Kako je ‘promjena spola’ polako ulazila u hrvatski sustav: Tko je to omogućio i kakav lobi stoji iza toga?

Pin It

Kao i međudržavno posvajanje djece, i procedura tzv. promjene spola u Hrvatskoj puna je rupa i nedorečenosti. Naime, ovo bitno i vrlo aktualno pitanje regulira zapravo tek jedan pravilnik, a sveobuhvatne regulative o tom pitanju i to na razini zakona – nema. Tako se i moglo dogoditi da osoba koja je primijenila spol posvoji dijete ili se vjenča u crkvi kao što nam je to posredno ogolila afera Zambija.

No ta nam je afera ogolila i činjenicu da postoje lobiji koji u sjeni utječu na izmjene regulative, lobiji koji stvaraju i pritisak na pojedine liječnike s Liste stručnjaka za “promjenu spola”. Podsjetimo se stoga kako je do toga došlo.

Slučaj uhićenja i izvođenja pred sud osmero Hrvata u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom iz DR Konga, otvorio je nebrojena pitanja. Jedan od njih je vezan i uz činjenicu da je u proceduri koja se vodila kao posvajanje djece, sudjelovao i bračni par žene i ”transrodnog” muškarca, tj. osobe koja je rođena kao žena, a posije je ”promijenila spol”.

Prema aktualnom zakonu u RH za osobu koja je ”promijenila spol” podatak o njezinom biološkom spolu ne može se vidjeti u izvatku iz državnih matica.

U Republici Hrvatskoj brak je, prema Ustavu, isključivo zajednica muškarca i žene te nije moguće da se istospolna veza zakonski vodi kao brak što je potvrđeno i referendumom iz 2013. godine. No, u ovom slučaju, ovi propisi nisu spriječili vjenčanje tog para, s obzirom na to da je jedna od njih osoba koja je ”promijenila spol” i koja se službeno vodi kao muškarac. Stoga je bilo moguće i sklapanje braka te osobe sa ženskom osobom.

Ovom prilikom donosimo osnovne podatke o tome kako je i kada u Hrvatskoj omogućena tzv. ”promjena spola” te koji su koraci predviđeni da bi netko mogao formalno provesti tu proceduru.

O ”promjeni spola” govori Zakon o državnim maticama, koji je od osamostaljenja Hrvatske četiri puta donošen, odnosno mijenjan. Zakon iz 1993. primjenjivao se od 1994. do 2013. Godine 2013. donesen je novi – koji je bio na snazi od 2013. do 2019., a zatim je donesen novi koji je bio na snazi od 2020. do 2022. Prošle je godine Hrvatski sabor ponovno promijenio taj zakon i on je na snazi od 1. siječnja ove, 2023. godine.

Milinovićev pravilnik o promjeni spola iz 2011. 

Zakon iz 1993. spominje ”promjenu spola”, tj. navodi da se u maticu rođenih, kao naknadni upis i bilješke, upisuje ”promjena spola”. Međutim, osim što to spominje, ne daje nikakve druge odredbe o tome niti to pobliže definira.

Bitna odredba glede toga donesena je 2011., u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, kada je ministar zdravstva Darko Milinović donio ”Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije o promjeni spola” koji uređuje pravnu promjenu spola u dokumentima.

Dakle, ne radi se o intervenciji u zakon, već o pravilniku koji je donijelo Ministarstvo zdravstva, a koji, među ostalim, propisuje:

”Mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola predstavlja dokumentaciju na temelju koje se provodi postupak upisa promjene podatka o spolu u matici rođenih osobe. (…)

Ako je podnositelj/ica maloljetna osoba osobne podatke o roditeljima ili skrbniku upisuju i potpisuju roditelji ili skrbnik.”

Time su otvorena vrata za službenu ”promjenu spola” u matici rođenih, odnosno, u osobnim dokumentima. Mediji su idućih godina pisali o tome kako je upravo taj dokument omogućio ”promjenu spola” u osobnim dokumentima i za one osobe koje nisu obavile kiruršku operaciju ”promjene spola”.

Mnogi mediji koji podržavaju LGBT agendu i praksu ”promjene spola” s nezadovoljstvom su pak pisali da Nacionalno zdravstveno vijeće, koje je trebalo davati odobrenja za promjenu spola, do kraja HDZ-ove vlade, kako su naveli, nije dodijelilo ni jedno takvo odobrenje.

”Lista stručnjaka” koja odlučuje o ”promjeni spola”

SDP-ova vlada Zorana Milanovića predlaže, a SDP-ova većina u Saboru donosi novi Zakon o državnim maticama, koji posvećuje još veću pozornost tzv. ”promjeni spola”. Zakon je bio na snazi od 2013. do 2020. U njemu se osim termina ”promjena spola” spominje i termin ”život u drugom rodnom identitetu”.

”Promjena spola kao izmjena podataka u temeljnom upisu upisuje se u maticu rođenih na temelju rješenja nadležnog ureda. Rješenje o upisu promjene spola u maticu rođenih donosi se na temelju mišljenja nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, sukladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove”.

