Zadnji komentari

Seljaci gube zemlju, natječaji se ne raspisuju, a stižu im – kazne

Pin It

Stranci će uskoro moći kupovati poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj | TEME  | Al Jazeera

Ni najnovija verzija Zakona o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta neće, čini se, riješiti ovaj dugogodišnji problem. Administracija, stalne promjene pravila, a nisu rijetke ni nepravilnosti. Natječaji u mnogim gradovima i općinama tako se još uvijek čekaju, a seljaci gube zemlju.

Sljedećih dana Ivan će doznati ima li njegova farma budućnost. Općina odlučuje o dodjeli državnog zemljišta. Nedostaje mu 30 hektara.

“Obrađujemo 49 hektara zemlje, na žalost, sve državno jer svoje nemamo, znači u Beketincima na žalost nemamo prilike ni kupiti tu zemlju, jer je nema”, žali se Ivan Gašić iz Beketinaca koji dodaje da on i njegov otac još od 2008. bore s tim problemom. Slično je i u Vukovarsko-srijemskoj županiji

“Situacija sa zemljom je alarmantna, nemamo dovoljno zemlje da prehranimo stoku, borimo se, kupujemo hranu”, pojašnjava Ivan Đurašević iz Nijemaca koji ističe da se za natječaj čeka već dosta dugo, konkretno, od 2015. sve stoji. Bio je natječaj, ali je, kaže, poništen.

Od hrvatske samostalnosti zakon se mijenjao dvadesetak puta. Ovaj posljednji je pripreman 2 godine, a na snagu je stupio prije 7 mjeseci, a novi zakon donio je i nove probleme.

U okolici Đakova niče mlada pšenica, natječaja nema, a poljoprivrednici iz Piškorevaca koji su nastavili obrađivati zemlju, iako su im istekli ugovori, počeli su dobivati visoke kazne.

“Po prvi puta sada ugovori se ne mogu produžiti i nastaje problem. Inspektor dolazi na teren i kaže vama je ugovor istekao, vi ste u nelegalnom posjedu i morate platiti kaznu 5000 kuna”, pojašnjava Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, a isto su potvrdili iz Državnog inspektorata.

Do sada izdano 25 prekršajnih naloga

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je do sada 83 zahtjeva za provođenje nadzora te su provedena 54 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno da 43 poljoprivredna gospodarstva bespravno koriste državno poljoprivredno zemljište. Do sada je izdano 25 prekršajnih naloga, a ostali postupci su u tijeku. Hrvatska poljoprivredna komora upozorava da će se stvoriti vremenski vakuum u kojemu će zemlja ostati neobrađena.

“Radi se oko 150 do 200 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Natječaji se, vidimo, ne raspisuju, kad se i budu raspisivali prosječni natječaj ako je prošao traje 2 do 3 godine se čeka u ministarstvu”, rekao je Matija Brlošić iz HPK, dok se ministrica poljoprivrede s tim ne slaže, piše dnevnik.hr

“Primjedba da natječaji ne idu je potpuno, ja bih sad rekla, kriva. Natječaji su krenuli, 250 natječaja je objavljeno, 27 je u pripremi i dalje će se ubrzavati”, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U Hrvatskoj je 555 jedinica lokalne samouprave. Neke su već ostale bez svojih farmera, koji su, zbog kroničnog problema s dodjelom zemlje, odustali od proizvodnje.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr