Zadnji komentari

Američki i kineski znanstvenici planirali 2018. stvoriti potpuno novu vrstu koronavirusa

Pin It

Utjecajni mediji pišu: Je li virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu

Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-Cov-2 uskoro će ući u svoju treću godinu, a i dalje ostaju brojna neodgovorena pitanja o njenim uzrocima. I dalje nije poznato kada se virus počeo širiti (čini se da bi to moglo biti puno prije prvih službeno prijavljenih slučajeva), a nisu niti svi sigurni kako je novi koronavirus prešao sa životinje poput šišmiša na ljude, već možemo pročitati različite teorije o umjetno stvorenom virusu

odnosno virusu koji je pobjegao iz laboratoriju, piše zimo.dnevnik.hr.

Planovi američkih i kineskih znanstvenika

Vjetar u leđa takvim teorijama sigurno će dati nedavno otkrivene informacije o planovima američkih znanstvenika i njihovih kolega iz Instituta za virologiju iz Wuhana koji su 2018. od DARPA-e zatražili bespovratna sredstva za istraživanje koronavirusa. Njihov je plan bio pomiješati genome različitih vrsta virusa kako bi stvorili potpuno novi virus. Kako je novinarima The Telegrapha rekao izvor iz Svjetske zdravstvene organizacije, takav bi eksperiment rezultirao stvaranjem virusa kakav ne postoji u prirodi, no bio bi sličan postojećim virusima. Komentirao je da, kada bi se zaista primijenila takva metoda miješanja genoma, time bi se moglo objasniti zašto do sada u prirodi nije pronađen virus sličan virusu SARS-CoV-2.

Vrsta virusa najbliža novom koronavirusu jest ona pronađena u Laosu koja s njim dijeli 96,8 posto genoma, dok se očekuje da bi njegov direktni prethodnik trebao s virusom SARS-CoV-2 dijeliti barem 99,98 posto genoma, a takva vrsta do sada nije pronađena – objasnio je stručnjak, koji je htio ostati anoniman, za britanske medije. Razlog iz kojeg bi znanstvenici pokušali napraviti takav virus jest što su željeli pronaći “idealan” prosječni koronavirus protiv kojeg bi mogli napraviti cjepivo, koje bi se onda moglo primijeniti na sve vrste koronavirusa.

SAD financirale slično istraživanje s koronavirusama u šišmišima

Zahtjev za bespovratnim sredstvima je odbijen, a baza podataka s vrstama virusa wuhanskog instituta uklonjena je s interneta prije 18 mjeseci, tako da je nemoguće provjeriti što se sve tamo događalo i kakvi su se testovi vršili. Znanstvenici koji su radili u toj instituciji tvrde kako nikada nisu pokušali sami stvoriti novu vrstu koronavirusa u svojim laboratorijima, a na Daily Mailu podsjećaju kako su i SAD financirale slično istraživanje s koronavirusama u šišmišima.

Ono što je sigurno jest da su znanstvenici o takvim stvarima razmišljali i vjerojatno ih i planirali, no još nije poznato jesu li takvi pokusi koji bi mogli dovesti do stvaranja virusa SARS-CoV-2 zaista napravljeni.

GONG-ov Faktograf cenzurirao Narod.hr i prof. dr. sc. Marušića zbog teksta o podrijetlu virusa

Podsjetimo, upravo je zbog navoda o mogućem podrijetlu virusa portalu Narod.hr smanjen doseg. Naime, GONG-ov portal Faktograf.hr u rujnu prošle godine smanjio je doseg objava portala Narod.hr na Facebooku, i to prijavom za “netočne informacije” u članku u kojem svoje mišljenje za Hrvatski tjednik iznosi prof. dr. sc. Matko Marušić.

Naime, prof. dr. sc. Marušić objavio je tekst u kojem je ocijenio kako je “ovu epidemiju izazvao umjetni virus napravljen u Kini, koji je ‘pobjegao’ iz laboratorija u pučanstvo”. On je tada istaknuo kako je umirovljeni profesor imunologije, ali i da ne “pretendira da imunologiju virusa SARS-CoV-2 zna bolje od mlađih i načitanijih”.

Marušić je nakon Faktografove prijave, iznio još detaljniju argumentaciju, imenujući, po svom mišljenju znanstvenicu koja je i stvorila SARS-2-CoV.

“I predsjednik g. Donald Trump rekao je da virus potječe iz wuhanskoga laboratorija pa Faktograf nije reagirao, a nisu ni Faktografovi američki naredbodavci. Po čemu bih ja bio krivlji od g. Trumpa? Činjenica da on ima savjetnike za biomedicinu sto puta bolje od mene, meni je kompliment, a Faktografu upozorenje”, upozorio je prof. dr. sc. Marušić.

“To što je netko dokazani znanstvenik ne znači da ne može o nekom znanstvenom pitanju imati netočno mišljenje. Ali onda, susljedno, to ne znači da ga se za netočno mišljenje smije osuđivati! To je ono što ja branim: pravo na mišljenje, a ne njegovu „neospornu“ istinitost! Zasad i dalje mislim da sam bio u pravu glede virusa SARS-CoV-2, ali to za ovu prijavu uopće nije važno i ne smije biti važno”, istaknuo je prof. dr. sc. Marušić.

Izvor: narod.hr/zimo.dnevnik.hr