Europski tužitelji objavili izvješće: U Hrvatskoj istražuju 23 slučaja teška 313 mil. eura

Pin It

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je godišnje izvješće o svom radu po zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Lani su u Hrvatskoj otvorili 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU-ovim novcem teške 313.6 milijuna eura, navodi se u izvješću.

Cijelo izvješće možete pogledati ovdje.

Radi se uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU-ovih fondova i državnog proračuna, manipulacija tijekom javne nabave i korupcije.

Navedeno je da je podignuto osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda. Tijekom 2022., prema nalogu EPPO-a, blokirana je imovina u vrijednosti od oko 400 tisuća eura.

Vodi se šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, a sedam ih se povezuje s novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku.

Prema prijavama u Hrvatskoj lani je obio četiri prijave od tijela Europske unije, 17 od građana i 29 od nacionalnih tijela, dok je jedan postupak pokrenut po službenoj dužnosti.

Izvor: narod.hr