Zadnji komentari

Dr. Markić, dr. Vukušić i odvjetnik Novosel o napadu Kekin i Možemo na Narod.hr

Pin It

Smatramo vrlo opasnim pokušaj političkih stranaka Možemo i onih koji su s njima povezani, da cenzuriraju medije koji pišu o važnim temama koje njima nisu po volji. Isto tako smatramo izuzetno opasnim činjenicu da stranka Možemo i njihovi partneri iz pozicije političke moći napada udruge civilnog društva

Udruga U ime obitelji održala je danas ispred Hrvatskog sabora konferenciju za medije o pokušaju cenzure i političkih pritisaka stranke Možemo na portal Narod.hr i Vijeće za elektroničke medije. Na konferenciji za medije govorili su: dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji, odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge U ime obitelji te psihijatar iz KBC-a Zagreb, dr. Herman Vukušić.

Markić: Opasan pokušaj cenzure medija

”Smatramo vrlo opasnim pokušaj političkih stranaka Možemo i onih koji su s njima povezani, da cenzuriraju medije koji pišu o važnim temama koje njima nisu po volji. Isto tako smatramo izuzetno opasnim činjenicu da stranka Možemo i njihovi partneri iz pozicije političke moći napada udruge civilnog društva. Da je bilo koja stranka u Hrvatskoj napala Vijeće za elektroničke medije zbog toga što su sredstva iz Fonda za pluralizam dodijelili nekoj udruzi koja se bavi LGBTQ ili transrodnom agendom, takav bi se napad nazivao napadom na slobodu medija, cenzurom i napadom na civilno društvo”, kazala je dr. Markić.

Napomenula je da očekuje da se isti kriteriji primijene na sve udruge, na sve portale i na sve medije u Hrvatskoj.

”Udruga U ime obitelji se s portalom Narod.hr javlja na javne natječaje Agencije za elektroničke medije javlja zadnjih pet godina i sve ove godine dobivali smo neka sredstva iz Fonda za pluralizam. Ove je godine dodijeljeno oko 450 tisuća eura na 37 različitih neprofitnih nakladnika i portal Narod.hr dobio je oko dva posto tih sredstava. Gospođu Kekin osobito su razbjesnila sredstva koja smo dobili za temu epidemije transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu”, dodala je.

Markić: Zatvaranje klinike Tavistock u svim britanskim medijima

Podsjetila je da svi britanski mediji već mjesecima pišu o zatvaranju najpoznatije i najveće klinike za rodnu disforiju Tavistock zbog načina na koji su postavljali dijagnoze transrodnosti u maloljetnika. ”Isto tako prije nekoliko tjedana škotska je premijerka morala dati ostavku uglavnom zbog zakona o promjeni spola koji je donijela njezina stranka koji je omogućio dvostrukom silovatelju da se izjasni kao žena i koji je zbog toga završio u ženskom zatvoru”, podsjetila je.

”Ova je tema bitna i nas zanima baš kao i tema vezana za trgovinu djecom u Zambiji u koju je uključen transrodni vijećnik političke stranke Možemo koji je izigravao zakone u Hrvatskoj kako bi prošao procedure za posvajanje i izravno kršio zakone u Zambiji i Kongu koji zabranjuju transrodnim i homoseksualnim osobama posvajanje djece. Smatramo da ove teme trebaju biti iznesene pred javnost i da je potrebno o njima razgovarati i da je potpuno neprihvatljivo da gospođa Kekin iznosi laži i manipulacije”, poručila je Markić. 

”Kolegica Kekin laže kada kaže da na tu sjednicu nisu bili pozvani stručnjaci. Bili su pozvani najveći stručnjaci u Hrvatskoj”

Dr. Vukušić je podsjetio na zajedničku sjednicu dvaju saborskih odbora na temu trenda porasta transrodne djece u Hrvatskoj.

”Taj trend koji su gospođa Kekin i njezini istomišljenici osporavali demonstrativnim odlaskom sa sjednice, je nažalost takav kakav je. Kolegica Kekin laže kada kaže da na tu sjednicu nisu bili pozvani stručnjaci. Bili su pozvani najveći stručnjaci u Hrvatskoj, međi inima i jedini hrvatski stručnjak koji ima europski certifikat da se bavi tim stvarima, ali kako je sam rekao, morao je napustiti Listu stručnjaka zbog pritiska nevladinih udruga koje se bave trans pravima”, kazao je Vukušić.

Napomenuo je i da Kekin pokazuje elementarno neznanje iz medicine.

”Kada kaže da ne postoje dijagnoze transseksualizma u Hrvatskoj… U Hrvatskoj je još uvijek na snazi Međunarodna klasifikacija bolesti koja kaže da se transseksualizam vodi pod dijagnozom F64. Mi smo u siječnju na KBC-u Zagreb imali pet ili šest slučajeva s tom dijagnozom, a u razdoblju od 2015. do 2022. broj slučajeva obrađen na KBC-u Zagreb pod tom je dijagnozom porastao za šest puta. Kekin manipulira selektivnim davanjem informacija koje zbunjuju javnost o jednom jako bitnom javnozdravstvenom pitanju”, istaknuo je dr. Vukušić.

