Zadnji komentari

Ukrajina isključila mogućnost primirja usred pojačanih borbi u Donbasu

Pin It

rat donbas - Najnovije i najčitanije vijesti - Index.hr

Ukrajina je isključila mogućnost primirja ili ustupaka za Rusiju, koja je pojačala napade u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas i prestala isporučivati plin Finskoj, piše u nedjelju Reuters.

Rusija vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednu od dvije pokrajine u Donbasu, nakon što je ugušila nekoliko tjedana dug otpor posljednjih ukrajinskih boraca u strateškom jugoistočnom gradu Mariupolju.

Separatisti, koje podržava Rusija, upravljali su velikim dijelom teritorija u Luhansku i susjednoj Donjeckoj oblasti prije početka invazije 24. veljače, no Moskva želi zauzeti i preostali dio Donbasa koji drži Ukrajina.

– Situacija u Donbasu je izuzetno teška, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju noću na nedjelju.

Ruska vojska pokušava napasti gradove Slovjansk i Severodoneck, no ukrajinske snage zaustavljaju njihov napredak, dodao je Zelenskij.

Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak isključio je mogućnost da Ukrajina pristane na primirje i rekao da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum s Moskvom koji bi uključivao predaju teritorija. Ustupci bi se Ukrajini obili o glavu jer bi Rusija još snažnije udarila nakon bilo kakve stanke u ratovanju, rekao je.

– Rat neće prestati (nakon ustupaka). Samo će biti stavljen u mirovanje na neko vrijeme. Započet će novu ofenzivu, još krvaviju i veću, rekao je Podoljak, glavni pregovarač Ukrajine u intervjuu za Reuters u strogo čuvanom predsjedničkom uredu

Ukrajinske snage u pokrajinama Luhansku i Donecku, kojima upravljaju separatisti, rekle su u subotu da su odbile devet napada i uništile pet tenkova i 10 drugih oklopnih vozila unutar 24 sata.

Ruske snage koriste zrakoplove, topništvo, tenkove, rakete, minobacače i rakete duž čitave crte bojišnice kako bi napadali civilne objekte i stambena područja, napisali su Ukrajinci na Facebooku. Barem sedmero ljudi je ubijeno u pokrajini Doneck, dodali su.

Ruske snage uništile su most na rijeci Siverskij Donec između Severodonecka i Lisičanska, rekao je guverner provincije Luhansk Serhij Gajdaj.

Severodoneck i Lisičansk čine istočni dio džepa pod kontrolom Ukrajinaca, koji Rusija pokušava osvojiti od sredine travnja nakon neuspješnog pokušaja osvajanja Kijeva.

kamenjar.com