Zadnji komentari

Gotovo 27% hospitaliziranih su cijepljeni, u srpnju Beroš tvrdio da ih je 6% – što to znači?

Pin It

Podaci Stožera: Skoro četvrtina preminulih su cijepljene osobe

U mjesecu srpnju ministar Beroš tvrdio je da je samo 6% hospitaliziranih cijepljene osobe, a čak 94% posto su necijepljene osobe. To i sada stoji na stranicama Vlade:

U Hrvatskoj je 26,72% posto hospitaliziranih (teško oboljelih) osoba od Covida cijepljeno. Još u srpnju ministar Beroš je tvrdio da je takvih samo 6%, a da su 94% hospitaliziranih necijepljene osobe.

To može značiti dvoje: ili broj teško oboljelih među cijepljenima raste ili podaci ministra Beroša nisu točni.

HZJZ je prvi puta od početka pandemije pokazao stanje hospitaliziranosti s obzirom na status cijepljenja. Do sada nisu bili javno poznati ovi podaci, pa se čak nagađalo da je preko 90% hospitaliziranih nije cijepljeno, što se moglo čuti čak i presicama Vlade, a posebno po raznim medijima i portalima.

Faktograf je ponovno udario na niz stranica, pa i Narod.hr zbog tvrdnji kirurginje dr. Lučev.

“Ne znam razlog zašto se testiraju samo necijepljeni ako virus mogu prenijeti i cijepljeni. Najviše bolesnih su upravo cijepljene osobe! Vjerojatno zato što javnost ne želi vjerovati u pravu istinu…”, ustvrdila je između ostalog abdominalna kirurginja.

Faktograf ističe da su hospitalizirani u zadarskoj bolnici uglavnom necijepljeni. “Od 943 pacijenata na bolničkom liječenju od Covida-19, njih 24 je bilo cijepljeno, što čini postotak od oko 2,5 posto. Ostali su bili necijepljeni. Od te 24 hospitalizirane osobe koje su cijepljenje, tri su preminule”, rekao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc za Faktograf.

Što kažu statistike HZJZ-a?

Sada su se pojavile i statistike.

Podatci HZJZ pokazuju da je više od četvrtine hospitaliziranih cijepljeno potpuno ili jednom dozom cjepiva. Oni cijepljeni koji leže u bolnici radi bolesti COVID-19, a to su teža zdravstvena stanja za hospitalizaciju bolesnika, su većinom potpuno cijepljeni (22,52%), a cijepljenih s jednom dozom je 4,20%.

Od prilike u istoj razni je bio i broj preminulih od korone među cijepljenim osobama, o čemu smo pisali u članku:

Podaci Stožera: Skoro četvrtina preminulih su cijepljene osobe

U mjesecu srpnju ministar Beroš tvrdio je da je samo 6% hospitaliziranih cijepljene osobe, a čak 94% posto su necijepljene osobe. To i sada stoji na stranicama Vlade:

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaključno s 18. srpnja utrošena je 2.917.001 doza cjepiva, a cijepljeno je 39,2 posto ukupnog stanovništva, odnosno 47,1 posto odraslog stanovništva. Ministar Beroš objavio je na twitteru da je proteklog mjeseca 579 građana završilo u bolnici zbog covida-19, a 94 posto njih nije bilo cijepljeno.

To može značiti samo dvoje: ili raste broj teško oboljelih i hospitaliziranih osoba ili ministar Beroš nije iznio točne podatke?

Procijepljenost po županijama u odnosu na ukupno stanovništvo na dan 3. listopada 2021.

Izvori podataka: Digitalna platforma za praćenje zaraznih bolesti, Centralna platforma za unos testiranja na COVID-19, Bolnice, eVac baza cijepljenja

Sve statističke podatke o bolesti COVID-19 koje je objavio HZJZ možete vidjeti ovdje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HZJZ