Zadnji komentari

EU parlament postao je mjesto ljevičarenja i netolerancije

Pin It

Komunizam je došao iz srca kulture Zapada i u njoj nije nikada bio strano tijelo. Istina, Sovjeti, Kinezi i drugi dali su mu svaki na svoj način određeni oblik, no ideja je u biti zapadnjačka. I to je razlog zašto komunizam nikada zapravo nije bio shvaćen kao uistinu loš momak

Prof. Ryszard Legutko, poljski je političar i član Europskog parlamenta. Osim što je vrhunski intelektualac, on je i poznati disident iz vremena komunizma. On je i ugledni sveučilišni nastavnik s Jagielonskoga sveučilišta u Krakovu, stručnjak za filozofiju antike i političku teoriju. Legutkova stajališta o Europskoj uniji, duhu i kulturi modernoga Zapada, koja je iznio za Glas Koncila, ne žele čuti samo poljske novine i televizije, nego i neki najugledniji svjetski mediji kao što su američki »Wall Street Journal« ili francuski »Le Figaro«.

Komunizam je došao iz srca Zapada i tu nije strano tijelo

Njegova je misao da je komunizam u stvarnosti došao iz srca Zapada, te govori u intervjuu za Glas Koncila:

“Komunizam je došao iz srca kulture Zapada i u njoj nije nikada bio strano tijelo. Istina, Sovjeti, Kinezi i drugi dali su mu svaki na svoj način određeni oblik, no ideja je u biti zapadnjačka. I to je razlog zašto komunizam nikada zapravo nije bio shvaćen kao uistinu loš momak. Možda je jedino u Sjedinjenim Državama smatram zločestim momkom, no to nije trajalo dugo. Europa je bila posebno naklonjena komunizmu jer je on, prvo, predstavljao egalitarnu senzibiliziranost, koja je tako bliska srcu moderniteta, i drugo, jer je on predstavljao racionalnu organizaciju društva. Te su ideje i dalje ključne za ljevicu koja politikom Zapada dominira već neko vrijeme.”

EU parlament je izumio “eurogovor””, vrstu orvelijanskog novogora

I nastavio:

“Otkako je EU izumila »eurogovor«, neku vrstu orvelijanskoga novogovora, to je postao način na koji se izražavaju službene izjave i vode rasprave. Čak i kada su Britanci odlazili i kada su »veliki dečki« nametali svoje politike slabijim zemljama članicama, sve je bilo artikulirano u diskursu o europskoj solidarnosti i europskim vrjednotama. Za to postoje dva moguća i međusobno povezana objašnjenja. Prvo je da je licemjerje u EU-u dostignulo novu razinu. Licemjerja u politici ima na pretek, no Europska unija njime je jednostavno krcata. Drugo je objašnjenje da je »eurogovor« i monopol jedne ideologije stvorio »europskoga čovjeka« ili »zapadnjačkoga čovjeka« čiji je jezik vrlo ograničen i kojim može izraziti samo ideološke klišeje i predrasude. Vrlo je teško raspravljati o konkretnim stvarima i konkretnim problemima kada pred sobom imamo previše unaprijed pripremljenih formula i jezičnih rituala. Slušanje rasprave u Europskom parlamentu – ili bolje reći takozvane rasprave – može biti prilično bolno za sve koji poštuju komunikacijsku i estetsku funkciju jezika.”

EU parlament postao je mjesto ljevičarenja i netolerancije

Prije nekoliko dana prof. Ryszard Legutko, održao je govor u EU parlamentu čije izvatke donosimo. Zanimljivo je da je njegovo izlaganje pratilo negodovanje, zviždanje i protestiranje zastupnika EU parlamenta koji su se očito našli pogođeni riječima ovog vrhunskog intelektualca, komunističkog disidenta i istinskog borca za ljudska prava i slobode:

“Gorka istina je da je EU parlament napravio puno štete u Europi. Parlament je napustio svoju osnovnu funkciju predstavljanja naroda. Slao je lažnu poruku europskom narodu.

