Vučemilović: Kada DORH misli početi provoditi istražne radnje i uključiti se u istražne procese oko djece iz Konga?

Pin It

To je napravila ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) kako bi glavnoj državnoj odvjetnici skrenula pozornost na to priznanje uz pitanje: "Kada misli početi provoditi istražne radnje i uključiti se u sve istražne procese kako bi se ustanovilo tko je sve sudjelovao u tim teškim kaznenim djelima"

Zastupnica Hrvatskih suverenista i predsjednica Odbora za obitelj Vesna Vučemilović pitala je u četvrtak kada će glavna državna odvjetnica pokrenuti istražne radnje kako bi se utvrdilo dokle sežu krakovi međunarodnog lanca krijumčarenja i trgovine djece.

Vučemilović je pročitala izjavu "afrikanista" iz HRT-ove emisije Otvoreno koji je, kaže, javno priznao sudjelovanje u trgovini djecom iz DR Konga. On je u svojoj izjavi potvrdio da se u jednom slučaju predaje kongoanskog djeteta hrvatskom državljaninu obratio sudioniku mafije koji je po potrebi osigurao djetetu kongoansku putovnicu u roku dva dana.

"Ako ovo nije priznanje, ja uistinu ne znam što je", dodala je Vučemilović.

To je napravila ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) kako bi glavnoj državnoj odvjetnici skrenula pozornost na to priznanje uz pitanje: "Kada misli početi provoditi istražne radnje i uključiti se u sve istražne procese kako bi se ustanovilo tko je sve sudjelovao u tim teškim kaznenim djelima".

Kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport sazvala je tematsku sjednicu koja bi trebala rasvijetliti ne samo slučaj osmero  hrvatskih  državljana koji su u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u nelegalno posvojenje djece, nego i postupanje hrvatskih institucija koje već godinama nisu našle ništa sporno u toj praksi.

"Poglavito sudova, pa zatim upravnih tijela pri županijama i Gradu Zagrebu koja su izdavala domovnice i sve ostale dokumente na temelju kojih je onda MUP izdao putovnice", navela je Vučemilović.

Na pitanje što misli da bi se trebalo učiniti s oko 130 djece koja su iz DR Konga stigla u Hrvatsku, odgovorila je kako je u cijeloj priči najbitnije vratiti fokus na interes djece.

"Ključno je da se djeca koja su ovdje već godinama i koja su se adaptirala ne traumatiziraju ponovno", kazala je dodavši da "svako dijete ima pravo odrastati u funkcionalnoj obitelji i sigurnim uvjetima".

Saborska zastupnica ističe kako je interesantno što je u proteklih pet godina 68 rješenja iz DR Konga priznato na hrvatskim sudovima, od čega trećina na Općinskom sudu u Zlataru.

"Kad nešto odskače od onoga što je uobičajeno – to treba istražiti", ustvrdila je.

Njezin stranački kolega i saborski zastupnik Željko Sačić podsjetio je državnu odvjetnicu da na temelju pročitane izjave gosta emisije Otvoreno postoje opravdane sumnje kako je počinjeno kazneno djelo protiv međunarodnih vrijednosti, a pod nazivom "uspostava ropstva i prijevoz robova".

direktno.hr