Zagreb – predvorje Balkana

Pin It

Predstava "Lepa Brena Project" oduševila cirišku publiku | HELSE

Postkomunistička skleroza nije jedina antropološka pošast koja je zahvatila Hrvatsku. Balkanski yugojavašluk – sinonim za nerad i nered, prešao je Drinu i ostavio pečat nad mentalnim sklopom naroda.

Spojem te incestuozne veze rodila se neka vrsta maloumnog mutanta. Jedan portal reklamira “bajam, čaram, vračam, bacam grah, širim veš, čitam iz dlanova i kave”. Na regionalnim TV postajama vračevi vrte kristale i viske, tumači se tarot, a Vidoviti Milani daje bračne savjete. U centru Zagreba vrišti turbo folk, isti melos koji se može čuti na čaršijama od Pakistana do Beograda, jedino fali medo koji pleše na užarenom limu dok jedan Rom na bubnju udara ritam.

Europa??

Ulaskom tifusara u Zagreb ’45 balkanski stočari preuzimaju primat nad hrvatskim institucijama. “Istoričari” pišu monumentalna djela kao npr. “Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u”.

Vlasi i monovlasi koji nikada nisu vidjeli WC ulaze u glavni grad Hrvatske. Uzgajaju piliće u klavirima, sole svinjetinu u kadama i lože parket za ogrjev. Ti novi barbari većinom dolaze iz područja s totalno drugačijim kulturnim krajolikom. Srbijanski profesor i sociolog dr. Dušan Popović piše “Vlasi su unijeli svoje oblike u svako društvo u kojem su se pretopili – nestrpljivost, drskost, sebičnost, uskogrudnost naročito podmetanje prijevarom i potkopavanjem dobrog glasa”.

Koliko je Yugohrvata poprimilo oblike prastarih Vlaha i naslijedilo njihove biološke i psihološke nastranosti? Zakleti se lažno, stvar je običaja a psovati svetinje i mrtve je dovedeno do razine umjetnosti. Izdaja i krađa su prihvatljivi ako uspiju. Omiljena gesla tog balkanskog javašluka su “Sa svakim lijepo, s nikim pošteno ili rek’o – porek’o”. U svibnju ’45 na zagrebačkim ulicama osvanule su parole kao npr. Osveta – Posveta.

Zar ne vidimo zašto je Zagreb postao predvorje Balkana i kraljevstvo rektalnih uspinjača? Mentalni sklop današnje hrvatske društvene elite utemeljen je na još jednom omiljenom vlaškom geslu – Uvijek poljubi ruku koju ne možeš odrezati. Današnja tzv. leftardska jugokomunistička elita preživjela bi čak i na Marsu bez kisika.

Željko Glasnović/kamenjar.com