Milanović- Varga

Način prikupljanja medicinske dokumentacije iz stavka 1. ovoga članka te utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu, propisat će se posebnim propisom.“ – navodi zakon iz 2013., a najavljeni pravilnik donio je Milanovićev ministar zdravstva Siniša Varga 2014. godine.

”(1) Prikupljanje medicinske dokumentacije i utvrđivanje uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu temelji se na:

– načelu humanosti zaštite prava pacijenata,

– načelu zaštite dobrobiti i prava djeteta,

– načelu zabrane diskriminacije,

– načelu zaštite tajnosti osobnih podataka.

(2) Nijedna osoba ne smije biti prisiljena na podvrgavanje medicinskim postupcima, uključujući kiruršku prilagodbu spola, sterilizaciju ili hormonsku terapiju, kao uvjet za priznanje promjene spola ili života u drugom rodnom identitetu.

(3) Svaka osoba ima pravo na poštivanje njezinog osobnog i obiteljskog života u skladu s vlastitim rodnim identitetom” – navodi Vargin pravilnik.

Članak 5. također navodi da potrebnu medicinsku dokumentaciju moraju izdati  s ”stručnjaci iskustvom i edukacijom iz područja zdravstvene zaštite transrodnih osoba, uvrštenih na Listu stručnjaka koju donosi ministar nadležan za zdravlje.”’

O ”Listi stručnjaka” koja je imenovana u mandatu Milanovićeve vlade, pred kraj mandata – 2015., također odlukom ministra Siniše Varge, detaljno smo pisali u članku, gdje smo naveli i neke podatke o tim osobama:  RH: Epidemija ”promjene spola” među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju

O toj temi je nedavno pisao i psihijatar dr. sc. Herman Vukušić, koji se tog pitanja dotaknuo komentirajući aferu Zambija te je naveo:

”’Primjerice, netom prije izbijanja ove afere na psihijatre u Hrvatskoj počeo se vršiti pritisak (da ne kažem ucjena) od strane krnje ‘Liste stručnjaka’ za medicinsko-psihološki rad s transrodnim osobama da liječnici u svojoj budućoj praksi primjenjuju standarde koji do danas nisu priznati od NITI JEDNE STRUČNE hrvatske medicinske udruge, a propisuju snižavanje dobne granice u tranziciji spola kod djece, uključivo s dokazano štetnom hormonalnom blokadom puberteta i kirurškim operacijama.

Također, po spomenutim ‘standardima’ preporučljiva je što ranija uporaba steznika grudi i spolovila u djece, a ‘eunuh’ je službeno priznati rodni identitet, proistekao iz nekadašnjeg duševnog poremećaja o kastracijskoj fantaziji…

Spomenuta ‘Lista stručnjaka’ imenovana je 2015. godine pred sam kraj mandata Milanovićeve vlade, a prema nekim do sada objavljenim podacima kriteriji ulaska na Listu su se (čast izuzecima koji su u međuvremenu s iste sami izašli!) krojili ne po stručnim, već poglavito aktivističko-obiteljskim obrascima…”

O transrodnosti na tematskoj sjednici dvaju saborskih odbora koju je ekstremna ljevica pokušala opstruirati

O tome kako djeluje Lista stručnjaka najbolje se moglo vidjeti na nedavno održanoj zajedničkoj tematskoj sjednici saborskih Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport na temu: Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice.

Saborski zastupnici koji pripadaju ekstremnoj ljevici pokušali su najprije opstruirati sam početak sjednice, a kada to nisu uspjeli, napustili su dvoranu zajedno s pojedinim stručnjacima s Liste.

Na sjednicu su pozvani i predstavnici lobističke udruge Trans Aid, odnosno danas kolekTIRV. Odbor za zdravstvo pozvao je i brojne stručnjake – psihologe, psihijatre, dječje psihijatre, predstavnike Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog liječničkog zbora i dr. strukovnih udruga, kao i zainteresirane zastupnike u Saboru RH.

Na sjednici je Goran Arbanas, dr. med., psihijatar, forenzički psihijatar, terapeut i seksualni terapeut koji je bio na Listi stručnjaka Ministarstva zdravstva za ”promjenu spola”, otkrio da je prije godinu dana zatražio da ga se makne s Liste ”jer su postojali pritisci na njega osobno i na Kliniku za psihijatriju Vrapče od strane aktivističke udruge”. ”Uplitali su se u način kako bismo mi trebali raditi naše procjene”, otkrio je u Hrvatskom saboru.

Dr. Markić o problemu s državnim maticama

Dr. Markić u raspravi je iznijela tri problema vezana za povećanja djece i mladih koji se izjašnjavaju transrodnima.

