Zadnji komentari

Predstavljanje filma o p. Petru Perici, žrtvi partizanskog pokolja

Pin It

“Rajska Djevo” i “Do nebesa nek’ se ori” danas su nezaobilazne pjesme na svim svečanijim liturgijskim slavljima u Hrvata, ali i na neliturgijskim susretima. U javnost polako posljednjih godina sve više dopiru podaci o životu njegova autora, isusovca padra Petra Perice

neumornog pjesnika koji je, osim ovih dviju pjesama, Bogu i voljenom hrvatskom narodu posvetio i brojne druge stihove, a koji je svoje svećeničko djelovanje posebno usmjerio radu s mladima.

Padre Perica umro je mučeničkom smrću kada su ga, kao dubrovačkog svećenika i isusovca, po ulasku u Dubrovnik 1944., bez suđenja na otočiću Daksi, zajedno sa skupinom od još 7 svećenika i još mnogo uglednih Dubrovčana, ubili partizani. Zbog njegova kreposna života i mučeničke smrti očekuje se da bi jednog dana padre Petar Perica mogao biti uzdignut na čast oltara.

Ove godine, na 78. obljetnicu njegove smrti, javnosti će biti predstavljen dokumentarni film o padru Perici, “Do nebesa nek’ se ori”.

Predstavljanje u Zagrebu i Dubrovniku u ponedjeljak i utorak

Film će biti predstavljen u Zagrebu i Dubrovniku. U Zagrebu će se u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u ponedjeljak, 24. listopada, služiti sveta misa, a nakon toga će u dvorani “Antun Bauer” (Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Jordanovac) biti prikazan film, dok će Akademski zbog Bazilike Srca Isusova “Palma”, izvesti Peričine pjesme: “Do nebesa”, “Rajska Djevo” i “Vojska Srca Isusova”.

U utorak, 25. listopada, film će biti predstavljen u Dubrovniku, u kino dvorani “Visia” (Poljana Paska Miličevića 4) s početkom u 17 sati. Istog dana u 19 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku služit će se euharistija za ubijene na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika u listopadu 1944. godine, među kojima je bio i padre Perica.

Film je, u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato televizije, dovršen ove, 2022. godine. Snimanje filma inicirao je pokojni isusovac p. Roko Prkačin, koji je ujedno i autor najvažnije biografije p. Petra Perice. Većina materijala snimljeni su za života p. Roka i po njegovoj zamisli. Stoga ga se s pravom potpisuje kao scenarista filma, ali je zapravo i puno više od toga. Snimatelj i voditelj procesa cijele tehničke obrade s Laudato televizijom bio je Daniel Vorih, a filmu je konačan oblik dala režiserka Nada Prkačin. Film traje 54 minute.

Svećenici išli na strijeljanje pjevajući “Tebe Boga hvalimo”

Tijekom gostovanja na Hrvatskome katoličkom radiju u listopadu 2019. godine, sada pokojni isusovac i autor knjige “O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik” otac Roko Prkačin naveo je da se o. Perica već kao učenik isticao svojim talentom pjesništva. Rekao je da se u njegovim pjesmama vidi religiozni duh i polet, ali i rodoljubni ton kao i povjerenje u Boga. “Pjesma izražava religioznost i rodoljublje što se provlači kroz stihove mladog pjesnika te se ta pjesma pjeva i dan danas”, napomenuo je p. Roko govoreći o pjesmi “Do nebesa“.

Otac Petar Perica aktivno je djelovao kao apostol Crkve do samog kraja svoga života. Nakon što je, s ostalim žrtvama, prebačen na Daksu u noći s 24. na 25. listopada, strijeljan je i bačen u zajedničku jamu. Otac Roko rekao je kako su u tim trenucima, u zadnjim časovima u ruševnom franjevačkom samostanu, Dubrovčani jedinu pomoć tijekom zajedničke muke pronašli u pjesmi i molitvi. Idući na strijeljanje svećenici su zajednički pjevali “Tebe Boga hvalimo“.

Godine 2019., o 75. obljetnici Peričine smrti, danas pokojni pater Roko Prkačin, dao je i veliki intervju za Narod.hr. Intervju pročitajte u nastavku:

Godine 2019. u Zagrebu je svečano obilježena 75. obljetnica Peričinog mučeništva, kada je i predstavljeno 2. izdanje knjige p. Prkačina o Petru Perici, što smo detaljno popratili na Narod.hr-u:

Godine 2018. Grad Dubrovnik posthumno je odlikovao p. Petra Pericu priznanjem za životno djelo Grada Dubrovnika.

Izvor: narod.hr