Zadnji komentari

Rusija: 10 godina zatvora za dezertere i one koji se predaju, isto toliko za odbijanje naredbe

Pin It

Počeo rat u Ukrajini, Rusija napala sa svih strana

Donji dom ruskog parlamenta koji je pod kontrolom Kremlja odobrio je zakon kojim se pooštravaju kazne za vojnike koji krše svoje dužnosti, u nastojanju da se poveća disciplina u redovima usred borbi u Ukrajini.

Amandmani na ruski Kazneni zakon, koje je brzo prihvatila Državna duma, uvode stroge kazne za nepoštivanje naredbi, dezerterstvo ili predaju neprijatelju. Zakon treba dobiti odobrenje gornjeg doma, a zatim ga treba potpisati predsjednik Vladimir Putin kako bi postao zakon. Radi se o formalnim koracima.

Prema novom zakonu, napuštanje vojne postrojbe tijekom razdoblja mobilizacije ili izvanrednog stanja bilo bi kažnjivo do 10 godina zatvora, u usporedbi s pet godina prema sadašnjem zakonu. Vojnici koji se dobrovoljno predaju neprijatelju također će se suočiti s kaznom zatvora do 10 godina, a oni osuđeni za pljačku mogli bi dobiti 15 godina.

Drugim amandmanom uvodi se zatvorska kazna do 10 godina za one koji odbiju ići u borbu ili odbiju naredbu časnika. Novi zakon uslijedio je nakon medijskih izvješća da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbili ići u borbu i pokušali dati ostavku.

Ad hoc referendumi

Separatisti u Luhansku i Donjecku, koje podržava Rusija, organizirat će referendum o pripajanju Rusiji između 23. i 27. rujna, izvijestili su u utorak ruski mediji pozivajući se na čelnike u lokalnim vlastima u dvjema odmetnutim ukrajinskim regijama.

Separatistički parlament u Luhansku koji podržava Rusija donio je zakon ranije u utorak u kojem se navode detalji predloženog glasovanja, prenijela je ruska agencija Tass.

Ruske snage preuzele su punu kontrolu nad regijom Luhansk u istočnoj Ukrajini ranije tijekom sukoba, ali su ukrajinski dužnosnici u ponedjeljak rekli da su ponovno zauzeli selo unutar teritorija na koji je “Luhanska Narodna Republika” polagala pravo.

Dužnosnici koje je imenovala Rusija u nekoliko regija Ukrajine koje su zauzele ruske snage pojačali su svoje napore da organiziraju glasovanje o pridruživanju Rusiji koordiniranim potezima.

Ruski dužnosnici kazali su da je tako glasanje stvar lokalnih dužnosnika i ljudi koji žive u regijama.

priznajem.hr