Do jučer "teorija zavjere": Zrikavci ulaze u prehranu

Pin It

ZRIKAVAC U PRAHU NA MENIJU EVROPSKE UNIJE: Italijani negoduju zbog  "inovacije" u ishrani

Iako je Svjetski ekonomski forum vrlo jasno najavio da su kukci hrana budućnosti (jer, eto, moramo se tako boriti protiv klimatskih promjena!), Faktograf nas je uvjeravao da su to laži. Kad je odlučeno da brašno od zrikavca ide u prodaju, isti "provjeritelj činjenica" tvrdio je da to nije - pazite sad - brašno od kukca, nego samo brašno od jedne vrste kukaca.

Dobar nam tek s takvom prehranom i s takvim "provjeriteljem činjenica"...

Kruh, krekeri, keksi i grickalice u Europi će od idućeg tjedna, točnije 24. siječnja moći sadržavati brašno od kućnog zrikavca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izvještava Agronotizie. Oni su bogat izvor proteina, tvrdi se, čiji je sadržaj od 60 do 70 posto masnih kiselina i minerala.

 Prvo odobrenje na europskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku prehranu datira od 10. veljače 2022. godine. Tada je kompanija Fair Insects Bv zatražila procjenu, a Europska agencija za sigurnost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog  kukca sigurna za upotrebu.

Više prednosti

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emitiraju manje stakleničkih plinova.

Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Oprez, alergije!

Brašno od zrikavca će se moći koristiti u kruhu, krekerima, grisinima, pločicama od žitarica, keksima, suhim pekarskim mješavinama (premiks), suhim proizvodima na bazi obične i punjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krumpira, jelima od mahunarki i povrća, pizzi, proizvodima od tjestenine, sirutki u prahu, u proizvodima koji su zamjena za meso, juhama, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade, orašastih plodova i sjemenki uljarica, kao i mesnim.

Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na ljuskare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se kukci hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.

hkv.hr