Zadnji komentari

U SAD-u usvojene preporuke za cijepljenje djece protiv COVID-a: Korak prema obveznom cijepljenju djece?

Pin It

Zastrašujuće priče iz Kine - djeca nakon cjepiva masovno dobivaju  leukemiju, informacije se cenzuriraju, a vlasti šute - Najnovije Vijesti

Preporuka odbora dopušta distribuciju Programa cjepiva za djecu prema trenutnim smjernicama CDC-a za cjepivo protiv COVID-a. Prema tim preporukama se sva djeca starija od 6 mjeseci moraju cijepiti, a ona od 5 godina i starija primati docjepljenja (booster doze).

U SAD-u postoje velika protivljenja ovim preporukama, a javno su ih izrazili, između ostalog, i poznati političari. Jedan od njih je Ron de Santis, guverner Floride, kao i majka Keri Lake, kandidatkinja za guvernerku Arizone, što možete vidjeti na donjim video prilozima.

Preporuke stručnog povjerenstva

Stručno povjerenstvo ovog tjedna je preporučilo da cjepiva protiv COVID-19 postanu dio programa cjepiva za djecu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji milijunima djece svake godine pruža usluge besplatnih cijepljenja, piše Reuters.

Iako su sva cjepiva protiv COVID-19 trenutačno besplatna u SAD-u, očekuje se da će izvanredno stanje u javnom zdravstvu SAD-a završiti početkom 2023. i da će privatno tržište preuzeti distribuciju cjepiva i liječenja protiv COVID-a.

Cijepljenje za bebe starije od 6 mjeseci – hoće li to postati obvezno?

Preporuka odbora dopušta distribuciju Programa cjepiva za djecu prema trenutnim smjernicama CDC-a za cjepivo protiv COVID-a. Prema tim preporukama se sva djeca starija od 6 mjeseci moraju cijepiti, a ona od 5 godina i starija primati docjepljenja.

Tijekom savjetodavnog sastanka, zdravstveni dužnosnici naglasili su da ne glasaju o dodavanju cjepiva protiv COVID-19 u godišnji raspored cijepljenja CDC-a. Rekli su da je ovo korak u tom smjeru da cijepljenje uđe u godišnji raspored cijepljenja djece, ali nisu iznijeli dodatne korake ili vremenski okvir za takav korak.

Na drugoj strani u pojedinim državama SAD-a, kao npr. Arizoni i Floridi postoji veliki otpor prema cijepljenju beba i starije djece.

Tako kandidatinja za guvernerku Arizone Kari Lake, tvrdi da neće dopustiti da se tako nešto dogodi djeci u Arizoni. Ona se čak osvrnula na smrti sportaša na sportskim terenima. Pokazala je veliku skepsu prema cijepljenju djece i mladih, te smatra da se to nikako neće prihvatiti u Arizoni ako ona postane guvernerka.

Isti stav izrazio je i guverner Floride Ron de Santis, rekavši da Florida neće dopustiti da cijepljenje beba i djece uđe u godišnji program cijepljenja. Sam tvrdi da je njegov ured bio zatrpan upitima zabrinutih roditelja o cijepljenju djece, te je obećao da on to neće dopustiti u Floridi.

Izvor: narod.hr/reuters.com