Dr. Andrija Hebrag: Plenkoviću jednu stvaru nikad neću oprostiti

Pin It

“Kao branitelj znam što znači zakidanje bilo kakve pomoći napadnutom narodu od paklenog agresora. Ipak, korist odluke o odbacivanju obuke je ta da je proradila demokracija u Saboru i da više nikada nećemo čuti ”Ja mogu što hoću”. Nitko ne smije biti iznad naroda koji ga je izabrao!”

U opširnom intervju koji je dao za portal Direktno dr. Andrija Hebrang, HDZ-ov veteran danas bez dužnosti u stranci, kaže da je zbog jedne odluke ljut na premijera Andreja Plenkovića i da mu to neće oprostiti. Komentirao je i saborsku odluku o obuci ukrajinskih vojnika.

Na pitanje koji su plusevi, a koji minusi Vlade i premijera Plenkovića, Hebrang je rekao:

“Plenkoviću nikada neću oprostiti, a povijest neće zaboraviti, koaliciju sa SDSS-om, strankom koju je osnovao ratni zločinac protiv Hrvatske. Slična naša koalicija 1994. bila je ucjena EU za nastavak pristupnih pregovora, ali tada lider te stranke nije mogao javno istupati bez kontrole Vlade u kojoj sam bio potpredsjednik i zadužen da pazim na njega.

Danas više nema ucjene, Hrvatska je ravnopravna članica EU a notorni Pupovac sa zanemarivim postotkom srpskih glasova sramoti Hrvatsku gdje god stigne. U EU nam se smiju, jer nitko drugi manjinama ne daje pravo presudnog utjecaja na vlast.

Manjine imaju pravo utjecati na zaštitu svojih tradicionalnih i kulturnih vrijednosti, ali ne i na državni proračun kojega neopravdano sišu. Najgora posljedica te koalicije produbljivanje je jaza između bivših agresora i bivših branitelja, tako da rat neće nikada prestati”, kazao je Hebran i nastavio s opštužbama  šrema Plankovićiu:

“Moram naglasiti da Plenković nije htio obnoviti rad Ureda za istraživanje grobova komunističkih žrtava pa do danas nije ekshumirano i dostojno pokopano ni jedan posto tih žrtava.

U neizbrisiv grijeh ide mu i umiranje branitelja. Po najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle je godine umrlo tisuću branitelja više nego pretprošle, ukupno 6730 ili 18,4 svakoga dana! U dobi koja nije za umiranje.

Sistematske preglede, koji se vode protuzakonito i nestručno prošle je godine obavilo samo 10.000 branitelja! Samo da se pregledi usmjere iz bolnica u primarnu razinu, kuda zakonski i pripadaju, problem bi bio riješen. Svake godine analizu o tome šaljem na preko 30 adresa onih koji odlučuju, ali bez odgovora!

U neoprostive grijehe ući će mu i iseljavanje. Pola milijuna ljudi se iselilo, a Vlada nije napravila nacionalni plan demografskih korekcija. Nestajemo bez jauka odgovornih. “

Zoran Milanović, što reći o njemu, ali objektivno?

“Ocjenu tog čovjeka dat će budućnost, kada će se vidjeti tragične posljedice svađe političkog vrha. Svađe koje demoraliziraju građane, tjeraju ih iz zemlje, slabe HV u trenutku kad nam je rat pred vratima, kada nas se upozorava s ruskim dronom na centar Zagreba, a mi srljamo i dalje. Da su akteri preteških, često prostačkih svađa sudjelovali u obrani Hrvatske, više bi je cijenili i barem se pristojno ponašali. Njihovo predbacivanje s udbaškim korijenima ne služi im na čast.

Inače, Milanović je kao premijer ukinuo Ured za istraživanje grobova komunističkih žrtava koji sam vodio odlukom Hrvatskog Sabora i posao povjerio bivšem udbaškom pukovniku Ivanu Grujiću s rezultatom koji je vidljiv i danas. U Milanovićevu mandatu pokrenut je postupak za ispitivanje moje imovine, nakon nekoliko godina užasnog utroška vremena i financijskih sredstava optužba je odbačena.

Isprike za teške uvrede, klevete i troškove nema. Slična osveta stigla je na adrese još nekoliko istaknutih članova tadašnjeg HDZ-a. Na slične osvete sam navikao i ranije.

SDP-ova ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina 2000. godine tužila me za plaćanje članarine Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i za plaćanje projekta bolnice u Zaboku. Naravno da su to bile odluke Vlade i Sabora, ali trebalo se osvetiti Tuđmanovom ratnom ministru. Zamislite, bio je toliko drzak da se usudio sudjelovati u rušenju njihove Jugoslavije! Nikada me nije nazvala da se ispriča. Na žalost, takav lijevi moral naslijedio je u obitelji i Milanović.”

Hebrang je kazao i da nije zadovoljan odlukom Sabora kojom je odbijen prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Kao branitelj znam što znači zakidanje bilo kakve pomoći napadnutom narodu od paklenog agresora. Ipak, korist odluke o odbacivanju obuke je ta da je proradila demokracija u Saboru i da više nikada nećemo čuti ”Ja mogu što hoću”. Nitko ne smije biti iznad naroda koji ga je izabrao!”

maxportal