'Možemo' tamo ipak ne može

Pin It

“Dovodili su mi lijepo odjevene djevojčice od dvije godine da izaberem jednu sebi. Potrošila sam 25.000 dolara od čega mi je 60% otišlo na mito i korupciju.”

Večernji list, 21. siječnja 2023., str. 5 (svjedočanstvo žene koja je prošle godine tako kupila dijete)

Vikao sam o nepravdi dvostrukih kriterija kojima se mediji vode o ovom slučaju moguće trgovine djecom. Danas izlaze nove gnjusnosti.

Što ćemo učiniti da zaštitimo djecu od mafije koja sudjeluje u organiziranom kriminalu trgovine djecom? Od početka sam glasno i jasno pozivao hrvatske institucije da žurno i detaljno ispitaju postoji li u Hrvatskoj organizirano trgovanje s djecom iz Afrike?

Pitao sam državnog tajnika u Saboru da mi odgovori koliko je točno posvojene djece ne samo iz Demokratske republike Kongo nego i iz drugih afričkih država? Govorio sam u Saboru kako je Kongo još u srpnju 2016. zabranio, POTPUNO zabranio posvajanja djece nego je i ZAUSTAVIO sve započete procese posvajanja. I ovdje sva priča počinje i završava.

Kako je netko mogao dopustiti da građani Republike Hrvatske odu tamo, daju veliki novac, imaju sređene sve dokumente i da ih nije uhitila zambijska vlast, došli bi s tom djecom u Hrvatsku.

Danas saznajemo da je sud u Zlataru SKRIVAO podatke da su dali potvrde za 23‼️ posvojenja iz DR Kongo kako je pod pritiskom medija rekao predsjednik suda u Zlataru Vinko Vladić.

Legitimna pitanja su: preko koje mafije su građani Republike Hrvatske započeli proces kupovine djece iz DR Konga, a tamo posvajanje NIJE dopušteno, koja mafija im je dala sve potvrde, koji novac je tu potrošen, tko je sve sudjelovao u ovom kriminalnom lancu? Doći ćemo do istine. A djecu, svu djecu svijeta treba zaštiti od zločestih ljudi koji misle da novcem mogu sve.

U Hrvatskoj možda još uvijek mogu. Ali, eto, u siromašnoj Zambiji ipak – ne mogu. Da ne napišem: možemo tamo ipak ne može.

Marin Miletić/facebook/kamenjar.com