Nema ga i ne postoji europski narod..

Parlament je inficirao Europu besramnom partizanštinom i infekcija je postala toliko zarazna da se proširila i na druge institucije kao Europska komisija. Parlament je napustio svoju osnovnu funkciju predstavljanja naroda…

Parlament je postao političko vozilo ljevičara kako bi nametnuo njihov monopol sa njihovom žestokom netolerancijom prema bilo kojem neslaganju bez obzira koliko puta ponovite. Raznolikost je postala izumrla vrsta u EU, a naročito u ovoj komori. Poslanik je, da vas podsjetim, izabran od strane glasača i mora odgovarati glasačima koji su ga izabrali.

U EU nije tako!

Parlament je kvazi-parlament, jer odbacuje esencijalne principe parlamentarizma, odnosno odgovornosti.

Nazovite to kako hoćete, ali to nije demokracija!

Parlament predstavlja narod koji ne postoji, radi za projekte koji ignoriraju stvarnost i zakon, izbjegava odgovornost, okreće leđa milijunima ljudi i služi interesima jedne političke orijentacije.

A to je samo vrh ledenog brijega.”

Govor prof. Legutka u EU parlamentu:

U nastavku svog izuzetno zanimljivog intervjua u GK prof. Legutko je rekao:

Takav agresivni i prostački jezik protiv vjere nisam čuo ni u komunizmu

“Ne mogu se sjetiti da su se u ijednoj stvari koja je bit konzervativnoga identiteta, kao što je pitanje pobačaja, supsidijarnosti, obitelji i nacionalne države, suprotstavili ljevici. Oni su jednostavno patetični. Kada bih jednom riječju trebao opisati glavni problem zapadnoeuropskih konzervativaca iz tzv. glavne političke struje, ta bi riječ bila – kapitulacija..

Liberalizam je, u teoriji, nešto manje beskompromisan nego komunizam jer želi razvodniti obitelj, naciju i vjeru, no ne želi ih ukloniti. No odnedavno, kao posljedica rasta neomarksističkih ideologija, poput feminizma i »genderizma«, uz koje je liberalizam pristao i s kojima je ušao u savez, neprijateljstvo prema religiji i obitelji postalo je posebno nasilno. Kada čujem retoriku današnjih protukršćanskih križara u svojoj Poljskoj, koju se smatra najkatoličkijom zemljom svijeta, zgrožen sam. Tako agresivan i prostački jezik protiv vjere nisam čuo nikada u životu, čak ni u vrijeme komunističkoga režima.”

Fraze o civilzacijskim neizbježnostima su opasne

Jedno od najopasnijih praznovjerja modernoga uma jest vjera u povijesne i civilizacijske neizbježnosti. »Nema povratka natrag, nema alternative, svijet se mijenja, morate to prihvatiti htjeli vi to ili ne«, sve su to često upotrebljavane fraze koje ilustriraju takvo stajalište. No to je besmislica. Treba poći od toga da mnogo toga u našim životima ovisi o nama samima – što ćemo misliti, kako ćemo misliti, kako ćemo organizirati svoj život. Nemojmo postati robovi današnjih klišeja i moda. Nemojmo dopustiti da globalne korporacije upravljaju našim umom i maštom. Bojim se da se više od toga i ne može reći.” (prof. Ryszard Legutko, Glas Koncila)

Cijeli intervjuu u Glasu Koncila možete pročitati ovdje

Prof. Ryszard Legutko poljski je filozof i političar te profesor filozofije na Sveučilištu Jagiellonian u Krakovu. Specijalizirao je drevnu filozofiju i političku teoriju. Autor je nekoliko knjiga: Platonova kritika demokracije (1990.), Tolerancija (1997.), Traktat o slobodi (2007.), Esej o poljskoj duši (2008.), Sokrat (2013.) te Demon u demokraciji (2012.).

Izvor: narod.hr/Glas koncila