Zadnji komentari

Trump je bio u pravu, Kinezima virus pobjegao iz laboratorija

Pin It

Troje znanstvenika s kineskog Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) hospitalizirano je u studenome 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila informaciju o pandemiji covida-19, objavio je u nedjelju Wall Street Journal pozivajući se na dosad neobjavljeno izvješće američke obavještajne službe.

List piše da bi izvješće, koje daje nov uvid u pojedinosti o intenzitetu simptoma, o broju hospitaliziranih laboranata i vremenu kada su oboljeli, moglo pokrenuti novu raspravu o porijeklu pandemije koronavirusa, a moglo bi utjecati i na proširenje istrage o tomu je li koronavirus ‘pobjegao’ iz laboratorija.

Izvješće je objavljeno uoči sastanka savjetodavnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije na kojem će se raspravljati o sljedećoj fazi istrage o porijeklu covida-19.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost nije željela komentirati izvješće objavljeno u američkom listu, no kazala je da administracija predsjednika Bidena još uvijek inzistira na “ozbiljnim pitanjima o najranijim danima pandemije, uključujući i njezino porijeklo koje se povezuje s Narodnom Republikom Kinom”.

Rekla je i da američka vlada surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i ostalim državama članicama te da podupire stručne procjene o porijeklu pandemije “koje nisu ispolitizirane”.

“Nećemo davati izjave kojima prejudiciramo aktualnu studiju WHO-a o izvoru SARS-CoVa-2, no jasno je da bi međunarodni stručnjaci trebali temeljito procijeniti tehnički vjerodostojne teorije”, rekla je.

WSJ piše da su sadašnji i bivši dužnosnici, koji su upoznati s podacima obavještajnih službi o laboratorijskim istraživačima, iznijeli niz stajališta o dokazima iz izvješća, a jedna je neimenovana osoba istaknula da treba provesti “daljnju istragu i iznijeti dodatne potvrde” o dosadašnjim saznanjima.

Sjedinjene Države, Norveška, Kanada, Britanija i ostale države u ožujku su izrazile zabrinutost zbog studije o porijeklu covida-19 organizirane pod okriljem WHO-a te su pozvale na dodatnu istragu i potpuni pristup svim relevantnim podacima o ljudima, životinjama i ostalim informacijama o ranoj fazi izbijanja epidemije.

U izvješću State Departmenta iz doba administracije Donalda Trumpa, koje je objavljeno u siječnju, stoji da su se kineski istraživači razboljeli u jesen 2019. godine, no u njemu se ne kaže da su bili hospitalizirani, piše CNN.

U izvješću što ga je službeni Peking podnio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kineska vlada tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima covida-19 otkriven 8. prosinca 2019. godine u Wuhanu.

No američka obavještajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima o tomu zbog čega su hospitalizirani kineski znanstvenici. “Na kraju se ništa definitivno ne može zaključiti”, navode američki obavještajni izvori.

Kina je odbila dati podatke o ranim slučajevima covida-19 članovima tima koje je predvodio WHO, a istražuju porijeklo pandemije, rekao je jedan od istražitelja. O tomu je u veljači izvijestio Reuters, komentiravši da bi to moglo zakomplicirati napore da se dozna na koji je način pandemija započela.

priznajem.hr