Zadnji komentari

Koje opcije NATO ima na raspolaganju ako Putin upotrijebi nuklearno oružje?

Pin It

Rusija će upotrebiti NUKLEARNO ORUŽJE samo u ova ČETIRI SLUČAJA! Stigao  odgovor Putina na Bajdenovo "NEMOJ,

Od početka rata u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin davao je naslutiti da bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje. Robert Kelly, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Pusan u Južnoj Koreji tvrdi da je to malo vjerojatno. Ne postoji očita vojna ili infrastrukturna meta u Ukrajini koja bi bila dovoljno velika za oružje takve snage.

Kada bi upotrijebila nuklearno oružje, Rusija bi završila potpuno izolirana od ostatka svijeta, što znači da bi bilo kakva meta morala biti vrijedna tako drastičnih geopolitičkih posljedica.

U Ukrajini, po svemu sudeći, takvih meta nema. Njena vojska raštrkana je na fronti dugoj preko tisuću kilometara, a ključna infrastruktura nije toliko masivna da bi za njeno uništenje bilo potrebno nuklearno oružje. U velikoj mjeri, priče o nuklearnom oružju na Zapadu su pretjerane, piše Kelly za portal 1945.

NATO i nuklearno oružje

Ipak, nije zgorega razmisliti o tome kako će NATO i demokratski svijet odgovoriti ili kako bi trebali odgovoriti, ako Putin ipak napravi taj korak.

Ako Putin u Ukrajini bude gubio dovoljno uvjerljivo, a njegova vladavina u Rusiji bude ugrožena zbog masovnih nemira zbog rata – što i nije nevjerojatan scenarij za sljedeću godinu – možda će se odlučiti kockati s nuklearnim oružjem u nadi da će ono preokrenuti situaciju u njegovu korist. Što će Zapad u tom slučaju napraviti?

Hoće li NATO posegnuti za nuklearnim oružjem?

Dokle god je ruski napad nuklearnim oružjem ograničen na mete u Ukrajini, NATO gotovo sigurno neće upotrijebiti istu silu. Upotrebom nuklearnog oružja riskirala bi se nova lansiranja od strane Rusije i padanje u kaos nuklearnih detonacija.

Ukrajinci će vjerojatno biti toliko šokirani i zgroženi nevjerojatnom štetom da bi mogli zahtijevati da NATO posegne za nuklearnim oružjem. Zapad će gotovo sigurno taj zahtjev odbiti, jednako kao što je odbio ukrajinske zahtjeve za uvođenjem zone zabrane leta u ožujku.

Ipak, treba naglasiti da Zapad uopće ne mora eskalirati sukob do te mjere. NATO je superioran Rusiji po pitanju konvencionalnog naoružanja, još i više nakon ruskih gubitaka u Ukrajini.

Ako Rusi ne mogu poraziti Ukrajinu, onda su nevjerojatno ranjivi u slučaju NATO-vog odgovora konvencionalnim oružjem. Zapad će gotovo sigurno krenuti s te točke jer žele spriječiti nuklearnu eskalaciju.

Konvencionalne opcije

Ovdje je izbor velike. Najvjerojatniji inicijalni potez bit će odustajanje od neformalnih restrikcija na prodaju oružja Ukrajini. Dosad NATO nije želio donirati sustave za napade dugog dometa, napredne zrakoplove ili najmodernija oklopna vozila. Nisu željeli previše provocirati Rusiju u ovom neizravnom ratu između Rusije i Zapada, a htjeli su i spriječiti mogućnost da Ukrajina napadne ruski teritorij.

Ukrajina nije bila zadovoljna takvim restrikcijama, tvrdeći da one usporavaju njihov put ka pobjedi. Takav argument sigurno će pobijediti ako se Rusija odluči na nuklearni napad. Ukrajinske zračne snage dobit će moderne borbene zrakoplove, a kopnena vojska će dobiti najmoćnije američke i njemačke tenkove. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

priznajem.hr