Mlinarić: Ne dozvolimo da nam stranci pokupuju zemlju i uvoze štetnu GMO hranu

Pin It

Nažalost, naša zemljišta i naše njive od 01. srpnja 2023. mogu kupovati stranci. Nisam vidio da su vrli domoljubi rekli hajmo produžiti moratorij, ne dozvolimo da nam pokupuju Slavoniju i da sebi izvoze najbolju hranu, a nama da uvoze GMO hranu uz svoju bogomdanu zemlju koju smo krvlju branili. Hrvati, moramo zaštititi svoju zemlju!

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić osvrnuo se na izmjenu zakona prema kojem se Vlada priprema za kraj moratorija na prodaju zemljišta strancima. Unatoč rastu cijena poljoprivrednog zemljišta, zadnji podaci Europskog statističkog ureda (Eurostat) pokazuju da Hrvatska i dalje ima najnižu prodajnu cijenu po hektaru obradivog zemljišta u EU koja je u 2020. godini iznosila prosječno 3.440 eura. Istodobno, najvišu prosječnu cijenu po hektaru obradivog poljoprivrednog zemljišta bilježi Nizozemska i ona iznosi 69.632 eura (u 2019. godini). 

Od lipnja ove godine naša Domovina ostaje bez svojeg poljoprivrednog zemljišta koje će strani državljani i korporacije moći kupovati bez ikakvog ograničenja. Tom zemljom, čiji će vlasnici biti stranci, raspolagat će onako kako im se prohtije! 

''Nažalost, naša zemljišta i naše njive od 01. srpnja 2023. mogu kupovati stranci. Nisam vidio da su vrli domoljubi rekli hajmo produžiti moratorij, ne dozvolimo da nam pokupuju Slavoniju i da sebi izvoze najbolju hranu, a nama da uvoze GMO hranu uz svoju bogomdanu zemlju koju smo krvlju branili. Hrvati, moramo zaštititi svoju zemlju!'', jasan je bio Mlinarić.