Vjekoslav Krsnik: Koliko su SAD zaslužne za hrvatsku državnost

Pin It

Government of the Republic of Croatia - As of today, Croatians can travel  to the USA without visas! We are opening a new chapter in our relations

U povodu Dana državnosti u Kraljevskoj akademiji  Zagrebu održao sam tribinu na kojoj je tema bila odnosi Sjedinjenih Američkih država i Hrvatske. To je zahtjevna tema jer se tiče ključne uloge Washingtona u uspostavi hrvatske države nakon propalog jugoslavenskog eksperimenta prvo u velikosrpskoj monarhiji a potom u komunističkoj diktaturi.

S obzirom da sam kao slobodni novinar proveo sedam godina u New Yorku i čak izdavao novine za američke Hrvate imao sam priliku iz prve ruke, za razliku od kontroliranih medija u Hrvatskoj, pratiti promjene u američkoj politici prema raspadu Jugoslavije i uspostavi Republike Hrvatske.

Počet ću s često citiranom izjavom američkog državnog tajnika Jmamesa Bakera u Beogradu na početku političke krize koja je dovela do raspada Jugoslavije. On je tada izjavio: "Sjedinjene Države podupiru jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost Jugoslavije, ali su istodobno protiv uporabe sile da bi se to jedinstvo održalo. Ako se SAD moraju odlučiti između demokracije i jedinstva Jugoslavije, uvijek će izabrati demokraciju Sjedinjene Države podupiru jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost Jugoslavije, ali su istodobno protiv uporabe sile da bi se to jedinstvo održalo. Ako se SAD moraju odlučiti između demokracije i jedinstva Jugoslavije, uvijek će izabrati demokraciju” Činjenica je da je tu izjavu Slobodan Milošević shvatio kao podršku njegovoj ideji stvaranja Velike Srbije, imajući u vidu da su njegov projekt otvoreno podržavali Ujedinjeno kraljevstvo i Francuska. Osobito je bila važna potpora Londona, jer je američka politika prema europskim problemima uvijek bila pod kontrolom i u funkciji Ujedinjenog kraljevstva. Za ilustraciju američke potpore takvoj politici navest ću  jedan moj susret dok sam bio glavni urednik HINE s predsjednikom najtajnije komunističkije nevladine udruge u Washingtonu "Freedom Haouse" prilikom njegovog boravka u Zagrebu. Kad sam ga upitao kako će Amerika reagirati ako se hrvatski narod odluči za samoodređenje, jednostavno je odgovorio da će Amerika braniti komunističku Jugoslaviju obrazloživši da je lakše komunicirati s jednom državom nego na ovom području s više njih.

Nakon što su SAD u odnosu na Europsku uniju sa zakašnjenjem diplomatski priznale Hrvatsku, jer je trebalo proći određeno vrijeme da se otrgnu od utjecaja Londona koji je otvoreno podržavao Miloševićevu politiku dolazi do ključne promjene američke politike prema Hrvatskoj. To se dogodilo u Clintonovom mandatu kad je američki predsjednik primio čelnika Croatian American Association uglednog poslovnog američkog Hrvata Matu Mihaljevića koji ga je molio da pomogne hrvatskom narodu u borbi protiv Miloševićeve velikosrpske agresije. Predsjednik Clinton mu je odgovorio: "Ja vam ne smijem pomoći, ali ću vam pomoći". Tako su u Hrvatsku stigli u privatnom poslovnom  aranžmanu tri umirovljena američka generala koji su se priključili pripremi Vojnoredarstvene operacije "Oluja". To je bio drugi ključni čin u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Prije toga Washingtonskim sporazumom okončani su sukobi 

Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, što su Amerikanci smatrali ključnom strateškom greškom predsjednika Tuđmana, jer je uz Srbe dobio novog neprijatelja u Bošnjacima.

Treći ključni čin u američkoj podršci hrvatskom narodu u borbi protiv velikosrpske agresije  vezan ja za događaje nakon "Oluje". S bojnog polja bitka se premjestila u Haaški tribunal koji je bio pod političkim utjecajem Britanaca a to se očitovalo u progonu hrvatskih generala što ga je provodila tužiteljica Carladel Ponte. Uz bjesomučnu potragu za generalom Antom Gotovinom temeljna teza tužiteljstva bila je da je "Oluja" bila "udruženi zločinački pothvat". Nije se radilo samo o Hrvatskoj, nego i o Sjedinjenim Američkim Državama, jer je potragom za tzv. "topničkim dnevnicima" Carladel Ponte pokušavala za to optužiti i američku administraciju. Treba se sjetiti da su u to doba na Braču bile stacionirane američke bespilotne letjelice koje su logistički pomagale Hrvatskoj vojsci u napadu na Knin. Ti dnevnici koji nikad nisu pronađeni trebali su biti ključnio dokaz o američkoj umiješanosti u "udruženom zločinačkom pothvatu". Usput rečeno SAD su odbile staviti na raspolaganje Haaškom tribunalu satelitske snimke napada na Knin. Ipak general Ante Gotovina koji se u međuvremenu predao te general Mladen Markač u prvostupanjskoj presudi dobili za za nedokazani "udruženi zločinački pothvat" i za navodno etničko čišćenje visoke zatvorske kazne. Kad je u pitanju etničko čišćenje američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith demantirao to činjenicom da su etničko čišćenje izveli sami Srbi prije "Oluje" pa Hrvatska vojska nije mogla etnički očistiti područje koje je već bilo etnički očišćeno. Konačno završnu točku na američku podršku hrvatskom narodu i hrvatskoj državi dao je predsjednik Haaškog tribunala američki sudac Theodor Meron koji je u drugostupanjskoj  presudi oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti u njihovom djelovanju za vrijeme Vojnoredarstvene operacije "Oluja".

Tako je bio otvoren put Republike Hrvatske za članstvo u NATO-u što se dogodilo 1. travnja 2009. godine, četiri godine prije članstva u Europskoj uniji. a godinu dana ranije američki predsjednik George W. Bushu službenom posjetu Hrvatskoj pozdravio je hrvatski narod na Markovom trgu ovim riječima: "Amerikanci   priznaju   vašu   hrabrost   i  ustrajnost.....Naše  su  zemlje   udaljene  tisućama milja, no danas na vašoj hrvatskoj jadranskoj obali stojimo zajedno kao jedan slobodan narod....Zaprijeti  li  vašoj   zemlji   ikakva  opasnost ,.Sjedinjene   Američke  Države   i   NATO savez,   stajat   će   uz   vas   i   vama  nitko   više   slobodu   ne će oduzeti... U ovom velikom povijesnom trenutku vi imate važnu ulogu... Neka Bog blagoslovi Hrvatsku".

Vjekoslav Krsnik