”Htjeli su progurati promjenu spola za djecu ispod 14 godina”

”Nitko od nas nije niti transfoban niti homofoban. Mi upozoravamo da Hrvatska počinje pratiti jedan negativan svjetski trend, trend za koji mi stručnjaci mislimo da je socijalno uvjetovan, da je uvjetovan društvenom klimom, društvenim mrežama, vršnjačkim utjecajem i da u konačnici može biti kontraproduktivan i štetan kako što se dokazalo na primjeru klinike Tavistock.

Ono u čemu je problem, jedan dio Liste stručnjaka koja je bez ikakvog javnog poziva, bez ikakvih referenci što se tiče životopisa, pred kraj Milanovićeve vlade postavljeni su na tzv. Listu stručnjaka za transrodnost, jedan dio njih koji su mahom nemedicinari je prije dva mjeseca želio progurati dokument po kojem bi hrvatski liječnici morali pristati i potpisati da se hormonalne i kirurške intervencije u postupku promjene spola kod djece vrše i ispod 14 godina starosti. Hrvatska medicina se tome već usprotivila i Hrvatska medicina to neće dopustiti”, zaključio je Vukušić.

Novosel o napadima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora U ime obitelji, kazao je kako ”udruga U ime obitelji i portal Narod.hr u svakom slučaju podržavaju sustavno, ciljano i beziznimno poštivanje temeljnih načela pravnih propisa koji se odnose na medijsko obraćanje i djelovanje civilnog društva”.

”Kako bi bilo jasnije zašto ovo ističem, htio bi naglasiti da kontinuirano u proteklom kraćem vremenskom razdoblju doživljavamo napade pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kojima ona svoje obraćanje temelji na upozorenjima. Unatoč činjenici što u nikakvim poduzimanjima i na bilo kakvim portalima i javnim nastupima se na bilo koji način se ne dotiče njezine nadležnosti ono što se ističe, što potvrđuje da do uznemiravanja ili diskriminacije nije došlo, ona smatra shodnim u više navrata ukazati na promjenu potrebe postupanja ili ponašanja čime zloupotrebljava svoje ovlasti te ne dopušta pluralistička razmišljanja koja bi se iznosila u medijima”.

Citirao je što propisuje Ustav RH, a to je sloboda izražavanja i misli te zabrana cenzure.

”Zakon o medijima jasno kaže o tome da postoji sloboda izvješćivanja, javnog informiranja i neovisnost medija poglavito otvorenost medija za različita mišljenja i uvjerenja, autonomnost urednika. Jedino što se može zaključiti iz ovakvog postupanja pravobraniteljice koja nekonkretno ukazuje na nepravilnosti koje zapravo ne postoje, je da ona svoje privatne interese i osobne svjetonazore koristi kroz instituciju koju bi trebala predstavljati”. Upravo ona, istaknuo je Novosel, ”krši Zakon o medijima, ne postupa inkluzivno, koči društveni pluralizam, a to je sve izričito zabranjeno Zakonom o elektroničkim medijima”.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić, napominje Novosel, nije zaustavila samo na tome da se obraća izravno portalu Narod.hr, već je ”nahuškala Agenciju za elektroničke medije da pokrene postupak nadzora postupanja portala Narod.hr.”

Istaknuo je da je tema međunarodne trgovine djecom, nepoštivanje propisa RH, nepoštivanje propisa DR Kongo koja izričito zabranjuje posvajanje djece od strane transrodnih osoba.

”Nikome nije u interesu zataškavati protuzakonitosti postupanja kojima se propisi pokušavaju zaobići i potrebno je poslati poruku i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, i Agenciji za elektroničke medije i bilo kojim drugim involviranim institucijama da svoje djelovanje usmjere na ono što je bitno i da se suzdrže od nastupanja izvan okvira vlastitih javnih dužnosti”, zaključio je Novosel.

Podsjetimo, nakon što je saborska zastupnica Ivana Kekin u petak napala Agenciju za elektroničke medije (AEM) koja je manji dio sredstava iz Fonda za pluralizam dodijelila portalu Narod.hr tj. izdavaču – udruzi U ime obitelji, hajci se službeno priključila u Zagrebu vladajuća stranka Možemo te SDP.

Ovaj simultani napad na neovisno tijelo, Agenciju za elektroničke medije zbog dodjele sredstava portalu Narod.hr, dogodio se prošlog tjedna nakon što je objava Agencija za elektroničke medije, tj. tijelo te agencije – Vijeće za elektroničke medije, objavilo rezultate natječaja za dodjelu sredstava.

Prvo je lijevi portal Telegram nepotpunim i neistinitim informacijama u naslovu, tu vijest objavio, a potom se Kekin na to osvrnula u petak u izjavi za medije u Hrvatskom saboru.

