“In vino veritas ” reče grozd-samoubojica i baci se u (politički) mošt

Pin It

NOVI SKANDAL PLENKOVIĆEVE KABALE

Anemičnom Dezerteru zvanom A.P. često se otvaraju afere u krugu njegove kabale. Dolazi (super)izborna 2024. Hoće li ju dočekati na sadašnjoj poziciji?

EU subvencije – političko samoubojstvo iz zasjede ?

EU novac izgleda je neodoljiv mamac za ekipu blisku A.P.-u. Subvencijske prijevare do sada su bile na meti OLAFA više nego DORHA. Je li i tu došlo do promjena? Sud u  SL. Brodu pokazao je ponešto “ispravne i ravne kralježnice” jer je jedini poslao na provjeru papirologiju „afričkih posvajatelja“ odakle je i krenula priča. Ima li ŽDO u Sl. Brodu istu nakanu sa istragom subvencijskih prijevara?

Je li DORH pokrenuo istragu protiv kutjevačkog vinskog tajkuna bliskog HDZ-u ?

ŽODO – Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu protiv četvorice okrivljenika i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje kako su počinili kazneno djelo subvencijske prevare i poticanja na subvencijsku prevaru. Iako odvjetništvo u svom izvješću ne navodi imena ni naziv firme, iz podataka o kaznenom djelu može se pretpostaviti kako se radi o ljudima povezanima s kutjevačkom vinarijom Galić koja se u lipnju 2021. našla na meti Europskog ureda za borbu protiv prevara (OLAF).

OLAF je u kolovozu 2021. godine izdao preporuku Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), a koja je donijela rješenje po kojem Vinarija Galić mora vratiti 10 milijuna kuna iz vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura. Sada se u slučaj, na traženje OLAF-a, uključilo i hrvatsko tužiteljstvo.

Policijski pretres

Zaključeno je kako je pri izgradnji vinarije možebitno došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina vlasnika vinarije Josipa Galića, inače slavonskog tajkuna za kojeg se u medijima često ističe kkao je blizak HDZ-u. Glede, propisi ne dopuštaju kako bi se u posao uključio itko povezan s primateljem pomoći iz EU fonda. Galićeva tvrtka prvo je dodijelila ugovor o građenju vrijedan tri milijuna eura firmi koja nema niti jednog zaposlenog, a zatim su, tvrdi OLAF, oni kao podizvođača uzeli Presoflex, firmu koju vodi Ino Galić. U OLAF-u su uvjereni kako je jedina svrha ovog manevra bila sakriti evidentan sukob interesa od nacionalnih vlasti.

Krajem veljače policija je upala u obiteljsku kuću Ine Galića te prostorije kojima se navedena tvrtka služi, a istog je dana obavljen pretres na više lokacija u Zagrebu u prostorijama kojima se služi Josip Galić. Nalog za pretrese izdao je Županijski sud u Slavonskom Brodu.

Lažno prikazivali izvođača radova

Tužiteljstvo sada tvrdi kako postoji osnovana sumnja kako su okrivljenici počinili navedena kaznena djela od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018., odnosno kako su postupili u zajedničkom cilju kako bi petookrivljenom trgovačkom društvu omoguće dobivanje novčane potpore za izgradnju vinarije. Tužiteljstvo navodi kako je subvencijska prevara teška 1.3 milijuna eura, što je iznos koji je APPRRR već naložio Galićima za vrćenje. Tužiteljstvo tvrdi kako je Galić znao za podatak kako u tvrtki njegovog sina, Presoflex, nema ni potrebnih kapaciteta ni mogućnosti za izvođenje radova za koje se traži potpora, pa je stoga s ostalima dogovorio kako će tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti stvarnog izvođača najvećeg dijela radova. Sumnja se da je to učinio tako što je kao izvođača radova prikazao drugu nepovezanu tvrtku, iako su i on i ostali znali da nema potrebnih kapaciteta ni mogućnosti za izvođenje tih radova.

Vinarija: Nismo kršili pravila

Iz Vinarije Galić tvrde kako nisu prekršili pravila za dodjelu EU novca.

“Projekt Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima, tvrtka Galić d.o.o. u cijelosti je realizirala sukladno propisanim uvjetima Natječaja i kriterijima Pravilnika. Glavni izvođači s kojima su ugovoreni radovi na izgradnji vinarije odabrani su temeljem tržišno najpovoljnije ponude. Glavni izvođači su samostalno, u okviru svojih ugovornih i zakonskih ovlaštenja, povjerili podizvođačima obavljanje određenih poslova pri izgradnji građevine”, rekli su.

Opširnije na https://www.index.hr/vijesti/clanak/dorh-pokrenuo-istragu-protiv-kutjevackog-vinskog-tajkuna-bliskog-hdzu/2447247.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Anemičnom Dezerteru zvanom A.P. često se otvaraju afere u krugu njegove kabale. Dolazi (super)izborna 2024. Hoće li ju dočekati na sadašnjoj poziciji?

Zoran Grgić mag. ing.

priznajem.hr