Zadnji komentari

Vojnicima zbog depresije i PTSP-a nude eutanaziju

Pin It

PTSP (posttraumatski stresni sindrom) – kako ga prepoznati? - Salvia Kornati

Prošlog mjeseca, odbor Donjeg doma parlamenta raspravljao je o pet odvojenih incidenata veterana Kanadskih oružanih snaga kojima je ponuđen MAID nakon što su zatražili pomoć s problemima u rasponu od depresije do PTSP-a.

Žena prikazana u glamuroznoj reklami za potpomognuto samoubojstvo za kanadskog trgovca odjećom odlučila se za to nakon što su njezini dugogodišnji pokušaji da osigura odgovarajuću zdravstvenu skrb propali, otkrili su njezini prijatelji.

Jennyfer Hatch, 37, bila je središnja figura u All Is Beauty, trominutnog filma kojeg je producirala korporacija Simons i koji je “slavio” njezine posljednje dane prije nego što je zatražila medicinski potpomognutu smrt.

Prošli tjedan CTV je potvrdio da je Hatch ista žena koja je s njima razgovarala u lipnju o svojim neuspjelim pokušajima da pronađe odgovarajući tretman za Ehlers-Danlosov sindrom, rijetko i bolno stanje u kojem pacijenti pate od pretjerano krhke kože i vezivnog tkiva, prenosi National Post.

“Osjećam se kao da padam kroz pukotinu, pa ako ne mogu pristupiti zdravstvenoj skrbi, mogu li onda pristupiti skrbi za smrt?” I to me je navelo da pogledam MAID (medicinska pomoć u umiranju), rekla je Hatch za CTV u lipnju pod pseudonim.

Poput više od milijun stanovnika British Columbie, Hatch je ostala bez primarne skrbi nakon što se njezin obiteljski liječnik odselio. I tako, nakon njezine Ehlers-Danlos dijagnoze prije 10 godina, njezino se liječenje uglavnom sastojalo od kaotičnog i neučinkovitog niza posjeta specijalistima, od kojih nitko nije imao nikakvo znanje o njezinom stanju.

Nije mogla dobiti odgovarajuću palijativnu skrb

Čak i kad se činilo očitim da je njezino stanje terminalno, Hatch je primijetila da joj zdravstveni sustav nije mogao pružiti ni odgovarajuću palijativnu skrb.

Međutim, zdravstveni sustav brzo je odobrio njezinu prijavu za “medicinsku pomoć u umiranju”. “Nije bilo drugih preporuka za liječenje ili intervencija koje su bile prikladne pacijentičinim potrebama ili njezinim financijskim ograničenjima”, stoji u izvatku MAID odobrenja koje je izdala Fraser Health, zdravstvena agencija koja opslužuje zdravstveni sustav.

Nijedan od ovih komplicirajućih čimbenika nije spomenut u Simonsovoj reklami, koji je umjesto toga istaknuo ono što je nazvao “teškom ljepotom” potpomognutog samoubojstva.

Film počinje naslovom koji glasi “najljepši izlaz” i sadrži slike Hatch kako održava zabavu na plaži u Tofinu samo nekoliko dana prije zakazanog datuma smrti.

“Kad zamišljam svoje posljednje dane, vidim glazbu, vidim ocean”, može se čuti Hatch kako govori.

Simons je u međuvremenu uklonio oglas sa svojih internetskih kanala nakon što je bio izložen širokim kritikama da romantizira kanadski sve problematičniji režim medicinske pomoći u umiranju.

Tama Recker, prijateljica Jennyfer Hatch, rekla je za CTV prošli tjedan da je njezina prijateljica na kraju bila zadovoljna odlukom da traži MAID, ali da je također željela istaknuti zdravstveni sustav koji je “vrlo pokvaren”. “Dio onoga što je Jennyfer željela učiniti je navesti ljude na razgovor,” rekla je Recker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnicima zbog depresije i PTSP-a nude eutanaziju

Hatchin slučaj uklapa se u sve veću konstelaciju Kanađana koji žele živjeti, ali su podnijeli zahtjev za medicinski potpomognutu smrt iz očaja nakon neuspjelih pokušaja traženja odgovarajuće skrbi.

Prošle godine, Donna Duncan uspjela je brzo dobiti odobrenje za potpomognuto samoubojstvo u bolnici u Abbotsfordu nakon godina neuspješnih pokušaja da pronađe lijek za kronične mentalne probleme. Ubojstvo Donne toliko je zaslijepilo njezinu obitelj da su slučaj proslijedili RCMP-u na istragu.

To je fenomen koji sve više privlači međunarodnu pozornost kao primjer koliko brzo legalizirana eutanazija može izmaći kontroli. U nekoliko nečuvenijih slučajeva, Kanađanima je čak ponuđeno potpomognuto samoubojstvo umjesto odgovarajućeg medicinskog tretmana.

Prošlog mjeseca, odbor Donjeg doma parlamenta raspravljao je o pet odvojenih incidenata veterana Kanadskih oružanih snaga kojima je ponuđen MAID nakon što su zatražili pomoć s problemima u rasponu od depresije do PTSP-a.

Nedavno je bivša paraolimpijka Christine Gauthier izašla u javnost sa svojom pričom o tome da joj je djelatnica službe za pitanja veterana ponudila opciju potpomognutog samoubojsva nakon što se požalila na kašnjenja u postavljanju kućnog lifta za invalidska kolica.

Izvor: narod.hr/National Post