Andrija Hebrang u Bujici o međunarodnom priznanju Hrvatske

Pin It

“Nakon okupacije Vukovara Perkovićevi ljudi mlatili su Borkovića i Dedakovića, a iz bolnice u Dubravi ukrali 7 kilograma zlata JNA! ‘Vojna lekarka’ je uz generala Rašetu ostala do Božića 1991. godine!”

DR. HEBRANG IZNIO ŠOKANTNE PODATKE O MANOLIĆU, PERKOVIĆU, STANIMIROVIĆU, PLENKOVIĆU I MATI GRANIĆU…

General Rašeta nije htio napustiti Zagreb, dok JNA ne dobije 7 kilograma zlata koje su držali u sefu Vojne bolnice u Dubravi – prisjetio se dramatičnog događaja koji je prethodio međunarodnom priznanju Hrvatske, ratni ministar zdravstva, dr. Andrija Hebrang: - Rašeti smo odnijeli torbu punu keša, a tek je kasnije Josip Perković priznao da je on organizirao krađu zlata! To je napravio namjerno, da naljuti vrh JNA i da se ne povuku iz Zagreba, kako ne bi došlo do priznanja Hrvatske!

“Vukovar je već tada bio okupiran, heroje njegove obrane su proganjali, hapsili i premlaćivali, a u Vojnoj bolnici u Dubravi liječili neprijateljske vojnike,” nastavio je profesor Hebrang opisivati skandalozne detalje s kraja 1991. godine: “Samo je troje liječnika prešlo na našu stranu, svi ostali su ostali uz JNA! Među njima je bila i ‘vojna lekarka’ - ostala je uz Rašetu do Božića!”

Osim odlaska zadnjeg JNA vojnika iz Hrvatske, postojao je i drugi uvjet za priznanje, koji nam je dala međunarodna zajednica, a to je da povežemo Zapadnu Slavoniju s istokom države – otkriva Hebrang: - Zbog toga su hrvatske oružane snage izvele briljantnu akciju Orkan ’91, o kojoj se malo govori o javnosti. Razbili smo neprijatelja i pokazali da smo spremni pobijediti u ratu, ali toga nema u udžbenicima niti na televiziji…”

Andrija Hebrang smatra da nikakva ‘diplomatska oluja’ nije bila najvažnija za međunarodno priznanje Hrvatske: - Zaslužni su isključivo hrvatski dragovoljci i branitelji, a ne nikakav diplomati! Mate Granić mi se požalio da će proći rat, a on fronta nije vidio! Onda sam ga odveo do Kupe, pod jakim osiguranjem i na sigurnu udaljenost od neprijateljske vatre da jednoga dana i on može reći da je i osobno vidio kako izgleda bojišnica!

Dr. Andrija Hebrang iznimno cijeni gradonačelnika Vukovara i čelnika DP-a – Ivana Penavu, a ogorčen je koaliranjem Plenkovićevog HDZ-a s Pupovčevim SDSS-om: “SDSS smatram zločinačkom organizacijom! Kada ih je Ivo Sanader uveo u Vladu, ja sam jedini bio protiv!”

U vrlo zanimljivom razgovoru, ratni ministar zdravstva žestoko je kritizirao i Generalski zbor, točnije – ono što je od njega ostalo: “Napustio sam ih zbog toga što danas podržavaju politiku koja ruši sve ono za što smo se svi zajedno borili!”

Udbaškog šefa Perkovića, osim za krađu zlata iz Dubrave, dr. Hebrang optužuje i za pokušaj ubojstva generala Janka Bobetka na južnom bojištu, a s Josipom Manolićem je na sudu: - Tužio me zbog izjave u Bujici da je bio šef OZNA-e koja je likvidirala Hrvate kod Bjelovara… U prvom stupnju sam osuđen, no, drugostupanjski sud je uvažio moju žalbu. Predmet je vraćen istome sucu, a on je odbio moj dokazni materijal pod izgovorom da su dokumenti OZNA-e s listama pobijenih Hrvata – kopirani! Pa, originali se nalaz u Državnom arhivu?! Odbio je i trojicu svjedoka, povjesničara specijaliziranih za poslijeratno razdoblje, pod izgovorom da tada još nisu bili rođeni!