Ukazala je na činjenicu da neke škole koje pohađaju djeca s rodnom disforijom dobivaju upute da učenici i nastavnici trebaju djecu koja se osjećaju transrodno oslovljavati u suprotnom spolu. Dr. Markić je ukazala na činjenicu da su sva djeca u razredu poticana/prisiljena da npr. biološkog mladića oslovljavaju u ženskom rodu ili biološku djevojku – u muškom, bez da se osiguralo da takve upute ne škode svoj zdravoj djeci, odnosno djeci bez poremećaja spolnog identiteta.

Postavila je i pitanje dovode li upravo ovakve preporuke upućene profesorima i učenicima do pojave tzv. transtrendera, odnosno do promocije transrodnosti među djecom i mladima na način koji nije sukladan potrebama osoba koje pate od transrodnosti?

Izvršna direktorica U ime obitelji ukazala je i na činjenicu da dok određeni psiholozi iznose u javnosti netočne informacije o postotku samoubojstava djece i mladih ”ako ne uđu u tranziciju”, javnost nema nikakve informacije o mladima i odraslima koji su nakon tzv. promjene spola – izvršili samoubojstvo u RH.

Takvih slučajeva na žalost ima u Hrvatskoj te roditelji, obitelji i osobe koje pate od rodne disforije imaju pravo na te informacije.

Na kraju je dr. Markić ukazala na problem neiskazivanja promjene spola u dokumentima, što je na vidjelo iznio slučaj Zambija. ”Brojni pravni stručnjaci već su upozoravali da je potrebno promijeniti članak 42. Zakona o državnim maticama i osigurati da se promjena spola iskazuju u slučajevima posvojenja i sklapanja braka.

U najmanje ta dva slučaja postoji interes druge osobe ili javni interes koji ma prevagu nad zaštitom privatnosti”, zaključila je izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Plenkovićev mandat: Još dva puta mijenjan Zakon, „Lista stručnjaka“ za promjenu spola ostala iz Milanovićeve vlade

U vrijeme trajanja Plenkovićeve vlade donesen je novi Zakon o državnim maticama, koji je bio na snazi 2020. do 2022.

Od 1. siječnja ove, 2023. godine, na snazi je novi zakon kojeg je ponovno izglasala Plenkovićeva većina, a koji zadržava glavne odredbe Zakona ”Milanović-Varga” glede procedure ”promjene spola”.  Zakon također spominje i donošenje posebnog propisa koji će regulirati ovo pitanje.

Članak 42. govori o tome kako se za osobu koja je promijenila spol, u izvadcima iz državnih matica ne donose podaci o promjeni spola. Dakle, u izvadcima podataka koje daju državne matice nije moguće vidjeti biološki spol te osobe.

”Za osobe za koje je u državnim maticama upisana promjena spola, na izvatku se ne iskazuju podaci o promjeni spola i promjeni osobnog imena, odnosno, za osobe koje su promijenile osobno ime prije promjene spola ne iskazuje se podatak o promjeni osobnog imena.”

Lista stručnjaka koja daju mišljenje o promjeni spola za pojedine osobe, ista je ona koju je imenovao još Milanovićev ministar Varga.

Koliko je osoba u RH do sada promijenilo spol? Među njima i mnoga djeca!

I dok prijašnji godina tzv. ”promjena spola” u Hrvatskoj nije bila učestala, u posljednje vrijeme svjedočimo sve većem broju takvih pojava, a ono što je posebno zastrašujuće, jest da se ”promjeni spola” sve više podvrgavaju i maloljetnici.

Prema napisima hrvatskih glavnostrujaških medija (koji podržavaju ovakve operacije i afirmativno ih opisuju mada se radi o trovanju i sakaćenju ljudi), od 2015. do 2017. spol u dokumentima u Hrvatskoj je promijenilo 50 osoba. U posljednjih sedam godina, samo kroz kliniku KBC-a Zagreb je, također prema tim podacima, prošlo 80 djece koja su, navodi se, osjećala da ne pripadaju spolu u kojem su rođena.

Doktor Herman Vukušić je nedavno  na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagrebu iznio je podatke o tome da više od 500 djece i adolescenata u Hrvatskoj ima dijagnozu ”rodne disforije”. Ta eksplozija broja djece i mladih koji pod utjecajem društvenih mreža, lobiranja transaktivističkih grupa i jednostranog, ružičastog prikazivanja ”promjene spola” povjeruju da će njihove probleme, adolescentske krize i traženje svog osobnog i društvenog identiteta riješiti čarobni štapić koji se zove ”promjena spola” malo je koga iznenadila.

Ono što iznenađuje je velik broj dijagnoza rodne disforije koje je u posljednjih sedam godina postavila mala skupina od 15 ”stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transseksualnim osobama”, spomenuta lista koju je 2015. potpisao tadašnji SDP-ov ministar Siniša Varga.

Dakle, postavljanje dijagnoze koja je onda prvi korak prema promjeni dokumenata, primanju hormona, operativnom zahvatu – dopušteno je samo onima koji se nalaze na toj listi Ministarstva zdravstva.

Izvor: narod.hr