Ron DeSantis na papiru ima sve što bi trebao imati sljedeći predsjednik SAD-a Ispis

Pin It

Ron DeSantis Calls Putin a 'War Criminal,' Clarifying Earlier Comment on  Ukraine - The New York Times

Guverner Floride Ron DeSantis (44) na papiru ima sve ono što bi trebao imati sljedeći američki predsjednik. Nakon Donalda Trumpa, predsjednika ‘razarača‘ koji je doveo u pitanje sve institucije i unutarnjega američkog i globalnoga međunarodnog poretka;

nakon Joea Bidena, koji je izabran kao predsjednik pomirbe društva i sanacije međunarodnog poretka, vrijeme je za novo poglavlje. Za predsjednika za dva mandata, s vizijom i operativnim vještinama, koji će na unutarnjem planu oko zajedničkih interesa ponovo ujediniti Ameriku i postati lider zapadnih demokracija u vremenima kad je njihovo vodstvo ozbiljno dovedeno u pitanje globalnim usponom komunističke Kine.

Donald Trump, uspješni poduzetnik i bonvivan, to nije ni pokušavao učiniti. I prema svojoj naravi i prema poslovnoj praksi bio je eliminator koji ide prema cilju prečacem, bez puno smisla za diplomaciju i konsenzuse. Ali potaknuo je političko buđenje američke i cijele zapadne javnosti, osvijestio ključne slabosti međunarodnog poretka, upozorio na opasnost od uspona Kine i počeo vraćati proizvodnju iz Kine u SAD i savezničke zemlje, probudio svijest zapadnih država o obrambenoj i energetskoj održivosti… Joe Biden, siva eminencija američke državne politike, nije ni izabran da bi učinio nešto posebno, nego zato da bude onaj tko stvara saveznike, a ne Trump, koji proizvodi protivnike. I s takvim je predsjednikom američka duboka država uspjela revitalizirati NATO, okupiti zapadni savez nakon ruske invazije na Ukrajinu, početi izgrađivati zajedničku politiku prema Kini… Ali Amerika, pa onda i zapadni svijet, nema lidera.

Konzervativac novoga doba

Je li u sljedećoj etapi taj novi vođa republikanski guverner Floride Ron DeSantis, za kojega se to nagađa već nekoliko godina, a koji je nedavno i službeno objavio kandidaturu za predsjedničkoga kandidata Republikanske stranke? Na papiru uistinu ima dobre predispozicije za to. Njegov životopis izgleda kao prototip ostvarenja američkog sna: kao dijete talijanskih doseljenika, radnika (majka medicinska sestra, otac monter u TV sektoru), uspio je steći diplome povijesti i prava na najprestižnijim američkim sveučilištima (Yale, Harvard), uzdržavao se, između ostalog, raznošenjem namještaja, bio je kapetan sveučilišnoga bejzbolskog tima.

I umjesto da se politički (s obzirom na podrijetlo) prirodno prikloni Demokratskoj stranci, pristupio je republikancima. Objasnio je poslije: zato što mu je smetalo revolucionarno ljevičarenje u sveučilišnim kampusima. Kao diplomirani pravnik pridružio se američkoj ratnoj mornarici, službovao u ratu u Iraku i u ranim tridesetima završio vojnu karijeru kao pravni savjetnik Seal Teama 1, tima za najveće tajne operacije.

U ranim tridesetim godinama napustio je vojsku, zaposlio se u floridskome državnom odvjetništvu i započeo političku karijeru, najprije kao zastupnik u Kongresu, a sada je, eto, već drugi mandat guverner Floride. Zbog vrlo liberalnog stajališta prema restrikcijama u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 postao je poznat diljem SAD-a. Politički, DeSantis je konzervativac novoga doba, zagovornik funkcionalne pravne države, uključujući i funkcionalnu policiju; protivnik ilegalnih migracija i osobiti protivnik radikalno lijevih woke i cancel-culture pokreta i genderizma, zbog čega je i ušao u pravni sukob s njihovim najvećim promotorom, korporacijom Disney, uz rizik da kompanija premjesti svoje sjedište s Floride.

Kampanja će biti zanimljiva

DeSantisov pokušaj da osvoji Bijelu kuću prirodan je nastavak njegove karijere. Želi postati Ronald Reagan novoga doba. Uz poželjno podrijetlo, poželjno vojno, političko i upravljačko iskustvo ima još nekoliko važnih aduta: suprugu Casey Black, bivšu TV novinarku koja mu je, kažu, i glavna savjetnica i dobra kandidatkinja za prvu damu; otvoreno mu prilazi sve više nekadašnjih Trumpovih donatora, a i simpatizira ga Elon Musk čiji će Twitter, očito, opet odigrati važnu ulogu u kampanji.

Najveća mu je zapreka trenutačno Donald Trump, koji još vodi među republikanskim biračima. Da bi dobio priliku ući u utrku s Joeom Bidenom (koji je najavio da namjerava zatražiti još jedan mandat), mora pobijediti Trumpa, koji zasad ne odustaje. Najveći mu je pak saveznik Joe Biden, i zbog dobi i zbog mentalnoga kapaciteta, ali i sve većega koketiranja s radikalno lijevim krilom svoje stranke. Od predsjednika na papiru do predsjednika u Bijeloj kući još je mnogo stepenica po kojima se DeSantis može poskliznuti. Ali kampanja će svakako biti zanimljiva.

Višnja Starešina

Lider/hkv.hr