Bartulica o Zambiji: Činjenica da su nedavno bili spremni napustiti Zambiju bez djece nije dobar znak

Pin It

STEPHEN NIKOLA BARTULICA, saborski zastupnik Domovinskog pokreta: "Istra je  posebna i ima autentični identitet. To treba njegovati" - Glas Istre

Nisam iznenađen presudom i dobro da je ova drama završena. Cijelo vrijeme sam upozoravao da ne postoji »pravo na dijete« te da nije jasno kakvu su ulogu u ovoj priči odigrale hrvatske institucije. Činjenica da su optuženi nedavno bili spremni napustiti Zambiju bez djece nije dobar znak jer interes djece mora uvijek biti u središtu pažnje

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica u intervjuu za Novi list progovorio je o zlostavljanju maloljetnika od strane pojedinih svećenika te o presudi u Zambiji.

”Prvo bih rekao da ono što se događa u pojedinim biskupijama nema veze s konzervativnim ili liberalnim, nego se radi o ozbiljnim ljudskim propustima. Crkva se mora suočiti s činjenicom da neki svećenici nisu bili spremni ni dostojni za ređenje, a kasnije vidimo kakvu štetu mogu napraviti neki pojedinci. Pojedini svećenici su očito zloupotrijebili svoju poziciju i duboko ranili svoje žrtve. Jedino je rješenje nulta stopa tolerancije prema takvom ponašanju”, kazao je.

”To je pojava već dulje vrijeme i u drugim zemljama, tako da je pokojni Papa Benedikt XVI. još 2005., u prvoj godini pontifikata, odobrio upute za katolička sjemeništa s naglaskom na osobe s homoseksualnim sklonostima. Taj dokument jasno kaže da Crkva ne može primiti u sjemeništa ili zarediti one koji »prakticiraju homoseksualnost, imaju duboke homoseksualne sklonosti ili podržavaju takozvanu gay kulturu«. Ovo je, ponavljam, pitanje za odgovorne osobe u Crkvi koje moraju bolje prosuditi tko je dostojan za svećeničku službu. Treba, naravno, ukazivati na ove pojave, ali isto tako objektivno izvijestiti kada svećenici čine dobro. To mediji često ignoriraju. Na primjer, na afričkom kontinentu borave mnogi hrvatski misionari koji nesebično služe tamošnjim ljudima, ali njihovo djelovanje nije u hrvatskim medijima”.

”Ne postoji pravo na dijete”

Na pitanje je li razočaran odlukom zambijskog suda, odgovara:

”Nisam iznenađen presudom i dobro da je ova drama završena. Cijelo vrijeme sam upozoravao da ne postoji »pravo na dijete« te da nije jasno kakvu su ulogu u ovoj priči odigrale hrvatske institucije. Činjenica da su optuženi nedavno bili spremni napustiti Zambiju bez djece nije dobar znak jer interes djece mora uvijek biti u središtu pažnje. Lijeva scena slavi ovu odluku, ali primjećujem jednu veliku kontradikciju u njihovom razmišljanju. S jedne strane, ističu kako su namjere optuženih bile plemenite jer su htjeli postati roditelji, a s druge, pak, nagrađuju ženu koja je ubila svoje nerođeno dijete u sedmom mjesecu trudnoće. To je dobar primjer kognitivne disonance”, kazao je Bartulica.

Za Ivana Pernara kazao je da je očito da ima potrebu za privlačenjem pažnje. ”Izjave nekih političara, koji ga sad žele dehumanizirati, smatram ipak potpuno neprimjerenima”, dodao je.

Osim što su od početka tvrdili da papiri o posvajanju nisu krivotvoreni, slali veleposlanika kao prevoditelja engleskog na sud preko pola Afrike, sada su u Ljubljani poslali pravi odbor za doček

Na pitanje jesu li se hrvatske vlasti ponašale primjereno prema hrvatskim državljanima uhićenim u Zambiji,  Bartulica odgovara:

”Ne znam gdje bih počeo. Prvo, posvajanja djece u Kongu su zabranjena od 2016. god., pa se postavlja pitanje kako naši sudovi i MUP nisu znali taj podatak. Hrvatske su institucije zakazale u ovom slučaju, ali su svakako dužne pomoći našim građanima u nevolji. Međutim, kako je to bilo, primjerice, u slučaju Tomislava Salopeka koji je bio otet i kasnije ubijen od strane islamista u Egiptu? Hrvatska diplomacija mora biti jednako dostupna svima, ne samo onima koji imaju političku zaštitu”.

narod.hr