Zadnji komentari

Trump: ‘Uskratit ćemo savezni novac gradovima koji dopuštaju anarhističko nasilje i bezakonje’

Pin It

Portal Oko - Trump i republikanci za prosvjede krive Antifu, FBI ističe da  nisu umiješani u to

Američki predsjednik Trump u utorak je poručio da će se srezati savezno financiranje gradova Seattla, Portlanda, New Yorka i Washingtona u sklopu predsjednikovih napora da se zaustavi “anarhistička pravda” na ulicama tih gradova. Trump navodi da su gradske vlasti “dopustile nasilje i uništavanje imovine” tijekom nedavnih prosvjeda, piše Fox News

Tijekom vikenda američki predsjednik Trump pozvao je gradonačelnika Portlanda da pozove Nacionalnu Gardu u pomoć, nakon velikih nereda i ubojstva čovjeka koje se dogodilo u sukobu prosvjednika. Naravno, demokratski gradonačelnik Wheeler oglušio se na poziv predsjednika SAD-a.

U dopisu državnom odvjetniku i direktoru proračuna Bijele kuće, predsjednik Trump je pozvao na reviziju svih saveznih sredstava koja su osigurana Seattlu, Portlandu, New Yorku i Washingtonu DC-u rekavši, “da je neophodno da savezna vlada preispita uporabu saveznih fondova od onih jurisdikcija koje dopuštaju anarhiju, nasilje i razaranje u američkim gradovima.”

Sva četiri grada prošla su nasilje različitog intenziteta i uništavanja imovine u višemjesečnim prosvjedima protiv policijske brutalnosti nakon tragične smrti Georga Floyda. Ti prosvjedi su u velikom broju gradova prešli u palež, krađe, nasilje, premlaćivanja, pa čak i ubojstva ljudi.

“Moja administracija neće dopustiti da savezne dolari poreznih obveznika idu za financiranje gradova koji sebi dopuštaju propadanje tonući u zonu bezakonja”, napisao je Trump u dopisu. Dopis je napisan u vrijeme kada Trump optužuje demokrate da su popustljivi po pitanju reda i poretka, naglasivši važnost poruke o redu i zakonu. Zanimljivo da je u nastupnoj kampanji u utorak i demokratski kandidat Joe Biden rekao da je “prosvjed pravo, sloboda govora pravo, ali baviti se nasiljem, paljenjem, pljačkom u ime prosvjeda, nije u redu.”

“Moja će uprava učiniti sve što je u njenoj moći kako bi spriječila loše gradonačelnike i gradove u kojima vlada bezakonje da uzimaju savezne dolare, dok anarhistima dopuštaju nanošenje štete ljudima, palež zgrada, uništavanje života ljudi i ekonomije”, tweetao je predsjednik u utorak navečer.

“Danas im to stavljamo na znanje”, zaključno je poručio Trump.

narod.hr