Ministarstvo prometa prilagodilo uvjete natječaja kompromitiranom direktoru Hrvatske kontrole zračne plovidbe?

Pin It

Indexovi čitatelji izabrali uhljeba godine: Vlado Bagarić pobijedio, bilo  je napeto - Index.hr

Stoga je pomalo začuđujuće da je Ministarstvo mora iz natječaja izbacilo uvjet o nepostojanju pravomoćnog rješenja nadležnog suda o provođenju istrage, nepostojanju potvrđene optužnice, presude o izdavanju kaznenog naloga, te nepostojanju pravomoćne presude, čime je praktički otvoren put za novi mandat duboko kompromitiranom Vladi Bagariću na čelo HKZP

General-bojnik Vlado Bagarić, po svemu sudeći mogao bi ponovno zasjesti na čelo Hrvatske kontrole zračne plovidbe, unatoč aferi oko nezakonitog zapošljavanja.

Naime, 11. travnja 2023. Bagariću ističe petogodišnji mandat direktora zračne plovidbe (HKZP), društva od posebnog interesa Republike Hrvatske. Prema ranijim medijskim natpisima, on je od 2018. primao neto plaću veću od 30 tisuća kuna, u što nisu bili uključeni bonusi u vrijednosti oko 300 tisuća kuna, te pola vojne mirovine na koju ima pravo kao general-bojnik.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ususret istoku Bagarićeva mandata, objavilo je u Narodnim novinama (3. ožujka 2023.) novi javni natječaj za direktora HKZP-a, a natječaj je otvoren do ove subote, točnije 18. ožujka.

Međutim, ono što pokazuje da će Bagarić dobiti i novi mandat je sam natječaj koji je objavilo Ministarstvo. Je li u pitanju greška ili se namjerno pogoduje u ovom trenu ne možemo znati, ali zasigurno možemo reći da se sve čini pomalo ''nerealnim''. Naime, Ministarstvo je izostavilo, vrlo bitan uvjet svih ''normalnih'' javnih natječaja. Da pojasnimo, u pitanju je uvjet VII. koji se pojavljuje u većini prijašnjih natječaja takve vrste na državnoj i lokalnoj razini, pa i onom prema kojem je Bagarić zasjeo na čelo HKZP-a. Taj uvjet jasno ističe nepostojanje pravomoćnog rješenja nadležnog suda o provođenju istrage, nepostojanje potvrđene optužnice, presude o izdavanju kaznenog naloga, te nepostojanje pravomoćne presude.

U novom natječaju, taj uvjet jednostavno -  ne postoji!

Podsjetimo, kako je Bagarić 2011. morao otići iz Ministarstva obrane jer je povjerenstvo tog ministarstva utvrdilo da je zapovjedno odgovoran za pad dvaju MiG-ova u rujnu 2010.

Tijekom mandata u HKZP, pak, pratile su ga optužbe da je zaposlio ''mnoge poznanike'', ali i sina glavnog državnog revizora na plaću od 47 tisuća kuna bruto, a slučaj je dospio i na DORH (ODO VG - Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici) zbog sumnje u dvije zloporabe položaja i ovlasti kroz koje je drugim osobama stekao imovinsku korist.

'Oko' javnosti

Javnost je na njega ''bacila oko'', nakon dva sporna zapošljavanja. Prvo je bilo između 19. srpnja 2017. i 1. rujna 2018., kada je na mjesto višeg stručnog savjetnika za analize i simulacije zaposlena Andreja Reščić. A drugo je, pak, prema sumnjama tužiteljstva, bilo od 11. rujna 2019. do 23. siječnja 2020., kada je na radno mjesto specijalista za obračun naknada u Zračnoj plovidbi zaposlen Karlovčanin Franjo Klešić, sin glavnog državnog revizora Ivana Klešića. Istaknimo kako su sporna zapošljavanja nisu na operativnim mjestima, već  na administrativnim, što je zasigurno dodatno opteretilo poslovanje tvrtke od posebnog interesa RH.

Kako bi izbjegao zatvor, Bagarić izvodi zanimljiv ''manevar'', točnije u prosincu 2022. poništava 13 natječaja za posao. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici od svibnja 2022. ipak provodi izvide zbog 10 spornih zapošljavanja.

Kaznena prijava podignuta je zbog dva spomenuta zapošljavanja (Reščić i Klešić). Bagariću, u cijeloj priči prijeti i do pet godina zatvora. Krajem 2022. tužiteljstvo traži zatvor za Bagarića na 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoka, poznatije i kao istražni zatvor.

Međutim, 28. prosinca 2022. Županijski sud u Velikoj Gorici odbija zahtjev za određivanje istražnog zatvora, a tužiteljstvo je najavilo žalbu.

Sud je, pak, odbio pritvor s obrazloženjem da je dosta vremena proteklo od ta dva zapošljavanja te da je bilo sasvim dovoljno vremena da se ispitaju svi svjedoci.

Do sada je predistražnim i istražnim radnjama za sva sporna zapošljavanja ispitano preko deset svjedoka, što u policiji u Heinzelovoj, što u DORH-u. Stoga, možemo očekivati podizanje optužnice za veći broj zapošljavanja.

Iz natječaja izbacili uvjet o nepostojanju pravomoćnog rješenja nadležnog suda o provođenju istrage

Stoga je pomalo začuđujuće da je Ministarstvo mora iz natječaja izbacilo uvjet o nepostojanju pravomoćnog rješenja nadležnog suda o provođenju istrage, nepostojanju potvrđene optužnice, presude o izdavanju kaznenog naloga, te nepostojanju pravomoćne presude, čime je praktički otvoren put za novi mandat duboko kompromitiranom Vladi Bagariću na čelo HKZP. Bagariću je za kandidaturu za novi mandat sada potrebno uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Inače, izbačeni uvjet uobičajen je za javne natječaje za članove uprave javnih poduzeća, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini.

Postavlja se pitanje. Hoće li se Vlado Bagarić unatoč kaznenoj prijavi i pokrenutoj istrazi te već dosad nanesenoj ogromnoj šteti reputaciji tvrtke, ipak prijaviti na javni natječaj? Ili stoji li iza svega, pak, pogodovanje Ministarstva kako bi se omogućilo Bagariću novi mandat ''po pravilima''? Odgovore na ta pitanja možda ćemo dobit tek nakon završetka natječaja.

direktno.hr