Zadnji komentari

Migranti preuzimaju Europu

Pin It

Belgija: Žene stranog podrijetla rodile polovicu djece u 2020. godini

Samo polovica sve djece rođene u Belgiji prošle godine imala je majku lokalnog podrijetla, pokazuju novi podatci.

Belgijski statistički ured Statbel objavio je prošle godine svoje podatke o natalitetu u zemlji, koji su otkrili da je gotovo 23 posto novorođenčadi u zemlji imalo belgijske majke stranog podrijetla, a četvrtinu su rodile strane majke, izvijestila je javnost mreža RTBF.

Prosječan broj djece po ženi u 2020. godini bio je 1,54, no ta brojka varira ovisno o nacionalnosti i podrijetlu majke.

Primjerice, majke belgijskog podrijetla imale su u prosjeku 1,38 djece, dok su Belgijanke stranog podrijetla imale 1,58 djece, a žene strane nacionalnosti u prosjeku 2,05. U suštini, samo žene stranog podrijetla imaju stope zamjene plodnosti u Belgiji.

“Povijesno gledano, prosječan broj od 1,54 djece po ženi je relativno nizak”, objavio je Statbel. Stope fertiliteta također su bile povezane s dobi žena s najvišim stopama plodnosti u žena nebelgijskog podrijetla u dobi između 25 i 35 godina.

Ova statistika objavljena je nakon što je ranije ove godine otkriveno da su Belgijanci manjina u glavnom gradu Bruxellesu. Isti trend se odvija u mnogim zapadnoeuropskim zemljama, s time da se za etničke Francuze i Norvežane predviđa kako će postati manjina u ovoj zemlji u ovom stoljeću.

Izvor: narod.hr/RTBF