesu Republike Hrvatske, i u najboljem interesu INA-e, naše strateške kompanije'', poručio je Penava. 

''Otegotno je cijenjeno da je koruptivno kazneno djelo počinio premijer, što nedjelu daje dodatnu težinu. S obzirom na funkciju koju je obnašao, trebao je biti uzor, ne samo ostalim članovima Vlade Republike Hrvatske, nego i svim građanima Republike Hrvatske. Od takvih osoba se ne očekuje da čine kaznena djela, a osobito ne ovakva ili slična namjerna kaznena djela kojima se mogu ugroziti suverenost i nacionalni interesi države, kao i ugroziti njezine temeljne vrijednosti. Koruptivna djela svakako to ugrožavaju. Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska, navodi Vrhovni sud'', istaknuo je. 

Penava je dodao kako je ovo što rade Andrej Plenković i njegov HDZ protivno Hrvatskoj i hrvatskim interesima: ''To je politika koja je Sisak, Banovinu i Republiku Hrvatsku osudila na ekonomsku, demografsku i socijalnu propast. To je politika grijeha, struktura, koja razara osnovnu supstancu Republike Hrvatske. I zato svi mi pojedinačno ne smijemo zaboraviti ovakve grijehe struktura i moramo pronaći način kako tu i takvu politiku promijeniti. Ukoliko mi ne pronađemo mogućnost i snage za to, nitko neće''.