Zadnji komentari

Zekanović o srpskom ministru: Njegova rečenica dovoljno govori o stvarnoj namjeri njihove politike prema Hrvatskoj

Pin It

Slobodna Dalmacija - Zekanović krenuo u inicijativu za zabranu pobačaja,  prvo ga izvrijeđali tviteraši, a onda doživio fijasko u Saboru. Inicijativu  mu potpisalo samo 10 kolega

Srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković izazvao je kontroverzu kada je poručio da je Srbija "dosljedno opredijeljena za unapređenje odnosa s Hrvatskom", ali je izrazio nezadovoljstvo odnosom prema Srbima u Hrvatskoj u kojoj su, prema njegovim riječima, oni i dalje "marginalizirani i diskriminirani".

Kritizirao je i hrvatskog šefa diplomacije Gorana Grlića Radmana, poručivši da je "položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji". Na izjave srbijanskog ministra za portal Direktno reagirao je saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

"Sa srbijanske strane uvijek ćemo imati formalno i deklarativno zalaganje za uspostavljanje dobrih susjedskih odnosa. Međutim, da bi se ti odnosi uspostavili, prije svega potrebno je podvući crtu na Domovinski rat, a tu prije svega mislim na nestale Hrvate, na priznavanje agresije na našu državu i naravno, plaćanje ratne odštete. Samo s takvim pristupom imali bi iskrenu želju sa srbijanske strane za uspostavljanje dobrih odnosa", rekao je Zekanović.

Kako navodi, poziv na dobrosusjedske odnose u ministrovoj izjavi osporen je isticanjem "marginaliziranog položaja Srba u Hrvatskoj"

"U nastavku svoje izjave gospodin ministar naglašava navodni 'loš status Srba u Hrvatskoj', što dovoljno govori o stvarnoj namjeri srbijanske politike. Ne radi se tu o međusobnom uvažavanju, nego upravo suprotno, o udaljavanju. Kada bi Hrvati u Srbiji imali i 'miligram prava' koji imaju Srbi u Hrvatskoj, mogli bi reći da smo zadovoljni, no situacija je u potpunosti suprotna", kaže Zekanović.

Podsjetio je na snažan utjecaj Milorada Pupovca i nemogućnost da se Hrvat pojavi na takvoj poziciji u Srbiji.

"Ne zaboravimo da u Hrvatskoj vlada hrvatsko-srpska koalicija, i da je potpredsjednik vlade član srbijanske manjine. Kada govorimo o Srbiji, to je znanstvena fantastika. Njegov stav rezultat je mlake hrvatske politike. Aktualna vlast na čelu s Andrejom Plenkovićem, nije napravila gotovo ništa kako bi se povijesna istina priznala sa srpske strane. Imamo bezrezervno lobiranje aktualne hrvatske Vlasti za ulazak Srbije u EU", rekao je Zekanović.

Komentirao je i osvrt ministra Selakovića na izjavu Gordana Grlića Radmana, koji je u povodu ovotjednog posjeta Subotici u pisanoj izjavi istaknuo da je "položaj nacionalnih manjina lakmus papir naših bilateralnih odnosa", naglasivši da se na njemu mora dosljedno raditi jer je to "naša civilizacijska obaveza".

"Ako je šef hrvatske diplomacije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, htio reći da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno ću se složiti s hrvatskim kolegom", reagirao je Selaković na izjavu Grlića Radmana.

Kako navodi Zekanović, ovo je rezultat "mlake i nesuverenističke politike".

"Srbi mogu reći bilo što i ostati živi, a mlaka hrvatska politika na čelu s ministrom Radmanom će šutjeti. Takva je direktiva došla iz Bruxellesa, odnosno s Markova trga. Imamo jednu mlaku politiku i to je najočitiji primjer odnosa sa Srbijom, u kojem će oni uvijek pokušavati prikazati stvari suprotno stvarnom i činjeničnom stanju''.

direktno.hr