Pavliček u Saboru pokazao narodnu obveznicu iz 'bivše tvorevine' pa istaknuo jedinu razliku u odnosu na ovu HDZ-ovu

Pin It

Na prvu bi se moglo i reci da je to istina jer se građanima nudi mogućnost ulaganja uz znatno veću kamatnu stopu od one u komercijalnim bankama. No, kada se detaljnije pozabavite ovom problematikom, onda morate priznati da se radi o daljnjem zaduživanju države. Živi se na dug, pa dok ide, ide

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček održao je u Saboru u četvrtak slobodni govor na temu državnih obveznica. Napomenuo je da premijer Andrej Plenković i njegovi ministri državne obveznice žele prikazati kao veliki ekonomski i politički uspjeh aktualne Vlade.

"Na prvu bi se moglo i reci da je to istina jer se građanima nudi mogućnost ulaganja uz znatno veću kamatnu stopu od one u komercijalnim bankama. No, kada se detaljnije pozabavite ovom problematikom, onda morate priznati da se radi o daljnjem zaduživanju države. Živi se na dug, pa dok ide, ide", istaknuo je Pavliček.

Slično je bilo i u doba Socijalističke Hrvatske, kazao je te potom pokazo obveznice iz 1971. izdane u svrhu prikupljanja novca za izgradnju tunela Učka.

Kamatna stopa je onda bila dvostruko veća nego danas, istaknuo je. "Ali ona tvorevina, kao i ova Vlada danas funckioniraju na dug", dodao je.

"Pitanje je na kraju, to će platiti sva ta silna zaduženja, opet hrvatski građani i njihova djeca", kazao je Pavliček i ispričao anegdotu.

"Prije nekoliko danas sam sreo umirovljenika koji mi je rekao 'zastupniče pa nije loše što je Vlada izdala narodne obveznice', ali kaže, 'problem je što je minimalan iznos 500 eura, a moja mirovina nakon 35 godina rada je svega 340 eura pa nemam mogućnost kupiti ni taj minimalni paket državnih obveznica'. Živjela Hrvatska", poručio je.

direktno.hr