Zadnji komentari

Francuski časnici pozvali Macrona ‘da obrani domoljublje’ i time uznemirili ljevicu

Pin It

Francuska

Prošlog tjedna u pismu objavljenom na portalu Valeurs Actuelles, dvadeset generala, stotinjak visokih časnika i više od 1000 vojnih dužnosnika pozvalo je Emmanuela Macrona “da obrani domoljublje”. Dva dana kasnije Marine Le Pen reagirala je pozivajući generale da joj se pridruže “za oporavak” i “spas zemlje”, što je uznemirilo neke političare s ljevice i krajnje ljevice.

Predsjednik ekstremno lijeve stranke La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, ustvrdio je da je pismo “zapanjujuća deklaracija vojnika” koji bahato pozivaju svoje “aktivne kolege na intervenciju protiv islamoljevice”. Slično se uspaničio Eric Coquerel iz lijevog LFI-a koji je ocijenio da vojnici pozivaju na “lov na vještice” te da pismo završava prijetnjom građanskim ratom.

“60 godina nakon početka ‘Alžirskog puča’, 20 generala izričito prijeti Republici vojnim pučem. Marine Le Pen poziva ih da joj se pridruže”, kazao je socijalist Benoît Hamon (PS), tražeći reakciju premijera Jeana Castexa, ministrice obrane Florence Parly i predsjednika Emmanuela Macrona.

Što se tiče Auréliena Tachéa, zamjenika predsjednika LREM-a kojeg je osnovao Macron, on smatra da je “francuska demokracija doista ugrožena” zbog “džihadističkog terorizma s jedne strane”, ali i “ultranacionalizma s druge strane”.

Takve reakcije prije sve dolaze jer su brojni vojni dužnosnici u pismu upozorili kako će građanski rat stati na kraj ovom rastućem kaosu, a smrt, za koju će snositi odgovornost, brojit će se u tisućama. Pismo je upućeno liderima zemlje, a upozorenje se prvenstveno odnosi na smrtnu opasnost za Francusku zbog islamizma i hordi u predgrađima zemlje.

Marine Le Pen, koja je glavni protukandidat Macronu na predsjedničkim izborima iduće godine, u svojoj je kolumni istaknula se kao građanin i kao političar, pretplaćuje na njihove analize te da dijelim tugu vojnih dužnosnika.

“Poput vas, vjerujem da je dužnost svih francuskih domoljuba, ma odakle došli, zauzeti se za oporavak, pa čak i, recimo to, za spas zemlje”, istaknula je.

Podsjetimo, u prosincu 2020. godine je francuski general Pierre de Villiers, donedavni načelnik stožera francuskih oružanih snaga upozorio na mogućnost građanskog rata zbog masovnih migracija.

Izvor: narod.hr