Plenković nam otima i rasprodaje plaže

Pin It

Oporba traži povlačenje Zakona o pomorskom dobru jer drži da je opasan i protuustavan

Zakonom, tvrdi, dio plaža koje su sada javne više neće biti javne.

Oporbeni klubovi zastupnika zajednički su u ponedjeljak pozvali na povlačenje iz procedure prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, opasan i protuustavan.

Klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta , Mosta, Centra i GLAS-a , Radničke fronte i HSS-a, Hrvatskih suverenista i IDS-a zatražili su na konferenciji za novinare vraćanje zakonskog prijedloga u javno savjetovanje, njegovo usklađivanje s Ustavom i europskim direktivama, te prihvaćanje prijedloga građanskih inicijativa i struke.

Oporbi je posebno sporna kategorizacija plaža na javne plaže, hotelske plaže i plaže posebne namjene, spominjanje funkcionalnih cjelina plaža s hotelom, te upisivanje založnog prava na pomorsko dobro kao opće dobro.

Prijedlog je u javnoj raspravi dobio ogroman broj primjedbi, nejasan je i izaziva mnogo dilema, kazala je Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati).

Naučili smo da Vladi ne treba vjerovati već tražiti da zakoni budu potpuno jasni, dodala je podsjetivši na Zakon o obnovi kojem je oporba dala podršku i „opekla se”.

„Poštovani HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže”, poručio je Arsen Bauk pokazujući sliku plaže.

Zakonom, tvrdi, dio plaža koje su sada javne više neće biti javne.

„Baniju nisu sagradili, plaže su zagradili, poslušne su nagradili, a opoziciju su izgadili”, kazao je Bauk zaključivši da će to nakon „godine isporuke” biti „politička oporuka” ove Vlade.

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić ustvrdila je kako je pitanje tog zakona pitanje kako pronaći mjeru između razvoja turizma i očuvanja općeg javnog dobra.

„U pronalaženju te mjere ono što nije na prodaju i nikako ne smijemo izgubiti je naša duša, a hrvatska duša uvelike se sastoji u tome da svaki građanin Hrvatske neovisno o prihodima ima jednaki pristup plažama”, rekla je i upitala: „Tko to naše plaže poklapa?”

Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je da je riječ o „zakonu opasnih namjera jer ono što je svačije postaje nečije” i pozvala na potpisivanje peticije „Nije dobro za pomorsko dobro” .

Davor Dretar (DP) rekao je da zakon ne valja te da to poručuje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a Željko Sačić (Hrvatski suverenisti ) da se hrvatske građane želi segregirati. „Nećemo dopustiti da nam kradu naše”, istaknuo je Sačić.

„Zakon je nejasan i nedorečen i dopušta nastavak manipulacija i lova u mutnom”, kazala je Marijana Puljak (Klub GLAS-a i Centra)

Katarina Peović (klub HSS-a i RF-a) upitala je je li takav zakon možda cijena ulaska u šengen ili povezan s tajnim dogovorom Vlade s bankama.

Predstavnici oporbenih klubova pozvali su građane na prosvjed protiv prijedloga zakona o pomorskom dobru koji će se održati 2. veljače na Trgu sv. Marka, te za isti dan najavili okrugli stol na kojem će građanske inicijative i stručnjaci predložiti kako zaštitit pomorsko dobro.

kamenjar.com