Zadnji komentari

Gdje je nestao SDP? Gdje se skrio?

Pin It

U centar se svi guraju, a tamo zapravo nikoga nema, čak je HDZ, u zadnje vrijeme u lijevom centru, opasno se približivši SDP-u, kojeg potiskuje na marginu, gdje se “uvlače” neke nove lijeve stranke, koje svakodnevno dobivaju na važnosti, jer popunjavaju napušteni ili “umrtvljeni” lijevi prostor

Imam dojam da se  SDP potpuno urušio i da se svakim danom sve više urušavao, posebice na nacionalnoj razini. U jeku su zadnje pripreme za unutarstranačke izbore, odnosno izbor novog lidera stranke, nakon što je  Davor Bernardić podnio ostavku, odnosno prinuđen je da se makne s čela stranke. Iako u SDP ima “jakih”  obrazovanih, sposobnih, iskusnih, kompletnih, pojedinaca, čini se da nitko od njih nije osoba, koja bi se mogla smatrati neprikosnovenim liderom stranke. Ta i takva osoba bi se svojim radom,  djelovanjem, životom, osobnošću, osobitosti, dosadašnjim prinosom stranci, cjelokupnoj politici, unapređivanjem i prakticiranjem socijaldemokracije,  od sebe, bez nekakvog guranja, nametanja i lobiranja trebala nametnuti svima ostalima i dijelu javnosti, bez obzira na svjetonazorsku orijentaciju te javnosti. Kad je netko dobar, pošten, obrazovan, uključiv, domoljuban, sposoban, spreman uhvatiti se u koštac s problemima, ….onda je isklična  ideologija političke stranke najmanje važna, pogotovo u vrijeme, kad se više ne zna koja je stranka “lijeva”, koja  “desna”, tko je u centru, tko su ultraši, s jedne i druge strane. U centar se svi guraju, a tamo zapravo nikoga nema, čak je HDZ, u zadnje vrijeme u lijevom centru, opasno se približivši SDP-u, kojeg potiskuje na marginu, gdje se “uvlače” neke nove lijeve stranke, koje svakodnevno dobivaju na važnosti, jer popunjavaju napušteni ili “umrtvljeni” lijevi prostor. Društvo se kao i Priroda nekako samo od sebe formira po Darwinovoj teoriji opstanka. Ostaju najotporniji, po bilo čemu. Po svemu je to trenutno, a vjerojatno i na dulji rok HDZ i njegov predsjednik. Pokazali su to unutarstranački i parlamentarni izbori, bez obzira na malu izlaznost birača, kao i postotak onih koji su glasali za HDZ. Gotovo sami su sastavili vladu i drže vlast. S njima su “manjinci” u koaliciji, što se samo po sebi podrazumijeva. Čitam u nekim medijima izričitu osobnost i posebnu osobitost HDZ-a, u kojem je šareno društvo  članstva od “udbaša” do “ustaša”. Tako je vjerojatno bilo u početku. Danas to više nije tako, iako većina članstva je tu iz sasvim osobnih utilitarnih, uhljebarskih  razloga. Nemaju oni blage veze s demokršćanstvom, suverenizmom,  domoljubljem,  “povijesnom natrujenošću”, to su brojevi, bez vlastitog stava i mišljenja, koji dižu ruke, po potrebi,  koriste svoje članstvo, za svoj društvenim politički, materijalni,...status, rast i razvoj, penjanje po ljestvici uspjeha, na račun “svoje” stranke.   Nisu takvi samo članovi HDZ-a. U svim političkim strankama nalaze se takvi egzemplarni primjerci, kojih je više nego onih drugih, koji su iz potrebe da nešto promijene, doprinesu pojedincu, društvu i državi, svojim stranačkim radom i djelovanjem u politici, na svim razinama.

Od tog simptoma boluje i SDP. Sindrom uhljebarstva, osobne koristi, briše ideologiju i postaje čista pragma, što se vidi od samog početka, a tijekom godina se umnogostručilo, te stranku dovelo u stanje u kojem je danas, neprepoznatljiva, urušena, nevidljiva, bezidejna, opozicija koje nema, koja se ne čuje, koja je irelevantna.

Toj stranci je nužno potreban restart, resert, reprogramiranje, oživljavanje i postavljanje na zdrave socijaldemokratske temelje. To bi trebao napraviti novi lider stranke , odnosno novo vodstvo. Moje mišljenje nije bitno, niti važno Ja u kandidatima za predsjednika SDP-a ne vidim takvu osobu. Ne bih htjela nikoga uvrijediti, čak da spojiš sve najbolje od svakog kandidata, ne bi dobio pravog lidera, kojemu se može povjeriti nekad respektabilna lijeva stranka, koja se približava centru, ali i pomalo kliže prema desnom dijelu tog centra, od kuda je učinkovito potiskuje HDZ.  Po meni SDP se nije  tu nikako trebao dovesti. Je li se to dogodilo spontano? Jer li tome pogodovalo prijašnje vodstvo stranke i “gromoglasni” bivši lider stranke, koji se trenutno zabavlja u Gardalandu. Tko bi ga znao?  Neki ljudi su preskočili djetinjstvo, što nosi određene posljedice. Neki od njih nikada ne odrastu, makar bili doktori znanosti. O tome bi trebalo misliti i razmišljati, pri izboru vodstva stranke, kao i  motivaciji kandidata. Uz sve ostale, nužno potrebne uvjete, teoriju i praksu, potrebno je ono nešto posebno, što odlikuje  svakog vođu, posebno političkog lidera, posebno socijaldemokrata. Veliki je problem što nitko od bivših predsjednika stranke nije odgajao i odgojio svojeg nasljednika, odnosno više potencijalnih nasljednika. Nije toga bilo niti u HDZ-u, iako su se neki profilirali, u prostoru i vremenu, poduprti našim dušebrižnicima, da ne kažem gazdama iznutra i izvana. Nije to ništa novo, to je praktična demokracija i novi suverenizam. Tako funkcionira Europa i  svijet. Čini mi se da za lijeve opcije i socijaldemokraciju danas u doba pandemije Korone, nigdje nema baš nekog i nekakvog interesa. Koga briga tko će biti predsjednik SDP-a u tamo negdje na Balkanu, odnosno na margini (rubu) EU. Dobro im dođemo kao zadnja obrana i granica, koja ih štiti od mnogo čega ne dobrog, posebice od migranata.

Kad to već nije briga nikoga drugoga, čini mi se niti većine članstva SDP-a, trebalo i brinuti sve nas, koji ne želimo više nikad živjeti u jednopartijskom sustavu, uz neprikosnovenog, dugogodišnjeg, ljubljenog vođu, koji “jaše na čelu kolone uz usku stazu planinsku i viče:” “Naprijed!””

Ankica Benček