Mlinarić: Vratili smo 10 posto nepravedno oduzetih mirovina braniteljima, a sad je red da vratimo i invalidnine koje je oduzela SDPova vlada

Pin It

Mlinarić odgovorio Ministarstvu branitelja: Vi ste opsjenari koji lažu,  zamjenjuju teze i varaju svoje birače - tportal

Prvo su me veliki domoljubi i kolege branitelji iz HDZ-a okrivili da govorim gluposti i evo ga, u godini pred izbore oni idu u velikodušni potez. Ako su toliko brižni prema braniteljima, zašto ne plate zaostatke za godine kad je Hrvatskoj BDP rastao i do 3-4 posto? 

Uvodno svim ženama, posebno hrvatskim braniteljicama koje su s nama rame uz rame branile Republiku Hrvatsku, želim čestitati  vaš dan – 8. ožujak. Čuo sam danas od kolega u sabornici kako su žene ravnopravne i jednako vrijedne, no za mene ste i vrjednije jer možete donijeti novi život na svijet, za razliku od muškaraca. ?

Prije šest mjeseci, u Hrvatskom saboru, sam prvi komunicirao o nepravedno umanjenim mirovinama koje je Jadranka Kosor srezala kroz 'krizni porez još 2010. godine i smatram svojom malom pobjedom, i pobjedom Domovinski pokret, činjenicu kako sam premijera Plenkovića i ministra Medveda natjerao da isprave nepravdu budući su se u petak slavodobitno pohvalili kako 1. srpnja 2023. vraćaju prvih pet posto, a 1. siječnja 2024. drugih pet posto nepravedno oduzetih mirovina.

Prvo su me veliki domoljubi i kolege branitelji iz HDZ-a okrivili da govorim gluposti i evo ga, u godini pred izbore oni idu u velikodušni potez. Ako su toliko brižni prema braniteljima, zašto ne plate zaostatke za godine kad je Hrvatskoj BDP rastao i do 3-4 posto? 

Za hrvatske ratne vojne invalide je u javnosti stvorena percepcija kako imaju visoka primanja, međutim SDP-ova Vlada 2001. godine oduzela je HRVI čak 50 posto invalidnine koju nitko nije vratio pune 22 godine, a sama invalidnina se nije povećala niti jedan cent ili lipu do danas pa tako HRVI 20 posto ima 114,75 kn invalidnine, HRVI 30 posto ima 153 kn invalidnine, HRVI 40 posto ima 229,49 kn invalidnine, HRVI 50 posto ima 458,99 kn invalidnine, HRVI 60 posto ima 688,48 kn invalidnine, HRVI 7O posto ima 1109,22 kn invalidnine, HRVI 80 posto ima 1568,21 kn invalidnine, HRVI 90 posto ima 2103,70 kn invalidnine i HRVI 100% II. skupine ima 2792,80 kuna invalidnine.

Govorimo o ljudima koji su za vrijeme rata dobili metke u sebe, gelere koje mnogi imaju i danas u sebi jer se nisu mogli izvaditi. Sramotno je i ponižavajuće je da ljudi koji su stvorili ovu državu imaju takve invalidnine. Apeliram na Andreja Plenkovića da se povećaju invalidnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima. HRVI 100 posto u kolicima ima invalidninu 2.792,80 kuna, recite mi je l' on ima povlašteni status ili povlašten status imaju ovi sa Zrinjevca koji vode ovu državu već 30 godina?!