Zadnji komentari

SAD prodaje višestruko skuplji ukapljeni plin u Europu – raste ljutnja u državama EU-a

Pin It

Close Up Of American Flag And Dollar Cash Money. Dollar Banknote And United  States Flag On A Background. Economy Of USA Stock Photo, Picture And  Royalty Free Image. Image 147451947.

Na drugoj obali Atlantika SAD gleda na požar u Europi s rukama u džepovima, a čak i dobro profitiraju koristeći energetsku krizu u Europi. Na primjer, prodavao je ukapljeni prirodni plin u vrijednosti 60 milijuna dolara, u Europu s cijenom od 275 milijuna dolara, odnosno višestruko skuplje.

Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva izravno je zaključio da upravo SAD pljačka Europu.

Ovog tjedna u palači Élysée francuski je predsjednik Emmanuel Macron priredio svečanu večeru za brojne europske poduzetnike. No, nije bila riječ o svečanoj večeri punoj sreće, već je to bio brižljiv nagovor da ostanu.

Jedina poruka koju je Macron želio poslati poduzetnicima bila je: Ostanite, nemojte otići!

Već sutradan se Bruno Le Maire, francuski Ministar za financije požalio na tiskovnoj konferenciji: ”Baš pred našim očima, SAD na svojem zemljištu razvija domaću industriju. Moramo još odlučnije zaštititi interese europskih poduzeća.”, piše osijek-danas.com

Danas, političari Francuske, čak i cijele Europe se više nego ikada brinu da će poduzeća napustiti Europu, boje se da će SAD isprazniti europski industrijski sustav.

Rizik deindustrijalizacije Europe – EU najveća žrtva sankcija Rusiji

Povećava se rizik deindustrijalizacije u Europi, zbog čega duboko boluju kreatori politike tog kontinenta. Poslije izbijanja krize u Ukrajini, Europa je slijedila SAD i krenula u brojne runde sankcija nad Rusijom, ali završava kao najveća žrtva.

A na drugoj obali Atlantika SAD gleda na požar u Europi s rukama u džepovima, a čak i dobro profitiraju koristeći energetsku krizu u Europi. Na primjer, prodavale su ukapljeni prirodni plin u vrijednosti 60 milijuna dolara u Europu, s cijenom od 275 milijuna dolara, odnosno višestruko skuplje.

Macron bijesan – SAD uništava i pljačka Europu?

Ali, nije to sve. SAD je dodao i sol na ranu Europu. Ovog kolovoza SAD je objavio “Zakon za smanjenje inflacije” radi visoke subvencije domaćim električnim vozilima, a poduzeća iz EU-a, Japana i Južne Koreje su isključena iz okvira tog Zakona. Pod neravnopravnim uvjetima, proizvodnja električnih vozila u Europi slabije je privlačna, a brojna se dotična poduzeća zbog toga sele u SAD.

Europa je pobjesnila kada je shvatila činjenice.

Macron je kritizirao SAD i njihov “trgovinski protekcionizam”. Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva izravno je zaključio da upravo SAD pljačka Europu.

SAD krši pravila Svjetske trgovinske organizacije?

I dužnosnici EU-a optužuju SAD da je prekršio pravila Svjetske trgovinske organizacije. Dana 22. studenoga  Francuska i Njemačka objavile su zajedničko priopćenje izražavajući bojkot protiv američkog “Zakona za smanjenje inflacije” radi zaštite industrije u Europi.

Ipak europske su se zemlje odlučile donekle suprotstaviti američkoj polici. Na primjer, komentirajući kako SAD uvlači saveznike u sukob oko kineskoga razvoja poluvodiča, nizozemski ministar za vanjsku trgovinu,  razvoj i suradnju najavio je da se SAD ne treba iznenaditi ako Nizozemska odluči kopirati američke mjere. Ovo pokazuje da su se europske zemlje odlučile za razumniji pristup međunarodnim poslovima.

Tradionalni saveznici SAD – Europa ovakvom se hegemonijska strategijom SAD-a “Amerika prva”počinju međusobno udaljavati jer europske zemlje ne žele više biti  samo pratnja SAD-u već teže strateškoj samostalnosti.

Izvor: narod.hr/osijek-danas.com