Zadnji komentari

Peking upozorava SAD da “ne ide krivim putem” što se tiče Hong Konga

Pin It

766 Chinese Missile Images, Stock Photos & Vectors | Shutterstock

Ured povjerenika kineskog ministarstva vanjskih poslova za posebnu administrativnu regiju Hong Kong (HKSAR) je pozvao američke političare da se prestanu miješati u poslove Hong Konga i unutarnje poslove Kine te da se ostave “krivog puta”, prenosi državna CGTV.

Nekoliko američkih senatora nedavno je poslalo pismo američkoj vladi za treću godišnjicu američkog “Akta o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu” koji je bio simbolična reakcija na kineski Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong. Taj kineski zakon je bio pokušaj (uspješni) gušenja prosvjeda u Hong Kongu koji su bili usmjereni protiv čvrste vlasti Pekinga.

Glasnogovornik kineskog ureda izrazio je oštro negodovanje, pozivajući relevantne američke političare da prestanu s “političkim teatrom”. Povjerenikov ured pozvao je ove američke političare da poštuju načela međunarodnog prava i temeljne norme koje reguliraju međunarodne odnose. Glasnogovornik je naglasio da je Hong Kong dio Kine i da njime upravlja vladavina prava, a pitanja Hong Konga isključivo su unutarnja pitanja Kine. Glasnogovornik je istaknuo da je Zakon o nacionalnoj sigurnosti zaustavio nasilje i neobuzdane aktivnosti “separatista Hong Konga” i vratio razvoj Hong Konga na pravi put. “Donošenje takozvanog američkog hongkonškog Zakona o ljudskim pravima i demokraciji prije tri godine bilo je grubo miješanje u unutarnje poslove Kine kroz zakonodavstvo SAD-a”, naglasio je glasnogovornik.

“Danas određeni američki političari pokušavaju upotrijebiti takav apsurdni čin za napad na Zakon o nacionalnoj sigurnosti i uplitanje u vladavinu prava i neovisnost pravosuđa u Hong Kongu. Čak se stavljaju na stranu antikineskih snaga u Hong Kongu i pozivaju vladu SAD-a izvršiti pritisak na Kinu i Hong Kong”, rekao je glasnogovornik. “Time se sami sebi rugaju, ali Kinezi, uključujući sunarodnjake iz Hong Konga, neće sjediti prekriženih ruku”, dodao je glasnogovornik. “Neki američki političari, zanemarujući međunarodno pravo i temeljne norme koje reguliraju međunarodne odnose, opsjednuti su miješanjem u poslove Hong Konga putem sankcija, sprječavanjem američkih tvrtki da ulažu u Hong Kong, pa čak i traže smanjenje glasačkog udjela Hong Konga Kong u multilateralnim mehanizmima”, nadalje objašnjava. Ovo je u potpunosti razotkrilo njihovu namjeru da iskoriste Hong Kong za obuzdavanje Kine, rekao je glasnogovornik. Glasnogovornik je također rekao da SAD zbog svojih loših rezultata na području ljudskih prava unutar i izvan države, nije u poziciji da upire prstom u unutarnje stvari drugih zemalja i regija, pozivajući SAD da odbaci dvostruke standarde i licemjerje.

geopolitika.news