Zadnji komentari

Medvedev: Nove regije moguće obraniti strateškim nuklearnim oružjem

Pin It

Rusija: Iskoristit ćemo nuklearno oružje samo ako nas netko napadne -  Rijeka Danas

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da se bilo koje oružje iz moskovskog arsenala, uključivo strateško nuklearno oružje, može koristiti za obranu regija pripojenih Rusiji.

Referendumi četiriju separatističkih ukrajinskih regija o pridruživanju Rusiji održat će se i “tu uzmaka nema”, rekao je Medvedev koji je danas zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti.

“Donbas (što je zajedničko ime za regije Doneck i Luhansk) i drugi teritoriji bit će prihvaćeni u Rusiji”, rekao je.

Zaštita svih teritorija znatno će se pojačati ruskim oružanim snagama, poručio je.

“Rusija je objavila da se za takvu zaštitu može koristiti ne samo svojim kapacitetima mobilizacije već i ruskog oružja, a što uključuje strateško nuklearno oružje”, rekao je.

Očekuje se da će na referendumima od petka u regijama Doneck, Luhansk, Herson, Zaporižja te dijelu pokrajine Mikolajiv, velikom većinom biti izglasano priključenje tih oblasti Rusiji.

Službeni Kijev i njegovi zapadni saveznici rekli su da su ti referendumi “sramota”.

Budu li i službeno prihvaćena u Rusku Federacija, okupirana područja u kojima je ukrajinska ofenziva zadnjih tjedana ostvarila pobjede, trebali bi prema moskovskoj nuklearnoj doktrini biti pod zaštitom ruskog nuklearnog oružja.

Moskva ne kontrolira cjelokupan teritorij četiriju regija koje želi pripojiti jer ruska vojska drži oko 60 posto Donecka i 66 posto Zaporižja.

Medvedev zadnjih mjeseci redovito nastupa agresivnim izjavama prema Zapadu i Ukrajini čime se preobrazio iz prividno prozapadnog umjerenog reformama sklonog predsjednika (od 2008. do 2012.) u prodornog geopolitičkog jastreba, piše Reuters.

kamenjar.com