Zadnji komentari

Vraćanje Titove biste na Pantovčak je jedina promjena koja bi se mogla dogoditi

Pin It

Image result for milanović kolinda

Taj povratak spomenute biste, ako je suditi po dosad izrečenom, zapravo je jedina promjena koja bi se mogla dogoditi, jer ni od jednog ni od drugog kandidata nije čuti ništa konkretno.

U redovima esdepeovaca i njihovih simpatizera vlada prava euforija, oni svog kandidata već vide na Pantovčaku, a s njim i uklonjenu bistu Josipa Broza.

I komentatori izbora na HTV-u jako navlače za Zorana Milanovića upirući svoj analitički um u traženje mogućnosti da i dio Škorinih glasača glasuje za njega. To će se, međutim, teško dogoditi. Možda tek dio njih neće glasati ni za koga.

Taj povratak spomenute biste, ako je suditi po dosad izrečenom, zapravo je jedina promjena koja bi se mogla dogoditi, jer ni od jednog ni od drugog kandidata nije čuti ništa konkretno. Milanović je još na pozicijama Francuske revolucije (jednakost, bratstvo i jedinstvo). Nitko neće biti građanin drugog reda čim on preuzme prijestolje. Ma nemoj!

Patriotski nabijena Kolinda bi htjela zajedništvo. Ali, koga i čega? Možda ćemo u njihovim sučeljavanjima čuti nešto više o tome što misle (i što kane učiniti) o promjenama Ustava i izbornog zakona koje je Miroslav Škoro predlagao i dobio četvrtinu glasova, o položaju Hrvata u BiH, o odnosima sa susjedima, o proširenju EU-a, o viziji Europske unije i NATO pakta, o vatikanskim ugovorima, o stanju u diplomaciji, o radu Vlade i Sabora, o migracijama i iseljavanju, o ćirilici u Vukovaru i o kažnjavanju ratnih zločina, o odnosu prema Domovinskom i Drugom svjetskom ratu, o pobačajima i homo-brakovima...

Sve su to teme koje se itekako tiču vanjske politike i nacionalne sigurnosti, teme koje su u nadležnosti predsjednika Republika i po sadašnjem Ustavu. To su teme na kojima će se vidjeti ili se neće vidjeti razlika, umjesto fraza koje ništa ne govore i koje sve zamagljuju kao i umjesto međusobnih podbadanja.

Za aktualnu će predsjednicu biti jako važno da se barem malo odmakne od politike Andreja Plenkovića koja očito ne odgovara ni samim biračima HDZ-a. Premijer relativni neuspjeh Kolinde Grabar-Kitarović objašnjava pojavom Miroslava Škore, ali ničim ne objašnjava samu tu pojavu, koja će jačati ako se sam HDZ ne promijeni.

Na kartama svih izbornih rezultata, bili oni parlamentarni ili predsjednički, Hrvatska je obojena u dvije boje, onu plavu koja bi trebala značiti "desnicu" i crvenu koja označava "ljevicu". Tu prevladavajuću plavu ispisuju Dalmacija, Lika, Banovina, Kordun i Slavonija, dakle krajevi koji su povijesno sve do ovog posljednjeg rata bili žrtvama grube agresije.

I stoga je nacionalni i vjerski osjećaj ljudi tih krajeva nešto izrazitiji za razliku od Istre, Međimurja i Zagorja, pa dijelom i Zagreba, koji nisu bili na izravnom udaru, već su bili objektom "kulturne" ili tihe kolonizacije.

Josip Jović/SD