Zadnji komentari

Šarada usred ratnog poraza ući će u povijest kao trijumf gluposti i besramlja

Pin It

UDARNO - Putin najavio mobilizaciju - Kreće Veliki rat - Sve su opcije  otvorene, čak i nuklearna u slučaju da Zapad prvi krene - Najnovije Vijesti

Vladimir Putin krenuo je putem bez povratka. Voda ga nosi i niti on sam više ne zna kako će sve završiti. I dok su proputinovski mediji i političari u potpunom pobjedničkom transu zbog aneksije, s druge strane trezveni dio ruske javnosti izražava zgražanje zbog Putinovih bezumnih političkih poteza.

Nakon farse s referendumom, Putin je pripojio Rusiji jugoistočne dijelove Ukrajine, i to čak i one koje njegova soldateska uopće ne kontrolira. Tako politolog Aleksandar Kinaev na svom Telegram kanalu piše: “Nije mi jasno kako možete pripajati nešto što ne kontrolirate!”

I dok prokremaljska mašinerija euforično pozdravlja to nelegalno otimanje tuđeg teritorija, dio ruske javnosti zgražava se nad tim činom, otvoreno izražavajući bojazan za budućnost zemlje i naroda. Putin je u svom govoru o pripojenju, za koji politolog Kiril Gončarov kaže da je zapravo bio ubogi govor za umorne kolhoznike, citirao jednog od ideologa “ruskog fašizma” Ivana Iljina (pobjegao je iz Rusije nakon dolaska boljševika na vlast): “Pravda je na našoj strani. Rusija je iza nas. Vjerujem u duhovnu snagu ruskog naroda i prihvaćam njegovu povijesnu sudbinu svojim instinktom i svojom voljom. Njihov duh je moj duh, njihova sudbina je moja sudbina, njegova patnja je moja bol, a njeno blagostanje moja je radost”.

Putin je, s obzirom na ne baš sjajni položaj na bojištu i rat koji se oduljio već gotovo sedam mjeseci te da ublaži šok zbog mobilizacije, tražio način da ruskoj javnosti da jednu “dudu varalicu” – lažnu pobjedu pod egidom anektiranja dijela Ukrajine. I nakon toga, čak lakonski i licemjerno, uputio Ukrajincima – ponudu za pregovore!?

No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedvojbeno je poručio da jest za pregovore s Rusijom, ali ne i s Putinom. Kijev čeka novog vladara da s njim pregovara! Ruski sociolog Igor Ejdman dao je pak na društvenim mrežama razorni komentar Putinova govora: “Nemojte se smijati Putinu. On želi prelomiti rat koji gubi.”

Ruski sociolog ironično navodi: “Hitler se nije domislio da anektira Staljingrad, Moskvu i Lenjingrad i zato je izgubio rat! A Putin je pametan. Ima on klikere. On je sve predvidio i zato mu je pobjeda u džepu”, piše Ejdman s gorčinom te ironično nastavlja: “Dajte već jednom anektirajte teksašku ili newyoršku narodnu republiku, da jednom zauvijek završimo s NATO-om.” “Putinova šarada usred ratnog poraza ući će u povijest kao trijumf gluposti i besramlja”, zaključuje Igor Ejdman.

Ruska antropologinja Aleksandra Arhipova smatra da je Putin ovim govorom pokazao da je skliznuo u ezoteriju i pao na razinu bapskih teorija urota.

No, današnji kremaljski ideolog “ruskog svijeta” Aleksandar Dugin pak, za razliku od Gončarova, Putinov govor naziva sakralnim, koji će imati dugoročne posljedice. Putina uspoređuje sa “starozavjetnim Davidom koji je praćkom oborio diva Golijata”. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

priznajem.hr