Ona je siromašna, on HDZovac! Sud isto kaznio ubojicu i majku koja je dugovala 46 tisuća kuna: Dobrodošli u Hrvatsku

Pin It

“Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih”, napisao je George Orwell u svom poznatom djelu ‘Životinjska farma’. Rečenica od koje se i nakon 78 godina ledi krv u žilama, danas je opet dobila svoju potvrdu u Hrvatskoj gdje je jaz između bogatih i moćnih i siromašnih i nemoćnih iz dana u dan sve veći. To se nigdje tako jasno ne vidi kao na hrvatskom sudu.

Mediji su danas izvijestili o majci troje djece iz okolice Varaždina koja je zbog duga od 46 tisuća kuna osuđena na godinu dana zatvora. Iako se na sudu branila kako je nezaposlena i kako traži posao kako bi vratila dug za alimentaciju, sud nije imao milosti i poslao ju je u zatvor na godinu dana.

Mislio kako je naletio na jelena

U toj istoj Hrvatskoj, nekoliko stotina kilometara istočnije u Virovitičko-podravskoj županiji, Bruno Perkec je na Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer je usmrtio biciklista i pobjegao s mjesta nesreće. Za razumijevanje ove priče važno je napomenuti kako je Perkec ravnatelj županijskih cesta Virovitičko-podravske županije i virovitički HDZ-ovac.

Tragedija se dogodila 8. rujna 2017. godine kada je Perkec službenom Škodom udario u biciklista Damira Jurišića. Kasnija istraga je pokazala da je nesretni čovjek nakon udarca koji ga je podigao na poklopac motora i vjetrobransko staklo, završio u putnom jarku, gdje je sutra pronađeno njegovo tijelo.

Perkec se sutra u poslijepodnevnim satima javio u policiju gdje je ispričao da je mislio kako je naletio na jelena.

Uslijedilo je prvo suđenje na kojem je oslobođen krivnje. Na drugom suđenju nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora, da bi na kraju i ta presuda bila poništena.

Nije pokazao kajanje

Zastupnica optužbe, zamjenica Općinske državne odvjetnice, Mirjana Grandić, na sudu je tražila strožu kaznu bezuvjetnog zatvora jer okrivljeni nije obratio pozornost na prometnu situaciju istaknuvši da osim pukog iskaza Perkec ničim drugim nije pokazao iskreno kajanje i žaljenje zbog cjelokupne situacije.

“Cjelokupno njegovo ponašanje za vrijeme prometne nesreće, poslije nesreće i tijekom suđenja zavrjeđuje svaku osudu”, rekla je u svom završnom obraćanju.

Perkec je sam priznao kako je na domjenku pio pivo, da bi nakon domjenka sa suradnicom Nikolinom Čačić otišao u pub u Virovitici gdje je opet popio tamno pivo. Perkec i Čačić su potom u mjestu Bačevac naletjeli na Damira Jurišića.

Količina popijenog piva, kao i činjenica da je o nesreći obavijestio policiju tek sutra popodne nisu naštetili Perkecu na sudu kojemu je sutkinja Kovačević kao olakšavajuću okolnost istaknula dosadašnju neosuđivanost kao i činjenicu roditelj malodobnog djeteta.

Hoće li se i ta kazna održati na sudu, pitanje je. Dok je majka troje djece vjerojatno već počela izdržavati svoju kaznu, HDZ-ovac Perkec je s obzirom na nepravomoćnu presudu vjerojatno još neko vrijeme miran.

Autor:Dnevno.hr/I.J.