Zadnji komentari

Knjiga o akademiku Andreju Dujelli

Pin It

Jučer sam pisao o jednom sveučilišnom profesoru dragom vladajućoj Četničkoj koaliciji:

http://dragovoljac.com/index.php/razno/26040-plemeniti-klasic-od-ogromne-posude

Danas ću ponešto o mojoj novoj knjizi „AKADEMIK ANDREJ DUJELLA“:

Mladi znanstvenici obično krenu od znanstvenih problema jakih inozemnih centara, što je dobar put i sudbina manjih sredina kao naše. Kod Dujelle je specifično što je on stvorio područje po kojem je poznat i koje vuče korijene od povijesnih velikana matematike kao Diofanta, Fermata i Eulera. Oni su uočili pojedinačne četvorke racionalnih, odnosno cijelih brojeva s vrlo posebnim svojstvima: umnošku svaka dva kada se pridoda jedinica, dobije se potpuni kvadrat. Baker, dobitnik Fieldsove medalje, dokazao je da se određena četvorka ne može proširiti do takve petorke.

Dujella je napravio cjelovitu teoriju od ovih pojedinačnih primjera koje su ovi genijalni matematičari uočili. Tu svoju teoriju povezao je s teorijom eliptičkih krivulja, teorijom koja je od izuzetne važnosti za niz područja i koja je bila ključna u poznatom Wilesovom rješenju velikog Fermatovog problema za koje je Wiles dobio Abelovu nagradu. U području koje je Dujella uveo rade sada matematičari iz najrazvijenijih matematičkih sredina, uključujući SAD i Japan; u SAD-u organiziraju konferencije o Diofantskim n-torkama. Dujella je, zahvaljujući ovom svom radu, dobio počasni doktorat Sveučilišta u Debrecinu.

Da je Dujella član neke utjecajne matematičke sredine, njegov bi rad, pretpostavljam, bio i bolje honoriran nagradama. Dujella je vrstan organizator. To je potvrdio vodeći našu doktorsku školu, zatim uvodeći naš žurnal Glasnik Matematički na listu CC časopisa.

Na kraju ću spomenuti da je akademik Dujella bio sudionik oslobodilačke akcije »Oluja«.

Akademik Marko Tadić

Uvod

Akademik Andrej Dujella je ne samo izuzetan znanstvenik nego i veliki domoljub. U ovoj knjizi dani su neki tekstovi iz mojih knjiga u kojima se on spominje ili njegovi govori na predstavljanju mojih knjiga.

Imamo zadovoljstvo da se na Internetu može naći njegov životopis koji je sam napisao, pa ću uz ovaj Uvod dati taj tekst, kao i nekoliko razgovora s akademikom Dujellom.

Akademik Josip Pečarić

Iz Životopisa:

„U slobodno vrijeme (kojeg imam malo, s obzirom na obiteljske i znanstveno-nastavne obaveze) najviše volim pjevati. Najdraže su mi dalmatinske klapske pisme, hrvatske domoljubne pjesme, te pjesme meni dragih pjevača, kao što su Marko Perković Thompson, Mišo Kovač, Vice Vukov, Tomislav Ivčić, Đani Maršan, Mladen Grdović, Tomislav Bralić, Oliver Dragojević, Dražen Zečić, Vinko Coce i Miroslav Škoro. Pjevao sam u zboru mladih, župe sv. Nikole biskupa, Stenjevec II u Zagrebu. Navijam za KK Zadar i HNK Hajduk.“

https://web.math.pmf.unizg.hr/~duje/zivotopis3.html

Da, i akademik Andrej Dujella nam pokazuje koliko je u pravu pater Dominik Gerbic kada je svoju nedavnu propovijed zaključio rijećima:

Lijepo je biti Hrvat, ljubiti Boga, bližnjeg svoga, tu živjeti i tu umrijeti!

Josip Pečarić