Tomašević tjera radnike Čistoće da kopaju po smeću

Pin It

Sakupljači boca: I Nijemci kopaju po kontejnerima – Moje Vrijeme

Djelatnici Čistoće u pratnji komunalnih redara krenuli u ‘lov’ na nevaljale Zagrepčane koji svoj otpad odlažu suprotno pravilima. Za sada se kažnjavaju poslovni subjekti, ali uskoro će na red doći i građani. Ukratko, kako je i najavio gradonačelnik Tomašević, a sada vidimo i na licu mjesta, djelatnici Čistoće kopaju po kantama i vrećama smeća i traže ‘dokaze’ prekršitelja smećarskih pravila

“Prema postojećoj sistematizaciji takvog radnog mjesta nemamo. U ugovoru o radu mora pisati u opisu poslova da će izlaziti na teren i da će raditi takve poslove”, kaže za Narod.hr Marijana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće na pitanje o mjerama koje se provode oko nepropisnog odlaganja otpada (kopanje po smeću) i kazni koje ispisuju radnici u Zagrebu. Sve su to zamisli gradonačelnika Tomislava Tomaševića (Možemo), ali očito je zasad riječ o nepostojećim radnim mjestima. U razgovoru nam je Kaltak potvrdila i da po kantama kopaju referenti pa i poslovođe, kao i da se ne zna je li zaštitna oprema koju pritom koriste dovoljna ili ne jer ne postoji procjena rizika.

Radnici rade, a “kopanje po smeću” im nije u opisu radnog mjesta

“Izrada sistematizacije je u tijeku i trebala bi biti gotova do kraja ovog mjeseca. Primjena bi trebala biti od 1.3., tj. radnici će po novoj sistematizaciji dobiti nove koeficijente za isplate plaća u četvrtom mjesecu. Dakle, ona je u izradi, a na snazi je sistematizacija iz 2011. godine”, kaže nam Kaltak.

“Sistematizacijom se određuju radna mjesta i opis radnih mjesta. Prema postojećoj sistematizaciji takvog radnog mjesta nemamo (op.a. koje uključuje kopanje po smeću). Tek po novoj sistematizaciji takvo radno mjesto bi se trebalo oformiti”, dodaje.

“Ovakav posao ne može se propisati nikakvim odlukama, to mora biti sastavni dio ugovora o radu. U ugovoru o radu mora pisati u opisu poslova da će izlaziti na teren i da će raditi takve poslove”, objašnjava.

“Što će biti u novoj sistematizaciji ne znam jer je još nisam dobila na savjetovanje”, poručuje Kaltak te nam na pitanje je li provedena procjena rizika objašnjava:

“Procjenu rizika ne možete napraviti kad nemate radno mjesto. Na temelju postojeće sistematizacije radi se procjena rizika radnog mjesta”.

Potvrđuje nam da je istina kako po kantama kopaju i poslovođe i referenti i što je sa zaštitnom opremom.

“Na televiziji sam vidjela da imaju na sebi rukavice i zaštitnu jaknu. Da li je to prema procjeni rizika dovoljno ili nije to ne mogu reći jer ja ne znam kakav će biti njihov opis posla”, ističe Kaltak za Narod.hr.

Kako izgleda prekopavanje po kantama za smeće?

Prekopavanje po smeću snimio je prije nekoliko dana novinar Z1 televizije.

“Djelatnici Čistoće u pratnji komunalnih redara krenuli u ‘lov’ na nevaljale Zagrepčane koji svoj otpad odlažu suprotno pravilima. Za sada se kažnjavaju poslovni subjekti, ali uskoro će na red doći i građani. Ukratko, kako je i najavio gradonačelnik Tomašević, a sada vidimo i na licu mjesta, djelatnici Čistoće kopaju po kantama i vrećama smeća i traže ‘dokaze’ prekršitelja smećarskih pravila. Osim računa s imenom i prezimenom, dokaz, pazite ovo, može biti i više predmeta u kanti koji mogu upućivati na određenog ‘prekršitelja’. Samo nejasan ostaje broj određenih ‘dokaza’ koji upućuju na određenog prekršitelja”,  napisao je Tomislav Radnić uz video.

Upit ZG Holdingu

Zagrebačkom holdingu poslali smo pitanja o tome tko provodi ove poslove i na koji način, o pronalasku krivaca, ugovorima radnika Čistoće, navodima iz medija, sistematizaciji i ispisanim kaznama. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Nije svaka nepravilnost kazna

“Po procjenama, u cijelom gradu sad već 80 posto ljudi odvaja otpad, dok ih 20 posto to zasad ne čini što pokazuje da velika većina građana želi promjenu i poštuje pravila dok za one koji to ne čine postoje kazne”, istaknuli su iz Zagrebačkog holdinga prije nekoliko dana.

Podaci Zagrebačkog holdinga pokazuju i da do kraja prošle godine izdano je 250 kazni, a od tada raspolažu samo s brojem utvrđenih nepravilnosti koje prijave timovi za ophodnju. Od kraja 2022. do kraja veljače utvrđeno je oko 500 nepravilnosti, no, napominju, ne znači svaka nepravilnost nužno i kaznu.

Tomašević probleme pokušao riješiti odlukom

Gradonačelnik Tomašević je problem nepostojanja radnog mjesta koje uključuje ‘prekopavanje po smeću i pisanje kazni’ pokušao riješiti odlukom Davora Vića, voditelja podružnice Čistoća, koji donosi bloger Zagreb24.

No kako je Kaltak objasnila – to se ne može riješiti odlukom, takav posao mora biti sastavni dio ugovora o radu. Sistematizacija je temelj za uopće postojanje ovakvog radnog mjesta, a iako je najavljivano da će biti gotova do kraja veljače, to se još nije dogodilo.

Izvor: narod.hr