Tomašević digao cijenu školskih obroka, iako ih država subvencionira!

Pin It

Od početka drugog polugodišta školske godine 2022./2023., odnosno od 9. siječnja je pokrenuta hvalevrijedna inicijativa kojom se Vlada obvezala da će subvencionirati obroke u Osnovnim školama kako bi se pobrinula da svaki učenik ima jedan besplatan obrok u školi. 

Iako je u početku u pojedinim školama bilo organizacijskih i logističkih problema, inicijativa, kojoj su se pridružili i neki gradovi dodatnim subvencioniranjem, za sada se uspješno provodi. Međutim, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević očigledno je nastalu situaciju odlučio iskoristiti u korist Grada tako što je poskupio cijenu obroka.

Zagreb se hvali kako je cijena za roditelje niža, ali jednu stvar su zaboravili...

Pa iako se od siječnja nije više govorilo o obrocima u školi, ta tema bi ponovno mogla postati aktualna. Naime, portal Direktno je otkrio temeljem informacija dostupnih na web stranicama Grada da je Zagreb poskupio cijenu školskih obroka, usprkos subvenciji države!

Da stvar bude apsurdnija, Grad Zagreb je o svemu tome izvijestio na svojim službenim stranicama, uz objašnjenje da će roditelji ipak plaćati manje nego što su plaćali do sada. Iako je i to istina, iz Grada su zaboravili napomenuti da roditelji neće plaćati manje onoliko koliko bi trebali, nego će plaćati 30 posto više, jer je upravo za toliko poskupila prehrana. 

I doista, na stranicama Grada smo pronašli smo obavijest "Prehrana u osnovnim školama – 2023". Uz spomenutu obavijest, u kojoj se navodi kako je "temeljem Odluke Vlade, Gradska skupština Grada Zagreba donijela Izmjene Programa javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju", može se pronaći i "Kalkulator za izračun cijena dnevnih obroka".

Objavili i Kalkulator za izračun cijena dnevnih obroka

Spomenuti kalkulator vam nudi mogućnost da izračunate koliko ćete u prosjeku dnevno izdvajati za obrok vašeg djeteta u školi, ovisno o tome prima li dječji doplatak, je li uključeno u produženi boravak te koji obrok konzumira u školi (ponuđene opcije za kombiniranje su mliječni obrok, ručak i užina). 

Za potrebe pisanja ovog teksta mi smo odabrali da učenik ne prima dječji doplatak, ne ide u produženi boravak, a konzumira sva tri obroka (mliječni obrok, ručak i užina). Kalkulator nam je izračunao da bi za to trebali plaćati 1,32 eura dnevno, te da je to 33,33 posto manje nego što je isti takav paket koštao prije uvođenja Vladine subvencije obroka, jer je on tada koštao 1,98 eura.

Međutim, ono što se također da iščitati iz podataka koje nam je dao kalkulator je utvrđena cijena odabranog obroka u 2022. i 2023. Tako možemo vidjeti da je ovaj paket u 2022. koštao 2,18 eura, a sada košta 2,92 eura! Dakle, Grad Zagreb je povisio cijenu ovog paketa za više od 30 posto!

Poskupljenje veće od inflacije

Nakon što su poskupili obroci u školama, Grad je to poskupljenje "upakirao" zajedno sa subvencijom od države poručivši da će roditelji i dalje manje plaćati.

Nakon što su jasno nacrtali koji će to iznos plaćati roditelj, jasno je da će roditelj zaista plaćati manje, i to za iznos državne subvencije koja iznosi 1,33 eura. Međutim, sporno je to što su u Gradu dizanjem cijena tu istu subvenciju "pojeli" jer su digli cijene obroka i sada će zaista roditelji plaćati manje nego prije, ali bi bez ovog poskupljenja plaćali još manje. 

Prema Kalkulatoru inflacije Državnog zavoda za statistiku, inflacija je u Hrvatskoj u 2022. godini u prosjeku iznosila 12,7 posto, a Grad je poskupio prehranu u školama za više od 30 posto. Zašto baš za toliko, pitanje je koje smo postavili i Gradu Zagrebu, koji nam je prvo odmah odgovorio da cijene obroka za roditelje nisu rasle, čak štoviše, još su manje nego prošle godine, nakon čega smo ih ponovno suočili s činjenicom koja crno na bijelo stoji na njihovim web stranicama. 

"Iako nisu rasli računi roditeljima za cijenu prehrane u školama, iz poveznice koju ste nam poslali, vidljivo je da ste dizali cijene obroka u 2023. u odnosu na 2022. godinu i to za iznos puno veći nego je iznosila inflacija (inflacija je iznosila oko 13 posto, poskupljenje je veće od 30 posto). Dakle, jasno je da će roditelji uistinu plaćati manje nego što su plaćali prošle godine, ali ne onoliko manje koliko iznosi subvencija zbog vašeg poskupljenja od 30 posto", naveli smo u upitu te ih zamolili da nam iznesu razlog tome, a pitali smo ih i zašto nisu razmišljali u smjeru da se pridruže subvencijama i dodatno snize cijenu obroka. Ovaj put nisu bili toliko ažurni u odgovoru, štoviše, odgovor nismo ni dobili do zaključenja teksta.

Roditelj: Ovo je u najmanju ruku vrlo bezobrazno!

Portal Direktno je o ovoj temi razgovarao s jednim od roditelja, koji je želio ostati anoniman. Otac je troje djece, a kaže da mu je početkom nastave ove godine stigla poruka od učiteljice s navedenim novim cijenama obroka.

"Grad Zagreb je poskupio cijenu obroka, ali tvrde da će roditelji i dalje plaćati manje nego ranije. Ako ide inicijativa na razini države i ako država daje 1,33 eura, onda je ovo u najmanju ruku vrlo bezobrazno! Reći da ćete nešto plaćati manje, a onda to poskupiti je smiješno", kazao nam je ljutiti roditelj.

Umjesto da se zadrže iste cijene kao i ranijih godina ili se osiguraju potpuno besplatni obroci, kaže, Grad Zagreb, poskupljuje. Prenijeli su, dodaje, inflaciju na obroke, ali inflacija nije bila 30 posto. "Ja ne negiram inflaciju, ali činjenica je da su oni digli cijene puno više nego što iznosi inflacija", ispričao nam je uznemireni roditelj.

Nakon cijele drame s pokušajem poskupljenja vode, čija cijena će po zadnjim informacijama ipak rasti za sedam posto, ova blamaža s obrocima u školama dovoljno govori o tome da Tomašević najavljenu racionalizaciju potrošnje Grada planira posve prebaciti na leđa građana.

direktno.hr