Penava: Ne pristajemo na izumiranje Hrvatske u tišini, organiziramo prosvjed za spas Slavonije i Hrvatske

Pin It

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu poražavajućih pokazatelja Eurostata u kategoriji depopulacije ruralnih prostora:

''Riječ je o pokazateljima Eurostata i podacima za period od pet godina, od 2015. do 2020., u kategoriji depopulacije ruralnih prostora. Prema tim pokazateljima, dvije najgore regije u EU su hrvatske regije, Vukovarsko-srijemska županija i Požeško-slavonska županija. I to s ogromnom razlikom - Vukovarsko-srijemska županija s gubitkom stanovništva od 2,5 posto na bazi godine, a Požeško-slavonska s 1,7 posto kao druga dijeli drugo i treće mjesto s jednom bugarskom regijom''.

''Sad dolazimo do onog momenta kada treba spomenuti afere. Govorimo o Vukovarsko-srijemskoj županiji, iz koje dolazi ministrica Žalac, govorimo o slučaju župana Dekanića, govorimo o županiji u kojoj saborski zastupnik Šarić, gradonačelnik Otoka, ima nekoliko optužnica koje čame u DORH-u dulje od dvije godine. Nama u DP-u sasvim je jasno o čemu se tu radi i da su ovo momenti od kojih nema bježanja ni okretanja glave. Danas je Dekanić, jučer je bila Žalac, sutra će biti Šarić ili Mažar s aferom Bodat, a u tom vremenu, kako govori Eurostat, pet godina je pet izgubljenih godina''.

''DP želi ukazati na to da je dogorjelo i da više nemamo dvojbi te ćemo u tom kontekstu, u smislu spasa Slavonije, poduzeti još jedini alat i mehanizam koji nam ostaje na raspolaganju - pozvati građane Hrvatske, a poglavito Slavonije, na prosvjede za spas Slavonije. To je jedino što mi još legitimno možemo napraviti za spas Hrvatske i Slavonije - pozvati ljude na ulice. Jer na ovo umiranje, izumiranje u tišini, pristati nećemo!''. 

''DP će prebaciti sve svoje resurse na aktivaciju članstva, simpatizera i običnih Slavonaca i građana Hrvatske, i organizirati prosvjed u Slavoniji, u nekom od slavonskih gradova, i poslati poruke o tome što je potrebno učiniti i koji su izlazni scenariji za Slavoniju te pokušati osvijestiti ljude da je vrijeme da se trgnemo. Preuzet ćemo i odgovornost za ovaj događaj i kompletnu organizaciju te biti otvoreni prema svima, građanskim inicijativama, udrugama, političkim strankama te medijima. Nadam se i vjerujem da se vidimo u što većem broju kroz otprilike dva mjeseca na prosvjedu s čijim detaljima i realizacijom ćete biti upoznati putem medija. DP je dao obećanje i to obećanje će održati, a to je da će zadnji resurs kojim raspolaže staviti na dispoziciju hrvatskoj državi i razvoju Hrvatske''.