Zadnji komentari

Predstavljanje knjige 'Dr Jure Burić' u Mostaru

Pin It

Josip Pečarić - I ja sam za Tuđmana - YouTube

Pozdravljam sve nazočne u Napretkovom domu u Mostaru u kome je već predstavljeno više mojih knjiga. Zahvaljujem se organizatorima Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” i Hrvatskoj Akademija Znanosti i Umjetnosti sa sjedištem u Mostaru, čiji sam član, i posebno prof. dr. sc. fra Andriji Nikiću koji je i predstavljač knjige. Veliko hvala i Vokalnopjevačkom Ansamblu Sv. Ante iz Cima i prof. Silviji Vukojević, kao i voditeljici današnjeg predstavljanja književnici Aniti Martinac.

O samom početku mog prijateljstva dr. Burićem pišem već u Uvodu ove knjige, koja na poleđini korica ima njegovu pjesmu „Bokelji“, a na poleđini korica knjige „Ljeta u Tisnom“ je njegova pjesma „Moj prika akademik Pečarić“.

U današnje vrijeme kada virusi diktiraju i takve stvari prvi put nisam nazočan na predstavljanju knjige u Mostaru i to baš knjige o mom dragom prijatelju dr. Juru Buriću. Poslije otkazivanja predstavljanja ove knjige u Ravnom i Kninu doista me raduje što će ona biti predstavljena u Mostaru i bez moje nazočnosti. To se dogodilo i prije mjesec dana s knjigom o još jednom dragom prijatelju dr. sc. Stijepu Mijoviću Kočanu u Đurinićima i Dubrovniku.

Zapravo zašto mislim da treba pisati knjige o ljudima kakvi su Burić i Kočan može se vidjeti iz Kočanovog pisma meni jer sve ono što on govori meni zapravo odnosi se i na njih dvojicu:

Za Tebe, dakako, ovdje na jugu, nadomak Tvoje Boke, malo je tko čuo, ali sada jest čuo i zna! Prešućivanje važnih, ali nekima nepodobnih osoba u tzv. mainstream medijima uvijek je  učinkovito. Ja sam Tebe i Tvoju knjigu o meni predstavio kako sam najbolje umio i znao. Budući da sam imao i nastup na Radio Dubrovniku u jednoj popularnoj emisiji, svi koji  su to čuli sada mogu znati tko je slavni matematičar,  feljtonist i aktivist, hrvatski akademik Josip Pečarić.

Zapravo nas trojica dr. Mijović Kočan, dr Burić i ja kao da predstavljamo hrvatsku poveznicu Hercegovine, Južne Hrvatske i Boke Kotorske na razne načine. Poveznicu Ravnog, Konavala i mog Kotora.

O predstavljanju u Dubrovniku na portalu „glasgrada.hr“ piše:

U predgovoru Pečarić piše kako ga sa Stijepom 'veže dugogodišnje prijateljstvo' jer je malo tko 'toliko pisao i stvarao' o njegovoj Boki, pa Pečarić Kočana oslovljava 'bokeljskim pjesnikom'. „Kako je u bivšoj državi napravljen memoricid nad hrvatskim narodom tako da su u Hrvatskoj mnogima izbrisali iz svijesti postojanje Bokeljskih Hrvata, to je neizmjerljiva njegova zasluga u povratku Hrvata Boke kotorske u svijest i savjest hrvatskog naroda.“

Teško je i nabrojati sve što bi pokazalo koliko su neizmjerljive i zasluge dr. Jura Burića za nas Hrvate iz Boke kotorske. Zato ću ovaj tekst završiti samo s dijelom prvog teksta iz knjige koja se danas predstavlja: KAKVE SU USPOMENE NAKON SUSRETA S PAPOM PONIJELI HRVATI IZ BOKE KOTORSKE?

Tekst završava ovako:

Boka u srcu

Ujutro 5. listopada krenuli su natrag. Posjetili su Dubrovnik, grad koji je tijekom Domovinskog rata napadan upravo iz njihove i naše Boke. Oni koji su ga napadali govorili su kako će uskoro piti kavu na Stradunu. Nisu je popili! Hodočasnici iz Boke, baštinici velikog kulturnog naslijeđa hrvatskog naroda u Boki, popili su kavu na Stradunu, što su tako dugo priželjkivali. Dubrovčani su ih na Stradunu čekali s glazbom. Bokelji su zamolili da im se odsvira “Lijepa naša”, pa dok su je slušali, plakali su, a Dubrovčani su im pljeskali. Potom su se uputili prema granici, no sustigao ih je župan Dubrovačko-neretvanske županije, dr. Jure Burić. Ušao je u jedan od autobusa te počeo govoriti o tome kako su Hrvati Boke kotorske uvijek u mislima Dubrovčana i svih Hrvata te da ih nikad neće zaboraviti. No nije mogao nastaviti svoj govor - zaplakao je. U svim je intervjuima uvijek spominjao i bokokotorske Hrvate, svojedobno je predložio da dan Dubrovačko-neretvanske županije bude dan sv. Leopolda Bogdana Mandića, dan hrvatskog sveca iz Boke kotorske, iz obližnjeg Herceg Novog. Tako taj dan ostaje kao trajno sjećanje na neraskidivu vezu Dubrovnika i Boke kotorske, Dalmacije i Boke kotorske, odnosno Hrvatske i Boke kotorske.

Zapravo očito je koliko je on sam simbol povezanosti moje Boke, Hercegovine i Hrvatske, zar ne?

Da, ponosan sam što mi je dr. Burić prijatelj i najmanje što sam mogao učiniti je bila ova knjiga. Zrnce u borbi da se ljudi kakav je on ne zaborave.

Josip Pečarić