Kekin: Pozvat ćemo AEM na odgovornost

”Više od tri tisuća eura dodijeljeno je udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj,” kazala je Kekin.

”Riječ je o udruzi koja opetovano iznosi laži i koje su višestruko demantirane, da bi se bavila istraživačkim novinarstvom… Pozivamo Vijeće za elektroničke medije da pod hitno revidiraju svoju odluku i da je povuku jer je to izrazito sporno. Ako Vijeće ostane pri svojoj odluci, mi ćemo kroz svoje parlamentarne mehanizme pozvati cijelu Agenciju na odgovornost”, zatražila je Kekin.

Markić: Trebali bi valjda prvo nju nazvati…

Dr. Željka Markić na Twitteru je komentirala ovaj napad Ivane Kekin riječima:

”Vidim, Kekin bi da Vijeće za elektroničke medije prije nego nekom portalu dodijele sredstva prvo nju nazovu. I provjere slaže li se. Jer, ako na javnom natječaju, uz sve ‘njezine’ sredstva dobiju i oni koji su ‘svoji’- treba raspustiti Vijeće…”

Što su poručili iz Vijeća za elektroničke medije?

Istog se dana oglasilo i Vijeće za elektroničke medije koje je poručilo da prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava djeluje uključivo, vrednujući načela promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu.

Navodi da se financiraju programi važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine, razvoj odgoja i obrazovanja, znanosti, umjetnosti, poticanje stvaralaštva na narječjima hrvatskoga jezika, poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija, nacionalne manjine u Hrvatskoj, poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

Također, dodjeljuje se i za poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade kojima je cilj promicanje njihove dobrobiti, podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom, povijesno vjerodostojno prikazivanje Domovinskoga rata, razvoj i poticanje programa medijske pismenosti, zaštitu okoliša, promociju zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.

“Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu”, poručili su iz VEM-a.

Napominju i da iznos dodijeljenih sredstava neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine iznosi 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), a da je prošle godine iznosio 225.763,61 euro (za 39 pružatelja), odnosno da se radi “o povećanju dodijeljenih sredstava od 100 posto”.

No, to nije spriječilo i stranku Možemo da nastavi pokušaj cenzure i politički pritisak na jedno neovisno tijelo.

Napad iz Možemo

”Nepojmljivo je da Vijeće za elektroničke medije sredstva iz Fonda za pluralizam daje udruzi U ime obitelji, koja vodi portal s kojeg godinama sije mržnju i diskriminaciju prema drugima i drugačijima, slabijima i obespravljenima – i to za dva projekta: “Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu” i “Pravo građana na javno informiranje kao alat istraživačkog novinarstva”.

Za početak, nepojmljivo je to da Vijeće dodjeljuje sredstva udruzi za koju je općepoznato da poduzima akcije protiv nacionalnih, seksualnih i rodnih manjinskih skupina. Strašno je da se javnim novcem kojim bi se trebalo financirati pluralizam financira širenje mržnje, netolerancije, transfobije i diskriminacije.

Dodatno: pluralizam jednako tako nije ni dodjeljivanje sredstava za istraživačko novinarstvo udruzi koja višestruko dokazano širi lažne vijesti, unatoč opetovanim demantijima od strane struke i relevantnih institucija, dok ne zadovoljavaju ni minimalne etičke novinarske standarde. Izrazito je zabrinjavajuće da upravo one koji istinu iskrivljuju, a notorne laži iznose kao činjenice, država za te radnje financira javnim novcem.

Ovakve odluke Vijeća za elektroničke medije nanose štetu samoj instituciji, ali i našem društvu. Zato tražimo da članovi Vijeća preispitaju svoju odluku jer su njome doveli u pitanje svoj ugled, kao i ugled same institucije. Podsjećamo pritom i da Sabor odlukom može razriješiti sve članove Vijeća za elektroničke medije ako svojim radom dovedu u pitanje svoj ugled ili ugled Vijeća, a to se ovdje definitivno dogodilo”, poručili su iz Možemo.

Oglasio se i SDP

U istom tonu i SDP se oglasio na Twitteru.

”Apsolutna je sramota da homofobna i transfobna udruga Željke Markić, koja je u Saboru nedavno pokušala plasirati lažne podatke o transrodnim osobama u RH dobiva javni novac za projekt o “epidemiji transseksualizma” pod kategorijom “promicanje ravnopravnosti spolova”!” poručili su u iz SDP-a.

Predsjednik te stranke Peđa Grbin također je na Twitteru napisao:

”Ako u Hrvatskoj postoji epidemija, onda to nije epidemija transseksualizma” već epidemija klečavaca i svih drugih mrzitelja koje propagira upravo ekipa Željke Markić. Dodijeliti takvima novac “za poticanje ravnopravnosti spolova” uvreda je zdravom razumu i svakom građaninu RH!”, napisali su.

Izvor: narod.hr